ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
İBRADI/ANTALYA - Antalya'nin Ibradi ilçesine bağlı Ormana Mahallesi'nde bundan 25 yil öncesine kadar her hatıllı taş evin altında bulunan dokuma atölyelerinin azalmasi üzerine bundan 6 yıl Önce Ibradi Kaymakamlığı, Ormana Belediyesi işbirliğiyle Ilçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açilan ''Ormana Dokuma Kursu” ile unutulmaya yüz tutulan dokumacılık yeniden hayat bularak turizme kazandırılıyor.
Ibradi Belediyesi, İbradi'nin yurtiçi ve yurtdışı tanıtımlarında ''Üç Asırlık Ormana Alaca Dokumaları'' ismi ile turizme kazandırılıyor. Ormana Mahallesi sakinlerinden Ayhan Keskin, Ormana dokumalarının 300 yıllık geçmişi olduğunu Osmanli döneminde Ormana'da her evin altonda dokuma tezgahı bulunduğunu söyledi.
EV HANIMLARINA GELİR
Keskin, “6 yıl önce Ormana'da yok olmaya yüz tutmuş dokumaları yeniden açılan Ormana Dokumalari Kursuyla tezgahlardan tıkırtı sesi yeniden duyulmaya başladı. 300 yıllık dokumalarımız yeniden hayat buldu. Ormanalı ev hanımları hatıllı taş evlerin alt katlarında tezgahlarda ormana dokumalarini Ormana'yı, Eynif Ovasi, ibradi Düğmeli Evler ile dünyaca ünlü Altınbeşik Mağarası’nı ziyarete gelen turistlere satarak aile bütçesine katki sağlıyor. Şimdi ev hanımlarımız dokumalarını Ormana'ya gelen turistlere satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Hem de 3 asırlık geleneğimizi yaşatmış oluyoruz ''dedi.
Ormana dokuması yapan Sema Çevik, evinin altinda bulunan tezgahında Ormana dokuması yaptığını geçmişte İstanbul ve İzmir'de Ormana dokumalari diye isim yapmiş ürünleri bugün turizme kazandırmaya kazandırdıklarını belirten Çelik, ''Ormana dokumalarını turizme kazandırdığımız için çok mutluyuz. Hem geleneğimizi sürdürüyoruz. Hem de aile bütçesine katkı sağlıyoruz. Ormana dokumaları ebatlarına göre 50 ile 150 lira arasında değişiyor'' ifadesinde bulundu.