MOSKOVA- Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’de ibadete açılması görüşülen Ayasofya hakkında “Bu kilise, İstanbul’un en önemli turistik mekânlarından biri. Türkiye karar alırken dengeli olmalı” açıklamasını yaptı.
Sözcü Zaharova, “Biz Rusya olarak bu kiliseye dünyanın evrensel kültür mirası olarak bakıyoruz. Bilindiği üzere Ayasofya Bizans dönemi mimarisinin eşsiz bir örneği.
Bu yapıtı her yıl Rusya dahil dünyanın dört bir yanından İstanbul’a gelen turistler ziyaret ediyor. Tüm insanlık için erişilebilir olması önem arz ediyor. Yüksek hassasiyet ve dini içeriği bulunan bu meselede dengeli davranılması gerektiğini düşünüyoruz. Ayasofya’nın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) dünya kültür mirası parçası olduğunu da hatırlatmak isterim” dedi.
DANIŞTAY 15 GÜN İÇİNDE KARARINI VERECEK
Ayasofya'nın statüsünün ne olacağını ilişkin Danıştay'da görüşülen duruşma sona erdi. Mahkeme kararını 15 günde içinde açıklayacak. Kararın ardından Ayasofya müze olarak kalacak ya da yeniden camiye dönüştürülecek.
İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümünde Ayasofya'da Fetih Suresi okunması sonrası "Ayasofya ibadete açılacak mı?" sorusu yeniden gündeme getirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da son söz için yargıyı işaret etmiş ve kurmaylarına hukuki başvuruların başlaması yönünde talimat vermişti.
"HUKUK DEVLETİ OLARAK DANIŞTAY'IN KARARINI BEKLİYORUZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT ortak yayınında "Bu ülkenin dinamiklerinde tutuşan yanan bir şey var. Öyleyse şu anda biz hukuk devleti olarak Danıştay'ın kararını bekliyoruz. Karardan sonra atılması gereken adım neyse ona göre gereken adımlar atılır" ifadelerini kullanmıştı.
DANIŞTAY'DA GÖRÜŞÜLEN DURUŞMA SONA ERDİ
CNN TÜRK muhabiri Mustafa Berber, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Duruşma yaklaşık 17 dakika sürdü. Ayasofya başvurusuna ilişkin Danıştay 10. Dairesi kararını daha sonra açıklamak üzere duruşmayı bitirdi. Danıştay, kararını 15 gün içinde açıklayacak.
Başvuruyu yapan Sürekli Vakıflar Tarihi Eserler ve Çevreye Hizmet Derneği avukatı savunmasını yaptı. Dosyaya ek olarak sunacağı maddeleri sıraladı.
İddialar vardı... Atatürk'ün imzasının sahte olduğu iddiasını dile getirdi. "O tarihte soyadı kanunu farklı ama imza Atatürk olarak atılmış. O tarihte atılan imza gözle görülür şekilde farklı imzalar' denildi.
Dernek başkanı tarafından da savunmalar yapıldı ve savunmada vakıfların bir kanunu olduğunu belirtti. O kapsamda da bu davada Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı avukatı ise 'mahkemenin vereceği karara saygılıyız, takdir mahkemenindir.' dedi.
Danıştay savcısı, 'Zaman aşımı söz konusu değildir, o tarihte günümüzdeki vakıflar kanunu henüz yürürlüğe girmemiştir. Eski mevzuata göre işlem tesis edilmiştir. Yönetim bakanlar kuruluna aittir.' denildi. O tarih itibariyle işlem hukuka uygundur. denildi. İmza konusuyla ilgili de 'Atatürk'ün 5 bakanlar kurulunda da aynı imzası vardır.' denildi. Duruşma savcısı 'Karar vermek bakanlar kurulunun kararıdır' dedi. Duruşma savcısı, bakanlar kurulunun yani ibadete tekrar açılma kararının bakanlar kurulu tarafından verilebileceğini, başvurunun ise reddedilmesi istedi.
KARAR 15 GÜN İÇİNDE AÇIKLANACAK
Son savunmalar alındı ve Danıştay 10. Dairesi de davayı bitirdi. Karar daha sonra açıklanmak üzere ileri bir tarihe bırakıldı. 15 gün içinde bu kararın açıklanması gerekiyor. Ayasofya'ya ilişkin karar 15 gün içinde çıkacak."