Nallıhan’ın turizm gönüllüleri farkı

Nallıhan birçok yüksek lisans ve doktora tezine konu oldu. Daha önceden ilçeye yılda 2 bin turist gelirken, bu sayı dernek çalışmaları sayesinde 72 bin kişiye çıktı.

NALLIHAN- Sabancı Vakfı’nın Fark Yaratanlar programı, altıncı sezonunda da toplumsal sorunlara çözüm üreten “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlatmaya devam ediyor. Yapılan çalışmaların kısa videolarının hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasına dayanan Fark Yaratanlar programı, çalışmaların izleyenlere ilham vermesini, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor. Bu sezonun sekizinci fark yaratanı, kalkınma temelli kırsal turizmi desteklemek üzerine birçok faaliyette bulunan Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği başkanı Mustafa Bektaş oldu.

ÖĞELERIN TURIZME KATKıLARı BELIRLENDI
Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği, Mustafa Bektaş öncülüğünde Ankara’nın tarihi ve doğal dokusu bulunan ilçesi Nallıhan’da turizm, kültür ve doğal varlıkların korunmasını, geliştirilmesini, araştırılmasını ve tanıtılmasını sağlamak amacıyla 2005 yılında kuruldu.  İlk olarak belediye iş birliği ile ilçede bulunan harabeler, tarihi yapılar ve kalıntılar, eski hanlar, camiler, Milli Park alanları, barajlar, göletler ve şelaleler, doğa yürüyüş parkurları, yaylalar, dağlar ve mağaralar araştırılarak bu öğelerin turizme katkıları belirlendi.



1.000’E YAKıN KADıNıN IŞ GÜCÜNE KATıLMASıNı SAĞLADı

Dernek, çalışmalarına Nallıhan’ın turistik alanlarının ve el sanatlarının tanıtımını yaparak devam etti. Proje kapsamında, adım adım Nallıhan’ın turizm noktalarını gösteren ve yönlendiren levhalar yapılırken, bir de turizm bürosu kuruldu. Dernek, Nallıhan halkına turizm eğitimleri vererek turist gruplarına eşlik edecek gönüllüler yetiştirdi. Nallıhan Turizm Gönüllüleri Derneği yörede tüm kadınlar tarafından bilinen el sanatlarından olan iğne oyasını ve ipek kozacılığını yeniden hareketlendirip, 1.000’e yakın kadının iş gücüne katılmasını sağladı.

YÜKSEK LISANS VE DOKTORA TEZINE KONU OLDU
Nallıhan’ın endemik bitkilerinin tespit edilmesi ve korunması ile ilgili çalışmalar yapan dernek, aralarında Juliopolis antik kentinin ortaya çıkmasını da sağlayan birçok proje yürüterek kırsal turizmi Ankara’da yaygınlaştırmaya çalıştı.
Derneğin çalışmaları Nallıhan Belediyesi ve Kaymakamlığı’nın yaklaşımı, diğer STK’ların işbirliği ile birleşince ilçenin bütüncül bakış açısıyla ele alınması sağlandı. Nallıhan birçok yüksek lisans ve doktora tezine konu oldu. Daha önceden ilçeye yılda 2 bin turist gelirken, bu sayı dernek çalışmaları sayesinde 72 bin kişiye çıktı. Mustafa Bektaş’ın fark yaratan hikâyesi 9 Şubat 2015 tarihinden itibaren, www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube’da yayınlanıyor.

 
 

Manşetler

Türkiye AB'ye öncelikli meslekleri iletti
Salda Gölü, Dünya Jeolojik Miras Listesi'ne girdi
İngilizler: Hayatımızın en heyecan verici deneyimiydi
En turistik kent, Brugge'dan Airbnb'ye yasak hazırlığı
Pamukkale, yılın ilk 8 ayında 1 milyon 700 bin kişiyi ağırladı
Samsun'a ziyarette yüzde 50’ye varan artış yaşanıyor
Konaklama tercihlerini çevre dostu uygulamalar belirliyor
Çekya, aşırı turizme karşı Airbnb kısıtlamaları getiriyor
Gecelik oda fiyatı 1000 doların üzerinde olan oteller çoğaldı
THY’den indirimli bilet kampanyası