Milyonluk dondurma fişi tartışmayı alevlendirdi

Dokuz günlük tatille birlikte okulların kapanması birleşince tatil bölgelerine akın başladı.

BODRUM - Kurban Bayramı'nda dokuz günlük tatille birlikte okulların kapanması birleşince Güney'e akın başladı. Bodrum'da 1 milyon 115 bin liralık hesap kesen restoranın vergi ödemediği iddiası sonrası fahiş fiyatlar gündem olurken restorandan "İddialar doğru değil" açıklama geldi.

Milyonluk fiş tartışmayı alevlendirdi: İşletmeden 'vergi' açıklaması... Tatil bölgelerinde fiyatlar ne alemde

Türkiye'nin incisi Bodrum'un Yalıkavak mahallesinde yer alan Bagatelle adlı restoranda kesilen 1 milyon 115 bin liralık faturaların yankıları sürüyor. 2023 tarihli hesap fişi sosyal medyada yeniden gündem oldu. İşletmenin 2023 yılında 2 bin 163 lira vergi ödediği iddia edildi.

Konuyla ilgili, Yalıkavak Bodrum Restoran İşletmeleri A.Ş., sahibi olduğu Bodrum Bagatelle'le ilgili iddialara bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada iddiaların asılsız olduğu ve yanlış bilgilendirme yoluyla kamuoyunu yönlendirme niyeti taşıdığı vurgulandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bagatelle Bodrum' hakkında 'vergi vermediği' gibi ağır itham ve suç isnadı içeren haberlerin, yanlış bilgilendirme yoluyla kamuoyunu yönlendirme niyetine sahip olduğunu belirtmeliyiz. 'Bagatelle Bodrum' sadece 2 yıldır faaliyettedir ve yüksek sermaye yatırımı ile kurulmuştur. Yeni kurulan bir şirketin zarar etmesi serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde olağandır.

"HERHANGİ BİR USULSÜZLÜK TESPİT EDİLMEMİŞTİR"

Ayrıca, vergiyi sadece kurumlar vergisi bazında ele almak en basit ifadeyle kamuoyunu yanlış yönlendirmektir. Bagatelle Bodrum, son iki yılda KDV ve diğer vergiler kapsamında devlet bütçesine ciddi ödemeler yapmıştır. Vergi beyannamelerimiz ve ödemelerimiz Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenli olarak denetlenmekte, rutin kontrol ve denetimlerimiz de kamu otoriteleri tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. Bu süreçte herhangi bir usulsüzlük tespit edilmemiştir. Vergi ödemelerimizle ilgili detaylı bilgiye yetkili kurumlar üzerinden ulaşılabilir.

Yalıkavak Marina bünyesinde yer alan restoranlar ve diğer işletmeler kendi vergi numaralarına sahiptir ve her biri bağımsız olarak vergi beyannamesi vermektedir. Şirketimiz de maliyetlerini ve gelirlerini yasal çerçevede beyan etmektedir. Karşılaşılabilecek hesap tutarları siparişin büyüklüğü ve işletmemizin yüksek kalite standartlarına uygun lüks hizmet sunma anlayışı ile ilgilidir.

FİYATLAR CEP YAKIYOR: ESKİDEN LAHMACUN ŞİMDİ DONDURMA

Bu tartışma tatil beldelerindeki fahiş fiyatları tekrar gündeme getirdi. Eskiden her sene Bodrum'daki lahmacun fiyatları gündem olurken şimdi dondurma fiyatları bile cep yakıyor. Öyle ki Takvim'de yer alan habere göre, İstanbul'da 20 ila150 lira arasında değişen dondurma fiyatları, Ege ve Akdeniz'de cepleri yaktı. Alaçatı'da sade dondurmanın topu 70 liraya satılırken, aynı yerde fıstıklıya 140 lira istendiği görüldü. Ünlü mekanlarda ise fiyatlar 250 liraya kadar çıktı.

Göcek ve Marmaris'te tekneye istenen bir top dondurmanın 500 liraya mal olduğu görüldü. Külah ve peçete için ayrıca ücret alanlar çıktı. Külah fiyatı da 70 lira oldu. Turizm merkezlerinde dondurma kadar plaj giriş ücretleri de tartışma yarattı.

DENİZE GİRMEK BİLE LÜKS: 7 BİN 900 LİRA

Fiyatların geçen yıla göre göre yüzde 66 ila 140 arasında arttığı görüldü. Fiyatlarda başı Bodrum çekti. Beach girişi için kişi başı 600 lira isteyen de, 225 euro (yaklaşık 7 bin 900 lira) isteyen de çıktı. Çeşme'de ise fiyatlar 500 liradan başlayıp 3 bin 500 liraya kadar yükseldi.

Çeşme'de ise günlük oda fiyatları 25 bin liraya dayandı.

BODRUM TARİFESİ

- Lahmacun: 950 TL

- Makarna: 3 bin TL

- Tiramusu: 1.850 TL

- Hamburger: 1.650 TL

- Ahtapot salatası: 1.600 TL

- Semizotu: 900 TL

- Tost: 650 TL

- Çay: 100 TL

PLAJA GİRMEK 7 BİN 900 LİRA

- Çeşme: 500-3.500 TL

- Bodrum: 600- 7.900 TL

- İstanbul: 200-1.000 TL

TEK TOP DONDURMA 500 LİRA

- Bodrum: 80-300 TL

- Alaçatı: 70-250 TL (Külah 70 TL)

- Göcek: 140 lira (Külah 70 TL)

- Tekneye: 500 TL

BAYRAM TATLILARI NE ALEMDE

Öte yandan, baklavanın kilosu, Ramazan Bayramı’na göre daha yüksek fiyattan satışta. Ramazan Bayramı öncesi kilosu 600 liradan satılan cevizli baklava bugün 690 liraya satılıyor. Fıstıklı baklava ise Ramazan Bayramı öncesi 680 liraya satılıyordu, şu anda 790 liradan satılıyor. İki bayram arasında kadayıfın da fiyatı arttı. Ramazan Bayramı öncesi kilosu 550 liradan satılan kadayıf tatlısı bugün 750 liradan satılıyor. Eve gelen misafire çikolata ya da şekerle birlikte uzatılan kolonya da fiyatı yükselen bayram klasiklerinden biri oldu. 200 mililitresi 40 liraya satılan kolonya, Kurban Bayramı öncesi 50 liradan satılıyor. Çeşidin bol olduğu lokumun yüksek fiyatında düşüş görüldü.

Manşetler

Antalya Turizm Fuarı’nda Kemer turizmi farklı tanıtıldı
Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
Antalya bisiklet turizminde cazibe merkezi haline gelecek
Hollanda ünlü kalp cerrahi Türk’ü 100 yaşında kaybetti
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak