MENTEŞE / MUĞLA - Muğla İçin Gelecek Platformu (MİG) tarafından organize edilen, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde düzenlenen 4. Muğla Tarhana Festivali Menteşe ilçesinde yapıldı
Geçmişten bu yana yapılan çalışmalarla bir şeyler yapılıyor olduğunu görmek bizleri de mutlu ediyor. Bütün değerlerimizi tanıtmamız gerekiyor. Bu da festivallerle oluyor. Tarhana Festivali de bunlardan bir tanesi. Tarhana belki çoğu il ve ilçede vardır ama Muğla Tarhanası çorba değil yemektir. İçinde bulguru, yoğurdu sadece Karabağlar Yaylasında yetişen börülcesiyle bizim tarhanamız farklıdır ve biz bu kültürü yaşatıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz ve Ticaret Odamızla beraber bu tür çalışmalara katkı sunmaya özen gösteriyoruz.”
Muğla İçin Gelecek Platformu’nun yaptığı çalışmalara değinen Gümüş, “Hepsi Muğla’nın genç iş insanları, genç eğitimcileri ve genç yöneticileri. Hepsi bir araya gelmişler, yaşadığımız kültür kentinin değerini nasıl arttırırız diye çalışma yapıyorlar. Ben kendilerini kutluyorum. Bizde onlarla beraberiz. Bir belediye başkanı olarak benim en büyük kazançlarımdan birisi Muğla İçin Gelecek Platformu gibi hiç siyaset yapmayan, siyaset üstü bu arkadaşlarla birlikte çalışmak. Ben kendilerini alkışlamanızı istiyorum” diye konuştu.
Açıklamasında Tarhana Festivali’ne emeği geçen herkese teşekkür eden Gümüş, Muğla’nın merkezi Menteşe’nin kültürünü Muğla Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gelecek kuşaklara taşıyacaklarını sözlerine ekledi.
SABURHANE’DE RESTORASYON ÇALIŞMALARINA BAŞLANACAK
Festivalin açılışında konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla'nın artık turizm, tarım ve kültür kenti olduğuna dikkat çekerek Saburhane'de yapılacak çalışmalara yönelik açıklamalarda bulundu.
Muğla Tarihi Arastası'nda 244 dükkanın restore edilmesinin ardından Sarburhane'de de 2022 yılında çalışmalara başlanacağını ifade eden Gürün, "Muğla Menteşe, 4 bine yakın korunmakta olan evleri, Arasta ve Saburhanesi ile çok büyük bir değer. Arasta'da 244 işyerini restore ettik. Zahire Pazarı restorasyonunu ve son olarak Yağ Hali'ni restore ettik.
"ÖZGÜN BİR TURİZM YERİ HALİNE GETİRECEĞİZ"
Saburhane ile ilgili çeşitli çalışmaları yaptık. Yıl başında oranın projesi için ihaleye çıkıyoruz. 6 ay sonra kurumlardan gerekli izni aldıktan sonra Saburhane'nin yenilemesini yapacağız. Cephe giydirmeleri ve dere yatağındaki çalışmalarla bölge güzel bir görünüm kazanacak. Saburhane'deki sit bölgesindeki yapılarımızı restore ederek bölgeyi, sokaklarında gezilen, her evin avlusunda yerel ürünlerin satışının yapılabildiği özgün bir turizm yeri haline getireceğiz. Eski kent dokusu içerisinde yer alan Rum kilisesini de restore ediyoruz. Geçmişten beri korunan değerlerimizle biraz yavaş olsa da geleceğe yürüyeceğiz" dedi.
Konuşmaların ardından festivale katılan konuklara Muğla tarhanası ikram edildi. Program kapsamında şef Timur Kocabıçak, tarhananın tarihçesini ve faydalarını katılımcılara anlattı. Festival, Murat Tuştaş tarafından verilen müzik dinletisi ve çocuk etkinlikleri ile devam etti.