Mevsimlik işçiler:Hayatımız Züğürt Ağa'' filmi gibi

Karadeniz'e fındık ve çay ile Mersin, Adana ve Antalya'ya pamuk ve narenciye ürünü toplamaya gelen mevsimlik işçilerin hayatı ''Züğürt Ağa'''' filmiyle özleşiyor.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ANTALYA- Her yıl başta Şanlıurfa olmak üzere Doğu illerinden Karadeniz'e fındık ve çay ile Mersin, Adana ve Antalya'ya pamuk ve narenciye ürünü toplamaya gelen mevsimlik işçilerin hayatı tıpki 1985 yılında Nesli Çölgeçen'in yönettiği senoryosunu Yavuz Tuğrul'un yazdığı başrolünü usta oyuncu Şener Şen'in oynadığı '' Züğürt Ağa'''' filmiyle özleşiyor.
En son Konya Yunak Kavşağı'nda mevsimliş işçi taşıyan minibüsle Tır'la çarpışması sonucu 3 çocuk 7 kişi hayatını kaybetmişti. Her yıl değişik illerden gelen mevsimlik işçi kazaları haberleri yürek yakarken bir o'kadarda hayatları dram oluşturuyor.

Her yıl Antalya Aksu, Serik ve Manavgat ilçesine 3 aile olarak pamuk ve portakal toplamaya geldiklerini belirten mevsim işçisi Mehmet Ali Yılmaz, '' Ekmek parası için mevsimlik işçilik yapmaya mecburuz. Şanlıurfa'da iş imkanları kısıtılı. Şimdi 46 yaşındayım 10 yaşında ailecek Aksu'ya pamuk toplamaya gelmiştik. Evlendim 7 çocuğum var;şimdi çocuklarımı ben getiriyorum Antalya'ya pamuk toplama, 30 yıldır değişen bir şey yok. En son Şanlıurfa'dan bir aileden mevsimliş işçi taşırken ölmesi bizi çok üzdü.

Kilo başı pamuk toplamaya bağlı ücret aldığımız için ailecek pamuk toplamaya geliyoruz. Akraba olan üç aile olarak 34 kişi geldik, bunun 8'i küçük çocuk. Kurban Bayramı'nı Antalya'da geçireceğiz. Aslında durumumuz Tıpki Şener Şen'in Züğürt Ağa film sahnelerinden farklı değil. Yakın komşularımızda 20 yıldır Mersin Silifke'ye çeltik, çilek ve limon toplamaya geliyor. Çocuklarımızı bu tür mevsimlik işçilik nedeniyle hepsini okula gönderemiyoruz. Okula gidenlerde Urfa'da dedesi ve ninesinin yanında kalanlar. '' diye konuştu.

Tarık Mecan'da 53 yaşında olduğunu 8 çocuğu olduğunu 10 yaşından bu yana Mersin, Adana, Osmaniye ve Antalya'ya pamuk, portakal, limon toplamaya bağlı eski ismi ile ırgat, maraba yeni ismi ile mevsimlik işçilik yaptığını anlatan Mercan, geçmiştede tarım işçisi taşıyan araçların kaza yapmasına bağlı ölümlerin olduğunu kaydetti. Mercan, şu bilgileri verdi:''Ata'dan bir meslek sahibi olmadığımız için mecburen mevsimlik işçi olarak çalışarak evimizin rızkını kazanıyoruz.. Yerine göre bir evde izbe koşullarda 20-30 kişi yaşıyoruz. Mevsimlik işçilerin araçlara binmesi kadar kaldıkları yerlerde çok hazinli. Çor çocuk aynı odada 10 kişi kalıyoruz. Bir meslek sahibi olmadığım için çok pişmanım.Ayrıca bölgemizde törelere göre iki ve üçüncü evlilik yapılabiliyor. Benim iki eşimden 8 çocuğum var. Durumumuz Kemal Sunal'ın başlık parası biriktirmek için İstanbul'a giderek inşaatlarda çalışmasından farklı değil. Marabalık zor. Evlilikte eskisi kadar başlık parası adeti katı olmasada geçimde hayat şartları zorlaştı. 11 kişinin beslenmesi gerekir. Onun için mevsimlik işçi olmaya mecburuz.'' ifadesinde bulundu.

Zeynep Özcan, 42 yaşında olduğunu 8 yaşından bu yana Adana ve Antalya'ya portakal ve pamuk toplamaya geldiğini 15 yaşında evlendiğini 7 çocuğunun olduğunu belirten Özcan, ''' Çocukları, kızı ve eşi pamuk toplarken kendisininde küçük çocuklarına bakma ve yemek hazırlamakla vaktinin geçtiğini söyledi. Özcan, '' Mevsimlik işçilik çok zor. Zaten evlilikllerde pamuk toplarken yada portakal toplarken görme ile oluyor. Genelde evlilikler aynı köylü, aynı aşiret ve yakın akraba oluyor. '' dedi.

Manşetler

Avrupa'da halk '2025'te turizmin azalması lazım' diyor
Yunanistan kısa dönem kiralamaları sınırlandırdı
Çin, dünyanın en hızlı yüksek hızlı treninin prototipini tanıttı
BBC 100 Kadın 2024: Listesinde Türkiye'den Nejla Işık var
'Türkiye, en çok vatandaşlık satan ülke'
Altın vize: Neden bazı ülkeler uygulamadan vazgeçiyor?
Kubanıçbek Ömüraliyev'e 2024 Dünya Turizm Lideri Ödülü
Boeing, hisse senetleri kazalarla %30 düştü
İlk deve güreşi Aydın İncirliova'da 200 yıl önce yapılmış!
Vali Şahin: Reklamlar Antalya turizmine büyük katkı sağlıyor