MATSO: Antalya son 30 yılın en kötü turizm sezonunu yaşadı

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, “destek paketi olmazsa 2021 yılı turizm sezonuna boynumuz bükük ve bitmiş halde gireriz.''

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA - Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, Antalya turizmi ve bölge pandemi nedeniyle son 30 yılın en zor turizm sezonunu yaşadı.
Antalya'ya gelen 16 milyon yerli ve yabancı turistin üçte birini ağırlayan Side-Manavgat destinasyonu ve turizmden beslenen tüm iş kollarının kötü durumda olduğunu belirten MATSO Başkanı Boztaş şunları söyledi: “Turist gelmeyince esnaf aldığı kredileri ödeyemez oldu. Borcu borçla kapatıyor. Devletten kira desteği, sicil affı, kredi ödemelerinin 2021 yılı Mayıs ayı sonrasına ötelenmesini istiyoruz. Turizmci esnafı, turist yokluğundan kiralarını bile ödeyemez hale geldi. Kirasını ödeyemeyince masrafları karşılayamayınca dükkanını kapatmak zorunda kalıyor. Acil turizm destek paketi istiyoruz. Bu destek paketi olmazsa 2021 yılı turizm sezonuna boynumuz bükük ve bitmiş halde gireriz.''


INSANLARıN TATIL YAPMA ALıŞKANLıKLARı DEĞIŞTI

Pandemi ile 20 Mart'ta başta Alman ve Avrupalı turistlerin Side-Manavgat'tan ayrılmasıyla bölgede Alman ve Avrupalı turistleri ağırlayan oteller 15 Mayıs'ta açmayı planladıkları ''turizm sezonunu'' açamadı.
Covid 19 tedbirleri ülkede 1 Haziran'da gevşetilmesi ile Rus, Ukraynalı, Polonyalı, Belaruslu(Beyaz Rusya), Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT)ve Baltık ülkeleri turistlerin ağırlayan oteller 11 Haziran'da sezonu açmıştı.



Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği (TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, ülke ve Antalya turizminin en zor turizm sezonu hangi yıl oldu diye 100 otelciye sorsanız hepsininde bir ağızdan 2020 yılı diyeceklerini söyledi. Covid 19 sadece Türkiye ve Antalya turizmini değil; dünya turizmini olumsuz etkisinin olduğunu belirten TİSOYAB Başkanı Hüseyin Aydoğan, Korona virüsünün dünyada insanların tatil yapma alışkanlıklarını değiştirdiğini bildirdi.



TURIZM GELIRLERI ÇOK DÜŞTÜ.
Aydoğan, sezon değerlendirmesiyle ilgili şu bilgileri verdi:''Pandemi, bölgemizde son 35 yılın en zor turizm sezonunu yaşattı. Almanya'nın önce Antalya, İzmir, Aydın ve Muğla illerinde '' tatil yapabilirler'' diye açıklamada bulundu. Daha sonra . Almanya, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışı ülkelerde tatil yapma da riskli gördüğü için Alman, Hollandalı, Belçikalı, Avusturyalı, Lüksemburglu, Macar, İsviçre ve İskandinav üle turistlerini önemli ölçüde kaybettik.
Bölgemize gelen turistlerin yüzde 49'unu Almanlar oluşturuyor, yüzde 28'ni ise Ruslar. Alman ve Avrupalı turist gelmeyince turizmden beslenen 52 kalem iş kolunu olumsuz etkiledi.
Turizm gelirleri çok düştü. Ayrıca 120 bin turizm çalışanının 95 bini işsiz . Bölgemizde Alman ve Avrupalı turist gelmezse turizm sezonu olmamış demektir. Pandemi döneminin birinci sırada Ruslar, ikinci sırada Polonyalılar, üçüncü sırada Ukraynalılar ve dördüncü sırada Belaruslular oldu. Ruslar, Antalya'da 28 yıl içinde tatil yapmada ilk defa sezonu uzatmayı pandemi döneminde yaptı. '' diye konuştu.



MATSO: TURIZM YAŞAYAN HERKESIN HAYATıNA DOKUNUR
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, bölge turizminin pandemide son 30 yılın en zor turizm sezonunu yaşadığını söyledi. Pandemi koruma tedbirleri kapsamında Alman ve Avrupalı turistler gelmeyince turizmden beslenen tüm iş kollarının olumsuz etkilendiğini söyledi.
Boztaş, ''Manavgat'ta turizm yaşayan herkesin hayatına dokunur. Tarlada karpuz üreten, bahçesinde portakal, mandalin, limon yetiştiren ile serasında muz, domates, biber, nar üreticisi de etkileniyor.
 

Manşetler

Yeşil gelecek için L'Étape Türkiiye ile pedallar çevrilecek
Turizmde Türk Bayraklı Gemilere İhtiyacımız Var!
TAV, Almatı Havalimanı'nda  Extime Lounge'u hizmete açtı
Galataport İstanbul, Cumhuriyeti kutlamaya hazırlanıyor
Kuşadası'nda Sokak Festivali coşkusu yaşandı
Kültür Yolu Festivali 2-10 Kasım'da Antalya ev sahipliği yapacak
43 dünya güzeline Kemer Turizm Destinasyonu tanıtıldı
Alman turistler Lyrbe antik kenti pedal çevirerek geziyor
TÜRSAB'ın araç plaka uygulaması tarihe karıştı
AB, sınır kontrolünde yeni elektronik sistemi (yine) erteledi