Marka kentlerde Erzurum yok

Kültür ve Turizm Bakanlığı “Marka Kültür Turizm Kentleri” arasına Doğu Anadolu'dan sadece Kars ilinin yer aldığı marka kentler arasına Erzurum giremedi.

ERZURUM- Kültür ve Turizm Bakanlığı “Marka Kültür Turizm Kentleri” arasında Erzurum’a yer vermedi. Doğu Anadolu Bölgesi’nden yalnızca Kars ilinin yer aldığı marka kentler arasına Erzurum giremedi.

 

15 İL ARASINDA ERZURUM YOK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Stratejisi-2023 ve Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı'nda (2007-2013) belirlenen ''Kentsel Ölçekte Markalaşma Stratejisi''ni uygulamaya geçti.''Marka kültür kentleri'' oluşturacak bakanlık, Adıyaman, Amasya, Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Kars, Mardin, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon'da toplantılar düzenleyecek.

 

BAKANLIĞIN AÇIKLAMA YAPMASI BEKLENİYOR

Erzurum tarih ve kültürel bakımdan Doğu Anadolu Bölgesinin en zengin kaynaklarını barındırması, kültür varlıklarının turizm sektörü içinde katma değer üretmesine rağmen Marka Kültür Kentleri arasında yer almaması şaşkınlıkla karşılandı. Erzurum’un proje içinde yer almaması üzerine tepki veren STK’lar, Bakanlığın açıklama yapmasını istediler.

 

ERZURUM’A YATIRIM YOK

Hitit, Urartu, Roma, Gürcü,  Sasani, İlhanlı, Gazneli, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi ve kültür değerlerine sahip olan Erzurum, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Marka Kültür kentlerinde yapılacak olan 50 milyon YTL tutarındaki yatırımdan da yoksun kaldı.

 

BAKANLIK EYLEM PLANI BAŞLATTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 15 ilin ''marka kültür turizmi kenti'' olması için adım attı. Her ilde yerel yönetim ve sivil toplum örgütlerinin (STÖ) katılımıyla yapılacak toplantılarda, ''eylem planları'' oluşturularak iller ön plana çıkan özellikleriyle markalaştırılacak.

 

MARKA İLLERDE ETKİNLİKLER GERÇEKLEŞTİRİLECEK

İllerin STÖ'leri, yerel yönetimleri, ticaret odaları, tüm kamu kurum ve kuruluşları, kent konseyleri, meslek odaları ve yerel halkının katılımıyla yapılacak toplantılarda, kısa ve orta vadede, kentselrestorasyon, altyapı, fiziksel düzenlemeler, tanıtım ve eğitim alanlarında illerin ''Eylem Planı'' hazırlanacak.''Eylem Planı''na göre de bu illerde, uluslararası standartlarda şehir müzeleri kurulması, tarihi, kültürel ve mimari özellikli yapıve ören yerlerinin restorasyonu, ulaşım sisteminin düzenlenmesi, kongre turizmine yönelik tesis ve aktivitelerin canlandırılması, sanat köyleri kurulması gibi çalışmalar yapılacak.

 

HEDİYELİK EŞYA SEKTÖRÜ GELİŞTİRİLECEK

Ayrıca, yerel halkın eğitimi, yöreye özgü hediyelik eşyaların geliştirilmesiyle illerin tanıtım broşürleri, WEB sitelerinin hazırlanması için faaliyetlerde bulunulacak. Planları hayata geçirmek için de illerde Turizm Danışma Ofisleri, Turistik ürünlerin sergilenip satıldığı alışveriş mekanları, şehir müzeleri, şehir turu yapan otobüsler ve şehir haritaları uygulamalarına yönelik çalışmaların yapılacağı bildirildi. Marka kültür kentlerinin yaşama geçmesiyle, her şehirde ''en az 50milyon YTL'lik yatırım olacağının öngörüldüğü'' belirtildi.

 

ERZURUM’UN DIŞARDA KALDIĞI MARKA KENTLERİN ÖZELLİKLERİ

''Marka kültür kentleri''nin bazı özellikleri de şöyle:

ADIYAMAN: Dünyanın 8. harikası Nemrut Dağı ve en eski uygarlıklardan Kommagene Uygarlığı burada yer alıyor.

