Muğla Valisi:Balık ölümleri zararsız

Ölen balık sayısının 350 bin civarında olduğunu belirten Vali Yiğenoğlu, bu ölümlerden turizm zarar görüyor şeklindeki iddiaları da sert bir dille eleştirdi.

MUĞLA-Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, Milas ilçesinde meydana gelen balık ölümleriyle ilgili kesin ölüm raporlarının 21 gün sonra açıklanacağını söyledi.

Yiğenoğlu, İzmir Bornava Veteriner Enstitüsü'nde tahlillerin devam ettiğini belirterek, gelen geçici raporlarda, balık ölümlerinin zehirlenmeden değil çevresel etkilerden kaynaklandığını kaydetti.

 

Vali Yiğenoğlu, balık ölümlerinin yaşandığı balık çiftliğinde ve koyda İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü uzmanlarınca ve çeşitli üniversitelerin uzmanlarınca araştırmalar ve ölçümler yapıldığını belirtti.

 

Yiğenoğlu, "İlk elde edilen bulguların, balık çiftliğinin bulunduğu koya dalyan ağzından, yağan son 60 yılın en yoğun yağmurların etkisiyle tatlı su girişinin fazla olması, tatlı suyun deniz suyunu soğutması neticesinde termal şok oluşturması ve çiftliğin koyun en sığ noktasında olması nedeniyle suda oksijen yetersizliği faktörlerinin bir araya gelmesiyle balık ölümlerinin olduğu, bölgede herhangi bir nedenden oluşan zehirlenmenin olmadığı; denizde turistlerin yüzmesini engelleyecek herhangi bir kirliliğin bulunmadığı anlaşılmıştır." dedi.

 

Ölen balık sayısının 500 bin olmadığını 350 bin civarında olduğunu kaydeden Vali Yiğenoğlu, bu ölümlerden turizm zarar görüyor şeklindeki iddiaları da sert bir dille eleştirdi.

 

Yaygın basında balık ölümleri nedeniyle yapılan turizm rezervasyonları iptali ile ilgili haberlerin tamamının gerçek dışı olduğunu belirten Vali Yiğenoğlu, "Bu haberleri hayretle karşıladım. İlgisi olmayan haberler bunlar. Böyle bir iptal sözkonusu değil. Basında rezervasyon iptalinin bahsedildiği otel faal bir otel değil. Sözkonusu otel ilgili turizm firması ile sözleşmesini balık ölümlerinden sonra değil, 30 kasım tarihinde feshetmiş. Bu ölümlerden sadece o çevredeki küçük bir kitle zarar görmüştür. Bu balık çiftlikleri zamanında açık denizlere çekilseydi, bu balık ölümleri olmayacaktı. Denizlerimizde bulunan balık çiftlikleri, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yapılan hukuki düzenlemeler uyarınca önümüzdeki tarihlerde belirlenen alanlara taşınacaktır." diye konuştu.

 

Manşetler

Antalya Turizm Fuarı’nda Kemer turizmi farklı tanıtıldı
Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
Antalya bisiklet turizminde cazibe merkezi haline gelecek
Hollanda ünlü kalp cerrahi Türk’ü 100 yaşında kaybetti
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak