ADANA -Adını Silifke'nin Göksu Vadisi'ndeki Keben köyünden alan tescili Keben narları, 2 kiloya ulaşan ağırlıkları ile üreticisinin yüzünü güldürüyor.
Göksu Vadisi'ndeki köylerde doğal ortamda yetiştirilen narların ünü, görünüm ve lezzetiyle her geçen yıl artıyor.
Geçtiğimiz yıllarda köy bahçelerindeki ıslah çalışması sonrası, 33 N16 olarak tescillenen Keben narı, çilek ve erikten sonra yöre çiftçisinin yeni gözdesi oldu.
Narlar, teşhire çıkartıldığı "Adana Tarım 2008 ve Adana Sera-Bahçe 2008 Fuarı"nda da ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.
Fuarda hazırlanan stantta, Keben narlarının tanıtımını üstlenen Silifke Erik Üreticileri Birlik Başkanı Mustafa Göktaş, tamamen doğal ortamda yetişen narların, ova köylüsünün en önemli geçim kaynağı olduğunu söyledi.
Narların, ince kabuğu, iri taneleri ve tatlı-mayhoş lezzeti ile sofralık bir ürün olduğunu anlatan Göktaş, büyüklüğünün ise tüketicileri şaşırttığını belirtti.
Narların ağırlığının 2 kilograma kadar çıktığını kaydeden Göktaş, şöyle konuştu:
"Verimin arttırılması yönündeki çalışmalardan olumlu sonuçlar aldık. Daha önceleri sadece yöre insanının tükettiği narlar artık, ülke genelinde aranan bir ürün haline geldi. Bu yıl 3 bin-3 bin 500 ton arasında rekolte bekliyoruz. Katıldığımız fuarlardaki tanıtımlarda ise fidan taleplerinde bulunuluyor. Değişik bölgelere fidan satışı gerçekleştirdik. Böyle giderse, Keben narının üretimi bir kaç yıl içerisinde daha da artacak."
Türkiye'de yaygın olarak Hicaz narı yetiştirildiğini anlatan Göktaş, "Keben narları, yüksek fiyatı ile üreticinin yeni gözdesi" dedi.
Hicaz narlarının tarlada en yüksek 40 ile 60 YKr arasında alıcı bulduğunu belirten Göktaş, ağırlığı 1 kilograma kadar olan Keben narlarının bahçede 1 YTL, 1-2 kilo arasındakilerin ise 2-2,5 YTL arasında alıcı bulduğunu bildirdi.
Göktaş, nar üreticilerinin eğitim ve desteklenmesi amacıyla bir birlik altında toplama çalışmalarının ise sürdüğünü kaydetti.