İSTANBUL- Yves Rocher Vakfı'nın dünya kadınları arasında açtığı “Toprağın Kadınları” adlı projesinde "Nimri'de Yeniden Yaşam" projesiyle Türkiye birincisi olan Mimar Özgül Öztürk, Aksu internet üzerinden verilen oylar ve Uluslararası Büyük Jürinin verdiği oylarla 9 aday arasında kazandığı iki dünya dünya ödülünü Paris’te aldı.The Green Park Pendik Oteli'nin Genel Müdürü Ali Can Aksu'nun eşi Mimar Özgül Öztürk Aksu başarısını Yves Roche Türkiye Genel Müdürü Elif Berker ve ekibinde bulunan Gizem Ürkmez, Ceren Yurtseven ile kadınlarla kutladı.
i
Elazığ’in Keban kıyısında terkedilmiş Nimri Köyü’nün kadınlarına yeniden hayat veren ve onlarla birlikte yaptıkları çalışmalarla köyün imkanlarını geliştirdi. Yanına aldığı gençlerle aylarca yaptığı çalışma ile toprağa verilen hayat ona Türkiye birinciliğini ve arkasından dünya ödülünü getirdi.
Toprağa ve her tür cana değer vermek için uğraşan Mimar Özgül Öztürk Aksu’yu desteklemek için internet üzerinden oy yağdı. Türkiye birincisi Özgül Öztürk Aksu tüm dünyadan emsallerinin arasında dereceye girdi ve ödül almaya hak kazandı.
Yves Rocher Vakfı-Institut de France’ın dünyada 15 yıldır, Türkiye’de ise ilk kez gerçekleştirdiği ‘Toprağın Kadınları’ ödül töreni, Paris(te düzenlendi.
Kar amacı gütmeden, çevre, eğitim,toplum konularında fayda sağlamak için emek veren kadınları desteklemeyi ve seslerini büyük kitlelere duyurmayı hedefleyen proje kapsamında bugüne dek 50 ülkeden 325 kadın doğaya, topluma,eğitime katkı veren projeleri için ödüllendirildi ve toplam 1.6 milyon euro ödül dağıtıldı. Türkiye kazananı ‘Nimri’de Yeniden Hayat’ projesi ile mimar Özgül Öztürk oldu.
NİMRİ PROJESİ NEDEN DÜNYA BİRİNCİSİ OLDU?..
* Köyün asırlardır NİMRİ olan adının 1950 lerde yoğun göç almasıyla 70lerde Pınarlar olarak değiştirilmesiyle bir kampanya başlatıldı ve köyün adını geri alındı
* Hiç kadın üyesi olmayan Köyün dayanışma derneğinin yeni yönetim kurulundaki kadın sayısı 0'dan 9'a yükseldi, 9 kadın 9 erkek ve başkanı kadın seçildi. Kadın üye alımı arttırıldı..
* 6000 çam fidesinin ekim işçiliğini İMECE usulü tüm köylün katkısıyla yapıldı..
* Bir ege köyü muhtarının kendi köyünde yaptığı karbon emisyon sıfır çalışmaları rol model almak yol haritasından ilhamlanmak için köye davet edildi..
* 69 adet çeşmenin haritada yerini belirlendi, 3 adedinin onarımını İstanbul'dan gelen gençlerin gönüllü çalışmasıyla yapıldı..
* Şifalı bitkiler, kadim bilgiler atölyesi düzenlendi..
* Ekolojik Mimariye dair bilgilendirme ve sunum yapıldı..
* Story Teller Judith Liebe'yi köye davet edildi, çocuklara masal atölyesi düzenlendi.
* Çocuklara resim atölyesi düzenledi, köyün ortak alanındaki birkaç duvarı boyadılar.
* Köye sanatçıların davet edilmesiyle sanat çalışmaları düzenlendi.
* İstanbul'da kahvaltı oturumları, kültür etkinlikleri, kermes, kadınlar günü etkinlikleri, piknik organizasyonları yapıldı..
* Köylünün desteği ile gençlere eğitim bursları organize edildi.
* Her sene yazın 1 hafta köyde festival düzenlendik
. Yaz aylarında 250'ye yakın katılım sağlandı.
* Festival son gecesi herkesin evde hazırladığı yöresel yemekleri ORTAK SOFRA başlığı ile köyün ortak alanında hepberaber şenlik havasında sazlı, türkülü, eğlence ile beraber yendi, eğlenildi..
* Köyün yaşlılarıyla sözlü tarih çalışması başlatıldı.
* Yapılan etkinlikler ile dayanışma arttı ve her yaştan insanın katılımı olduğu gözlemlendi.