ANKARA- Resmî Gazete'de yayımlanan ilana göre Mersin Taşucu Limanı’nın özelleştirilmesine karar verildi. Karara göre limanın işletme hakkını 40 yıl süreyle verilmesinin ardından limandaki geri taşınmazların da satış yöntemiyle özelleştirileceği bildirildi. Diğer yandan ihalenin yerli ve yabancı yatırımcılara da açık olduğu belirtildi.
Türkiye’de bir limanın daha özelleştirilmesine karar verildi. Bilindiği üzere Türkiye’de daha evvel 22 limanın özelleştirilme işlemi gerçekleşmişti.
Son olarak Mersin’de bulunan Taşucu Limanı’nın da Resmî Gazete’de yayımlanan karar sonucunda özelleştirilmesine karar verildi.
LİMAN İHALESİ YERLİ VE YABANCI YATIRIMCILARA AÇIK
Son teklif verme tarihi 8 Eylül 2021 olarak belirlenen özelleştirmede geçici teminat miktarı 20 milyon TL olarak belirlendi. İhale için teklif verecek şirket ya da ortak girişim grupları için ihale dokümanını alırken gizlilik taahhüdünde bulunması da gerekiyor. İhale yerli ve yabancı yatırımcılara açık.
Balıkçı barınağı, yat limanı, rıhtım ve gümrüklü alan, uluslararası liman bölgesi olmak üzere dört bölümden Taşucu Limanı'ndan uluslararası seferler yapılıyor. Kuzey Kıbrıs'a seferlerin düzenlendiği limanda, özellikle yaz aylarında yatlar ile günübirlik gezi tekneleri de hizmet veriyor.
ÖZELLEŞTİRME İDARESİ’NE DEVREDİLMİŞTİ
İlk olarak SEKA Taşucu Limanı olarak faaliyete geçen liman daha önce Sümer Holding'e, sonra da Türkiye Denizcilik İşletmesi'ne verilmişti. Liman sonraki süreçte özelleştirme kapsamına alınarak Özelleştirme İdaresi'ne devredilmişti.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nda 1986 ile 2003 yılları arasında özelleştirmelerden 8,2 milyar dolar, AKP iktidarları döneminde özelleştirmelerin hız kazandığı 2004 ile 2020 yılları arasında ise 62,2 milyar dolar gelir sağlandığı ifade edildi.
2020 yılında gerçekleştirilen özelleştirme uygulamaları ile iki hidroelektrik santral, bir liman ve muhtelif sayıdaki taşınmazın ihale işlemlerinin tamamlandığı ve 22 milyon dolar tutarında gelir elde edildiği açıklandı.