Mevlana Merkezi, akademi oluyor

Mevlana'yı dünyaya tanıtmaya çalışan Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi, önce enstitüye daha sonra akademiye dönüştürülecek.

KONYA -Bütçesiz bir şekilde Mevlana'yı dünyaya tanıtmaya çalışan Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi, önce enstitüye daha sonra akademiye dönüştürülecek.

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi, Mevlana'nın 734'üncü Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında kurulduğu günden bugüne Mevlana ile ilgili yaptığı çalışmaları toplantı düzenleyerek anlattı.

 

Rektörlük Senato Odası'ndaki toplantıya Rektör Prof.Dr. Süleyman Okudan, Merkez Müdürü Yrd.Doç.Dr. Nuri Şimşekler, Merkez Yöntemi Kurulu Üyesi Prof.Dr. Fevzi Günüç, Doç.Dr. Yusuf Öz katıldı.

 



Rektör Prof. Dr. Süleyman Okudan, üniversite olarak Mevlana'nın önemini bildiklerini ve bu konuda üzerlerine düşen görevi yaptıklarını belirterek, "Üniversite olarak 2 yıl önce merkezimizi kurduk. Bu merkezi önce enstitüye daha sonra akademiye dönüştürmeyi planlıyoruz. Kampus içerisinde Selçuklu mimarıyla süslenmiş yeni bir merkez oluşturacağız. Bu merkezimiz sayesinde Mevlana'yı sadece Türkiye'ye değil, bütün dünyaya anlatacağız. Tüm dünyaya hizmet eden bir danışmanlık haline getireceğiz." dedi.

 

Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, 2 yılda 20 etkinlik yaptıklarını söyledi.

 

Şimşekler, "Mevlana'nın Mesnevisi'nin Türkçe'ye yapılmış ilk tercüme ve şerhi olan 'Mesnevi-i Muradiye' adlı eseri 2 cilt halinde merkezimizce basılmıştır. Kitap, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Kemal Yavuz tarafından hazırlandı. 1436 yılında Mu'ini tarafından tamamlanıp Sultan II.Murad'a sunulması bakımından da "Mesnevi-i Muradiye" adını almıştır. Eser, Mesnevi'nin ilk Türkçe çevirisi olması, 15.Yüzyıl Türk Dili özelliklerini yansıtması ve ilk kez yayınlanması açısından önem taşımaktadır. Yılda 2 kez yayınlanacak uluslar arası hakemli 'Mevlana Araştırmaları Dergisi yine Üniversitemizin imkanlarıyla basıldı. Bu dergi de dünya sahasında şimdiye kadar ilk dergi özelliği taşıyor. Geçen yıl Aralık ayında düzenlediğimiz 'Türk Kültürü, Edebiyatı ve Sanatında Mevlana ve Mevlevilik' konulu ulusal sempozyumda sunulan bildirileri kitap haline getirip, bilim dünyasına kazandırdık." şeklinde konuştu.

 

Bütçesiz bir merkezle dünyaya Mevlana'yı anlattıklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler son olarak şu bilgileri aktardı: "Alanında uzman hocalarımızın da desteğiyle merkezimizi enstitü ve akademi haline dönüştürmeyi planlıyoruz. Çünkü Konya'ya gelen araştırmacılar, Mevlana ile ilgili bilgi ve belgeye ulaşamıyor. Biz bunu projesini çizdirdiğimiz bir binada yapacağız. Bu enstitü için Mevlana ile ilgili tüm eserlerin taramasını yapıyoruz. Bütçemiz olmadığı için sponsorluk ve benzeri yollarla da bu eserleri bu yeni merkezimizde toplayacağız.''

 

Manşetler