ÖZKAN ALTINTAŞ - TÜRKİYE TURİZM
MİKONOS / YUNANİSTAN - Miray Cruises’in Gemini adlı yolcu gemisiyle çıktığım 4 gece 5 günlük turun 3’cü gününde Ege’nin turizmde bitmek bilmeyen gece hayatı ve rüzgarlarıyla ünlü özgürlük
adası Mikonos’a uğradık. Kuşadası çıkışlı gemi Patmos, Atina-Pire’den sonra Ege’nin dünya gündeminden düşmeyen, yaz aylarında dünyanın her yerinden eğlence seven turist akınına uğrayan turizm adası Mikonos’a akşam 19.00 sıralarında demir attı.
Yıllar önce gittiğim Mikonos’a hem akşamüzeri, hem sezon dışı, üstelik Yunanlıların bayram tatilinde uğramanın sonucu geçmişte yaşadığım aynı heyecanı bulamadım. Çünkü tek tük açık olanlar hariç bütün mağazalar ve eğlence yerleri kapalıydı. Ünlü Pelikan’ı ortada yoktu. Marka restoranlar eğlence yerleri henüz açılmamıştı.
Son aylarda gündemden düşmeyen ‘tuzcu’ Nusret’in iki dükkanı da kapalıydı. Açık olan birkaç eğlence yeri, lokanta ve mağaza ise ziyaretçileri tatmin etmedi. Açık olan bir eğlence yerinde ise herkes ayaktaydı ve tıka basa doluydu. Herkes boş sokaklarda dolaşıp durdu.
Gemiden inen ziyaretçiler sahilde bayramlarını halay çekerek kutlayan Mikonos sakinlerini seyretmek zorunda kaldılar. Ancak tüm sokaklar ve duvarların turizm sezona hazırlanmak üzere yeniden beyaza boyandığı dikkat çekiyordu.
GEMİNİ’DEKİ EĞLENCE ADALARIN BOŞLUĞUNU DOLDURDU
Ancak adalarda aradığımız eğlencenin daha iyisini Gemini gemisinde yaşıyorduk. Her şey dahil konseptinde yemek, beş çayı servisi, gece yarısı çorbası ile denizde yüzen bir tatil köyü gibiydi. Yemek müziğinde sahne alan İspanyol Ahmet herkesi coşturuyordu. Selvihan ise gitaristi Ahmet ile müthiş bir gösteri sergiliyordu.
Sahne alarak Yunan taverna müziği çalan grup ve çay saatlerinde sahne alan klasik Türk müziği çalan ekip Gemini gemisin müzikle dolduruyorlar. Yeme, içme, müzik, eğlence ile gemi personelinin profesyonel hizmeti birleşince karaya çıkanlar, Gemini’de ki neşeyi arar oluyorlar. Ancak henüz sezon açılmadığı için adalarda hazırlığın sürdüğünü görüyorlar.
ADALAR 15 GÜN SONRA ŞENLENECEK
Gürcistan’ın Tiflis şehrinde Discover Georgia adlı seyahat acentesinin CEO’su Nina Kekelidze, Gemini gemisi ile Ege adaları seyahatine getirdiği grubunun geziden memnun kaldıklarını belirterek “Artık Gemini ile Gürcistan halkı Türkiye ve Ege adalarını keşfedecek” dedi.
MİKONOS NASIL ÜNLÜ OLDU?
Mikonos neyi ile ünlü derseniz, bence özgürlük adası olmasıyla ünlü derim. Özgürlük denince ilk akla gelen Cennet Plajı oluyor. En popüler Yunan adalarından olan Mikonos, sadece Avrupa'nın değil sezon boyunca dünyanın her yerinden eğlence seven turist akınına uğruyor. Mavi beyaz kireç boyalı küçük evleri, dar sokakları, ünlü plajları ve gece hayatı ile cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Mikonos'un takma adı, adada esen çok kuvvetli rüzgarlar nedeniyle "Rüzgarlar Adası"dır. Turizm önemli bir endüstridir ve Mikonos canlı gece hayatı ve LGBT topluluğuna hizmet veren birçok kuruluşla eşcinsel dostu bir yer olmasıyla bilinir.
Mikonos, yel değirmenleri, kartpostallardan fırlama gün batımı, masmavi denizi, kiliseleri ve eğlence hayatıyla ünlüdür. Mikonos’u ünlü yapan İngiliz turistler oldu. Mikonos’un plajlarında çırılçıplak sere serpe yatan İngiliz turistler bu özgürlük adasının imajını tüm dünyaya sundular. Karanlık basınca başlayan çılgın plaj partileri ise İngiliz medyası aracılığıyla dünya medyasına yansıdı. Bu gruplara eşcinsel partileri eklendi.
1001 KİLİSE ADASI
Mikonos yönetimi bunlara göz yumarken, adayı “1001 Kilise Adası” olarak tanımlamak için bütün binaları beyaza boyadı ve üzerine haç koydu. Öyle ki garaj olarak kullanılan bölümlerin üzerine bile haç yerleştirildi. Bütün bu yapılanlar Mikonos’u turizmde zırvaya taşıdı.