AMASYA: Sultan 2. Beyazıt Külliyesi, Bimarhane ve camileri ile Osmanlı döneminde ''Şehzadeler Şehri'' olarak tanınan ilde, kültür turizmi, eko turizmi, kuş gözlemciliği ve dağ-doğa yürüyüşü konuları ele alınacak.
BURSA: Tarihsel sembolü olan Yeşil Türbe, İpek Han ve tescilli sivil mimarlık örnekleriyle kültür ve inanç turizminde öne çıkan ilin, termal turizmi, kış sporları ve eko turizmi de markalaşması için değerlendirilecek.

EDİRNE: Şehir, tarihi ve kültürel eserlerinin yanı sıra, Kırkpınar Yağlı Güreşleri, kıyı turizmi, kongre ve fuarcılık alanlarında değerlendirilecek.

GAZİANTEP: İlin, kültür, gastronomi, kongre ve fuar, sağlık turizmi ile folklorik el sanatları dallarında markalaşması sağlanacak.

HATAY: İl, üç dinin buluşma noktası olması nedeniyle kültür ve inanç turizminin yanı sıra, müze ve ören yerleri, yaylaları, kaplıcaları, zengin mutfağı ve ipek dokumacılığıyla da değerlendirilecek.

KARS: Kültür, inanç, kış, gastronomi turizmi ve folkrorüyle ele alınacak.

KONYA: Anadolu’nun bölgesel ve uluslararası ölçekte en önemli inanç merkezlerinden biri olan il, Çatalhöyük, Kilistray gibi önemli mağaraları ve yemek kültürüyle de markalaşma yolunda desteklenecek.

KÜTAHYA: Aizonai antik kenti, Frig Vadisinde yer alan peribacaları, mağara ve kaya mezarları, çini müzesi, tarihi konakları, Kurtuluş Savaşı şehitliği ve anıtları, Harlek ve Simav termal kaplıcalarıyla ön çıkacak.

MANİSA: Manisa Müzesi, Muradiye ve Sultan Cami ve külliyesi, St. Jean Kilisesi ve Artemis tapınağı ile kültür ve inanç turizminin yanında, eko ve termal turizmde de önemli potansiyele sahip.

MARDİN: Tarihi ve kültür yapısıyla UNESCO'nun ''Dünya Mirası Kenti Listesine'' girmeye aday ilin markalaşmasında, eko ve gastronomi turizmi ile el sanatlarında gelenekselleşen gümüş işlemeciliği dikkate alınacak.

NEVŞEHİR: İl, tarihi ve kültürel değerleri, eko turizm ile toplantı ve kongre turizmi altyapısıyla değerlendirilecek.

SİVAS: Divriği ilçesinde, UNESCO'nun ''Dünya Mirası'' listesinde bulunan Ulu Camii ve Darüşşifası, Kangal İlçesinde yetiştirilen dünyaca ünlü kangal köpeği, sağlık turizminde yabancılarında tercih ettiği Kangal Balıklı Kaplıcası ile Sıcak ve Soğuk çermikleri, ilin kentsel ölçekte markalaşma stratejisinin parçası olacak.

ŞANLIURFA: Tarihsel birikimiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan, geleneksel el sanatları ve mutfak zenginliği, folkloru, Karacadağ Kayak Merkezi'yle zengin bir turizm çeşitliliği sunan ilin bu yönleri konuşulacak.

TRABZON: İl, tescilli kültür varlıklarının yanı sıra, yayla turizmi, doğa sporları, eko turizm, ve zengin mutfağı markalaşacak.

 

Manşetler

Avrupa'da halk '2025'te turizmin azalması lazım' diyor
Yunanistan kısa dönem kiralamaları sınırlandırdı
Çin, dünyanın en hızlı yüksek hızlı treninin prototipini tanıttı
BBC 100 Kadın 2024: Listesinde Türkiye'den Nejla Işık var
'Türkiye, en çok vatandaşlık satan ülke'
Altın vize: Neden bazı ülkeler uygulamadan vazgeçiyor?
Kubanıçbek Ömüraliyev'e 2024 Dünya Turizm Lideri Ödülü
Boeing, hisse senetleri kazalarla %30 düştü
İlk deve güreşi Aydın İncirliova'da 200 yıl önce yapılmış!
Vali Şahin: Reklamlar Antalya turizmine büyük katkı sağlıyor