Museum Hotel’e bir ödül daha...

Tümay Mercan

Masal diyarı Kapadokya dünyayı kendine çekiyor. Birbirinden değerli konaklama tesisleri ülkemizi, Türk misafirperverliğini tanıtıyorlar ve misafirlerine bölge özellikleriyle birlikte unutulmaz deneyimler yaşatıyorlar.

Kapadokya’da bölgenin en yüksek noktası olan Uçhisar ‘da bir otel var ki, muhteşem bir manzaraya sahip. Otelin fikir babası, kurucusu, Ömer Tosun. Otel yeri arayışı sırasında bu bölgeyi gördüğünde “tamam” demiş “burası”.

Museum Hotel 1998 yılında harabe, binlerce yıllık tarihi mağaraların ve yıkıntı evlerin, bölgenin taş işçiliğinin en önemli örnekleri olan taş evlerin ve konakların aslına sadık kalınarak restore edilmesiyle 2002 yılında hayata geçmiş. 34 kaya ve geleneksel taş odaları ile havuzlu süitleriyle fark yaratmış.

Oteli özel kılan birçok unsuru var. Museum Hotel; Göreme, Aşk ve Güvercinlik Vadileri, Avanos ve Erciyes Dağı'nı görüyor. Yani manzara muhteşem. Otel, Kapadokya’ nın masalımsı atmosferine değer katmış.

Her bir odası farklı ve misafirleri için en ince detaylar hem hizmet hem de estetik açıdan düşünülmüş. Vitraylar ise bir sanat eseri. Ömer beyin kardeşi Naile Bozkurt vitrayları üretiyor. Naile Hanım Kültür Bakanlığı “Somut Olmayan Kültür Miras Taşıyıcısı”. Ebru, cam vitray ve kalemişi sanatkarı. Hal böyle olunca ortaya muhteşem vitraylar çıkıyor. Oteli özel kılan bir diğer detay da havuzu. Havuz anlatılmaz, yaşanır diyelim.

KAPADOKYA’YA DEĞER KATAN ÖDÜLLER

Museum Hotel, Amerikan lüks stil dergisi Robb Report tarafından her yıl belirlenen "Dünyanın En İyi 50 Lüks Oteli" listesine bu yıl Türkiye'den giren tek otel unvanına sahip oldu.

Hangi özelliği ile "Dünyanın En İyi 50 Lüks Oteli" seçildi derseniz, birçok özellik var. Robb Report tarafından lüks misafirperverlik kriterlerine göre seçilen oteller, yıllar içinde tekrar tekrar ziyaret edilerek, sundukları hizmetin sürekliliği ile de değerlendiriliyor. Kaliteyi sürdürebilmek ve sürdürülebilir olmak önemli.

Museum Hotel’de, Nevşehir Müzesine kayıtlı Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait paha biçilmez tarihi eserler odalarda, genel alanlarda, mağara tünellerde ve otel restoranında korunuyor ve sergileniyor. Kapadokya kültürünü, mimarisini, geleneklerini, yaşam tarzını, unutulmaya yüz tutmuş tarihi Kapadokya mutfağını ve hatta unutulan yöresel giyim tarzını da kendine has “yaşayan müze” konsepti ile misafirlerinin deneyimine sunuyor.

En lüks otel seçilmesinin bir diğer sebebi de restoranı. Lil'a Restaurant ekolojik ürünlerin kullanıldığı modern mutfak anlayışını Kapadokya lezzetleri ile buluşturan bir özellikte.

BAŞARI TESADÜF DEĞİL

Museum Hotel Dünyanın ilk müze konseptli oteli unvanına da sahip. Türkiye'nin tek "Relais & Chateaux" ünvanına da. Yani Dünyanın en lüks 50 oteli arasında bulunması tesadüf değil. Museum Hotel Cappadocia’nın 2021 yılında Türkiye’nin en pahalı oteli seçilmiş.

Bu kadar detayı, farklılığı, inovatif bakış açısını düşünen, kurgulayan ve gerçekleştiren Ömer Tosun. turizmde ilk basamaklardan başlayıp bu güne kadar gelmiş. Turizmde Kapadokya’ ya ilkeleri getirmiş. Bu gün hayranlıkla seyredilen balonlar Ömer beyin inovatif girişimciliği ile ortaya çıkmış. Uzgörüsü isabetli bir turizmci. Ömer Tosun, otelin genel müdürü oğlu Tolga Tosun ve ekibiyle birlikte ödüllere sahip olmuş. Yani ekip ve personel önemli.

Ekibin ilgisi, titizliği, güler yüzü, disiplini kısacası otelin hedeflerine ve müşterilerine uygun davranışı önemli bir etken. Yani doğru ekip ile işi doğru yönetebilmek en önemli başarı. Puzzle parçaları doğru birleşti mi ödüller zaten geliyor.

Bu konuyu yazarken aklımda https://www.turkiyeturizm.com/ da en son yayınlanan yazım “Turizmde Personel Meselesi” geliyor.

Turizm bir bütün. Bir parçası bile eksik kaldığında tolere edilemiyor. İşletmenin kurulma amacı, hedefi, hedef müşteri kitlesi, yönetimin bakış açısı, işini ve ülkesini sevme derecesi, yönetim şekli, bütün çalışanları, fiziki ortamı, misafirlerine bakış açısı, kendine ve misafirlerine verdiği değer, inovasyon kabiliyeti, kendini ülkesinde ve dünyada nerede gördüğü hepsi bir bütün. Bu bütüne sahip olabilenler dünyada ülke adımızı pozitif anlamda daha çok duyuruyor. Üstelik “lüks” zor bir kategori.

Bu cennet ülkemizde turizmde sezon kovalamak, her sezonu yüreği ağzımızda geçirmek yerine hep birlikte 12 ay turizmi hedeflediğimizde ve başardığımızda gerçekten turizmde başarılı olacağız.

Sözün özü; Dileğim, güzelim ülkemiz ve tecrübesini doğru değerlendirebilen turizm sektörümüz ile dünyanın turizm ödüllere doymayalım. Sezonluk yaşamak yerine sabırla ve akılla çıtayı biraz yükseltmek lazım. Museum Hotel’i başta Ömer Tosun olmak üzere Tolga Tosun’u ve ekibini kutluyorum.