Mobilya sektöründe yeni rota

MOSDER Başkanı İsmail Doğan: İhracata odaklanan mobilya sektörü, 2017’de ihtisas çarşıları ve MOSDER Akademi ile önemli adımlar hedefliyor.

İSTANBUL- İhracat odaklı büyüme peşindeki mobilya sanayicileri, 2015 yılında 3 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, “2015’te komşu ülkeler ve dünya genelinde yaşanan sosyo-ekonomik sorunlardan çok etkilendik. Bu yıl ise yeni projeler ve stratejilerle ihracat odaklı büyümeyi hedefliyoruz. Hedefimiz 10 milyar dolar üzerinde ihracat ve dünyada mobilya ihracatında ilk beşe girmek” diyor.

Sektörün büyüme hedeflerini belli başlıklar altında toplayan Doğan, ilk olarak yıllık ihracat hedeflerine değiniyor. En büyük engelin navlun maliyetleri olduğunu söylüyor. Doğan, “Özellikle uzak pazarlara gönderilen konteynerlerin içindeki ürün maliyeti ile konteynerin navlun maliyeti başa baş geliyor. Böylece ürün bedeli de yükseliyor. Bu da fiyatların rekabetçi olmasını engelliyor. Mobilya, havaleli ürün olduğu için çok yer kaplıyor. Eğer devlet navlun teşviği verirse, ihracatı iki katına çıkarabilir ve yeni pazarlara girebiliriz” diyor.

Doğan ikinci olarak büyüme hamlesinde online mecraya dikkat çekiyor. Nielsen’in MOSDER adına gerçekleştirdiği “2015 Tüketici Tutum Davranış, Marka, İmaj ve Konumlama Araştırması”nın sonuçlarını paylaşıyor. Araştırmaya göre, mobilya alışverişini internet üzerinden yapanların oranı 1,34. İnternet kullanıcılarının yüzde 20’si mobilya markalarının Facebook sayfalarını takip ediyor.

İHTİSAS ÇARŞILARI PERAKENDEYİ CANLANDIRACAK
Doğan’ın sektörde rekabeti artırma ve perakendeyi canlandırma çerçevesinde bahsettiği projelerden biri de ihtisas çarşıları. Perakende markalarıyla mobilya üreticilerini bir araya getirecek projeyi Doğan, “Perakendenin önemli kavşak noktaları olacak” diyerek açıklıyor. İstanbul’un her iki yakası için düşünülen ihtisas çarşıları için Doğan, “Projeyi oluştururken mobilya ve perakende sektörü yetkilileri ile konuştuk. Onların isteklerini dikkate aldık” diyor. İhtisas çarşılarına, evlilik hazırlığı yapanların, çeyiz düzenlerin ve ev kurmak isteyenlerin ilgi göstereceğini söyleyen Doğan, projenin diğer ayağından da bahsediyor ve “İhtisas çarşıları projelerini Kazakistan, Güney Amerika gibi ülkelere paket olarak satacağız. İşin bu açıdan ciddi pazarlama stratejisi de var. Rekabeti tetikleyecek ve üreticilere motivasyon kaynağı olacak projeyi hayata geçirmek için
sabırsızlanıyoruz” diyor.

2017’de MOSDER Akademi ile sektöre kalifiye eleman yetiştirme konusunda önemli bir adım atılacak. 2017’deki 13’üncü mobilya fuarı İSMOB ise sektörün gündemindeki diğer önemli konu. Özellikle teknoloji odaklı trend tasarımlar, inovatif ürünlerin ve özgün tasarımların gün yüzüne çıkmasını sağlayacak. Fuarda, bu yıl ilk kez “trend alanı” kurulacak. Mobilya satışlarında teknolojinin ve inovatif ürünlerin önemine değinen Doğan, evde kullanım için telefon şarj eden bluetooth bağlantılı koltuklar gibi ilginç ürünlerin kısa sürede piyasada ilgi göreceğini söylüyor ve “Mobilyadaki teknolojik gelişme, beş yıl içinde yüzde 20 paya sahip olacak” diyor.

200 ÜLKEYE İHRACAT
Tasarım, teknoloji ve inovasyonla şans arayan mobilya sektörünün hedefinde farklı coğrafya ve pazarlar var. Doğan, “Bugün Almanya ve İtalya mobilyanın yüzde 60’ını Polonya’dan alıyor. Neden biz de bu konumda olmayalım? Avrupa’daki tüketimin Türkiye’ye kaymasını sağlayacağız” diyor. Senegal’de mobilya fabrikası kurma çalışmalarına hız verdiklerini söyleyen Doğan, Nijerya, Sudan, Tanzanya gibi ülkelerde Türk mobilya üreticisinin başarı şansının yüksek olduğuna değiniyor. Doğan, “Türk mobilyacılar olarak ‘private label’ çalışmıyoruz. Toplamda 200 ülkeye ihracat yapıyoruz. Dünyada 2 bin 200 Türk tabelamız var. Amacımız iç pazarda 20 milyar dolar, dış pazarda ise 50 milyar dolar gelir elde etmek.”

Türkiye’nin en çok mobilya ihraç ettiği ülkeler
Ülkeler Pay (%)
Libya 8,7
Azerbaycan 8,3
Almanya 5,4
Suudi Arabistan 5,2
Türkmenistan 4,6
Fransa 4,1
Irak 2,9
Kaynak: (MOSDER-2015)
 

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak