Milas'ta yeni tarihi eserler bulundu

Tarihi eser kaçakçıları yurtdışına kaçırırken yakalanan eserler üzerine dikkatler Milas’a çevrildi. Bölgede yapılan yeni kazılarda yeni bulgulara rastlandı.

MUĞLA – Tarihi eser kaçakçıları yurtdışına kaçırırken yakalanan eserler üzerine dikkatler Milas"a çevrildi. Bölgede yapılan yeni kazılarda yeni bulgulara rastlandı.
Milas'ın özellikle son zamanlarda jandarma ve polis ekiplerince düzenlenen operasyonda bulunan ve arkeoloji tarihi açısından son 100 yılın en önemli tarihi eserleri olarak gösterilen 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahitin Türk ve dünya arkeoloji tarihine ışık tuttuğunu ve arkeologları heyecanlandırdığını belirtti.
Karya ve Menteşe Beyliği döneminde iki kez başkentlik yapan, 6 bin yıllık tarihi geçmişi ve sınırları içerisinde bulunan Milas, 27 antik kent ile son yıllarda yerli ve yabancı ziyaretçilerin gözdesi oldu. Uygarlıkların başkenti Milas, son yıllarda ele geçirilen yeni buluntular ile dikkatleri üzerine çekti. Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, Karya'nın önemli kentlerinden birisi olan Milas'ın Bizans Dönemi'nde piskoposluk merkezi, 13. yüzyılda ise Menteşeoğulları'nın merkezi olduğunu söyledi.



"ANTİK MYLASA ŞEHRİ TARİHTE İKİ KEZ BAŞKENTLİK YAPTI"
Kızıl, Milas'ın Karya'nın en önemli kenti olduğuna işaret ederek, "Antik Mylasa şehri tarihte bölgeye iki kez başkentlik yaptı. O dönemdeki nüfusu da aşağı yukarı bugünkü nüfusu ile aynıydı. Çünkü Milas yaşayan bir şehir" dedi.
Bu özelliğinin, kendinden önceki uygarlıklara ait olan bazı kalıntıların yok olması sürecini de hızlandırdığını belirten Kızıl, "Milas'ta yaptığımız çalışmalarda ortaya çıkan kalıntılar göstermiştir ki, Mylasa bugünkü şehir kadar bir alana yayılıyordu. Bu büyük nüfusa sahip olması kendisine yakın olan şehirlerin üzerinde de siyasi bir üstünlüğe neden oluyordu. Bugün Milas sınırları içerisinde 27 antik kent var. Bu çok önemsenecek bir rakam. Bu antik kentlerden bir kısmı da ören yeri olarak düzenlenmiş ve kültür turizmine hizmet veriyor" diye konuştu.



"ARKEOLOJİ DÜNYASININ DİKKATLERİ MİLAS'A ÇEKİLDİ"
Milas'ın bölgede çok önemli antik şehirleri bünyesinde barındırdığını anlatan Kızıl, şunları söyledi:
"Bölgede çok önemli liman kenti ve dini kentler var. Yüzey araştırması yaptığımız zamanlarda her tepe başında bir kale yerleşimiyle karşılaştık. Bunların bir kısmı köy, bir kısmı kasaba büyüklüğünde. Eğer bölgenin tanıtımı iyi yapılırsa Milas geleceğin parlayan yıldızı olacak ve ziyaretçi rekoru kıracak. Bölgede yapılacak olan kazılar ile tanıtım daha da iyi bir hale gelebilir. Çünkü yapılacak olan çalışmalar uluslararası platformlarda anlatılacak. Arkeoloji tarihi açısından son 100 yılın en önemli tarihi eserleri olarak gösterilen 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahit Türk ve Dünya arkeologlarının gözünü Milas'a çevirdi. Milas'ta arkeoloji parkı yapımı düşünülüyor. Bu Milas'ın değerine değer katacaktır. Burası dünya çapında bir cazibe merkezi olacaktır."

"MUĞLA'NIN EN GENİŞ KIYI ŞERİDİNE SAHİP KENTİ"
Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ise Milas'ın antik kalıntıları, tarihi evleri, düzgün kent yerleşimi ve Milas halıları ile dünyaca ünlü bir kent merkezi olduğunu söyledi.
Milas'ın, Karya ve Menteşe Beyliği döneminde iki kez başkentlik yaptığını, 6 bin yıllık tarihi geçmişi ve sınırları içerisinde bulunan 27 antik kent ile son yıllarda yerli ve yabancı ziyaretçilerin gözdesi haline geldiğini belirten Atçı, şunları kaydetti:
"Milas, yeni buluntular ile dikkatleri üzerine çekti. Milas, Muğla'nın en geniş kıyı şeridine sahip. İlçemiz geçmiş yüzyıllara dayanan tarihi dokusu ve geçmişten gelen zengin kültürü ile geçmişine bağlı kalmış, tarihte birçok sayıda önemli medeniyetlere başkentlik yapmış ülkemizin en değerli hazinelerini bünyesinde barındıran bölgelerimizdendir. Ege Bölgesi'nde yer alan yüksek değerde kültürel, tarihsel bir potansiyele sahip özgün, gelenekçi yapısını koruyan ender yörelerimizden birisidir. Bu yüzden de gerek kültür gerekse tarih turizmi için merkez olabilecek niteliklere sahiptir." .

Manşetler

Bakan Şimşek, yeni turizm destek paketini duyurdu!
Ekonomi ve yatırımın en büyük düşmanı belirsizliktir
Oya Narin: 2033’te 132 milyar gelir hayal olmaktan çıkmalıdır
Malezya’nın sihirli adası, doğal cennet Langkawi
TIF 2024’te turizmde hamle yılı: 2026 konuşulacak
Şekerci Cafer Erol, Londra’dan Avrupa’ya açıldı
Türkiye'de 7 günlük golf harcaması: 1.500-3 bin sterlin
Yörükler, UNESCO listesindeki Xanthos'ta bir araya geldi
Hasipoğlu ve Savaşan Asya Siyasi Partiler Konferansı’nda
'Dünyanın en güzel koyu'na marina izni!