Mikonos’un en belirgin özelliklerinden bir tanesi meşhur plajları ve bu sahillerde düzenlenen partilerdir. Partiler öğle vakitlerinde başlayarak akşama kadar sürer. Dileyenler ücretsiz olarak bu partilere katılabilirler.
Litte Venedik’i mutlaka görün...Adanın en ilginç yerlerinden biri de Little Venedik olarak adlandırılan Küçük Venedik bölgesi. Aslında bir sokaklık bir yer. Yan yana denizin hemen dibine yapılmış evler var. Bunlar artık restoran ve kafe olmuş
BİTMEK BİLMEYEN GECE HAYATI
Mikonos dendiğinde akla ilk gelenlerden biri hiçbir zaman bitmek bilmeyen gece hayatıdır. Mikonos’un gece hayatı jet sosyete diye bilinen ünlüler sadece tek gece için jetleri ile eğlenmeye geldiler.Gece hayatı başlamadan önce adanın her köşesinde canlı müzik yapan müzisyenlere rastlanır. Mikonos ayrıca kaliteli alkol çeşitleri ile ün yaptı. Gelip de Mikonos’un özel kokteyllerinden tatmadan dönen turist sayısı yok denecek kadar azdır.
Mykonos’un ünlenmesinde yeri bir başka olan gün batımına daha bir anlam kazandıran yel değirmenleridir. Yel değirmenleri ada içerisinde gezen, alışveriş yapan, eğlenen, yorulan ve güneşi sakin bir yerde batırmak isteyen turistlerin son uğrak noktasıdır.
Mykonos veya Türkçe ismiyle Mikonos 86 km² alana sahiptir. Adı "kaya yığını" anlamına gelir. Adanın gerçek nüfusu 10.500 olmasına rağmen yaz aylarında nüfus en az 10 kat artar.
89 km sahil şeridine sahip olan bu ada ılıman havası, nezih kumsalları ve sessiz sakin koyları ile turistlerin Ege Denizi’nde en çok ziyaret ettikleri noktalardan biridir. İçerisinde birçok manastır ve kilise yer alır. Bu kilise ve manastırlar turistlerin ziyaret edebilmesi için yaz aylarında 24 saat açık tutulur.
Yıldız oyunculardan, film yıldızlarına, futbolculardan ünlü basketbol oyuncularına kadar ünlü birçok kişi yaz tatillerinde Mykonos’u tercih eder. Yunanistan’a ait adalar içinde en çok ziyaret edilen olmasının etkisiyle fiyatlar ortalamanın biraz daha üstündedir. Mykonos’da fiyatlar diğer adalara göre biraz daha pahalı olsa da kapsamlı bir araştırma sonucunda her bütçeye uygun restoran ve mekânların varlığına rastlanır.
Mykonos aşçılarının özel olarak hazırladığı louza (baharatlı tütsülenmiş domuz eti) ve kopanisti (baharatlı yumuşak peynir) ada lezzetlerindendir. Assyrtiko şarabı gecenin muhteşem geçmesini sağlayacak detaylar arasındadır. Mykonos'ta yemek yenebilecek en iyi yerler, o gün denizden taze çıkarılan ahtapot ve kalamar servis eden mekânlardır. Dikenli ıstakoz, barbunya, karides ve çeşitli deniz mahsulleri adanın denenmesi gereken diğer tatlarındandır.
MIKONOS EFSANELERİ
Mykonos Adası ile ilgili iki efsane bulunur. İlk efsaneye göre Herkül, Mykonos adasındaki devleri saklandıkları yerden çıkarmış ve onları yenmeyi başarmıştır. Bu yüzden adanın her tarafında dağılmış olarak yer alan kayalıkların, devlerin taşlaşmış bedenleri olduğuna inanılmaktadır. İkinci efsaneye göre ise adanın adının yerel kahraman Mykonos ile ilişkilendirildiğine inanılmaktadır. Mykonos Apollon'un ve Dionysos'un soyundan Delos Kralı Anios'un oğlu olarak bilinmektedir.
Mykonos hakkında bilinmeyenler bunlarla sınırlı değildir. Ada volkanik patlama sonucu oluşmuş Kiklad adalarından birisidir. Yani teorik olarak volkanik bir ada olduğundan toprak yapısı volkanik kayaçlardan oluşmaktadır. Bu volkanik kayaç yapısına rağmen adada yer alan koy sayısı oldukça fazla olup denizin suyu ise temizdir. Adaya özel olarak ilgi gösterilmekte ve tüm evlerin beyaza çatılarının ise maviye boyanması zorunlu tutulmaktadır. Yunan hükümeti belirli aralıklarla kontroller gerçekleştirmekte ve bu kurala uymayanlara ciddi yaptırımlar uygulamaktadır. Bunun yanında ada halkı ve yerel esnaf turistlere karşı genel olarak güler yüzlü ve sevecendir.