Maraş Kocabaş Konağı’nda kahvaltı keyfi

Kocabaş Konağı’nda kahvaltıda tarihle buluştuk ve yıllar öncesinin ruhunu soluduk. Ahşap mimarinin her köşesinde 1900’lü yılların izleri bulunuyor.

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
KAHRAMANMARAŞ
- Maraş’ta Kocabaş Konağı’nda kahvaltıda tarihle buluştuk ve yıllar öncesinin ruhunu soluduk. Ahşap mimarinin her köşesinde 1900’lü yılların izleri bulunuyor. Muhteşem bahçesi, salonları, odaları geçmişi yaşatıyor. burada düzenlenen etkinliklerde konuklar o dönemi anıyorlar.Kocabaş Konağı'nın işletmecisi Kadriye Mezir "Renovasyona başlıyoruz yaz aylarına pırıl pırıl bir konak hazırlıyoruz. Burası aynı zamanda Maraş mutfağının ve geleneklerinin sergilendiği yayar bir müzedir" dedi.


Kocabaş Konağı ile birlikte birazda Maraş’a bakalım dedik.

Maraş denilince akla dövme dondurma gelir. Hani kazanın başında elinde kepçe habire dondurmayı döven ve evirip çeviren dordurmacı tipi. Sonra yanına gelenlere külaha koyduğu dondurmayı kepçeyle uzatan sonra geri çeken dondurmacı… Aslında Maraş Türkiye’ye değil dünyaya yaz kış dondurmayı sevdiren şehirdir.





MADO, MARAŞ’I DÜNYAYA TANITTI
Tabii bunun arkasında dünya markası haline gelen Mado vardır. Yanı Maraş Dondurması …
Ve bu markayı dünyaya yayan önemli bir isim. Mehmet Kambur…
Şoklanmış dondurmayı Arabistan çöllerine bile göndererek müthiş bir iş yaptı. Dağlardan getirilen kara karıştırılan pekmez ve meyve özleriyle yapılan Karsambaç’tan, modern tesislerde üretilen dondurmaya varana kadar yaklaşık 300 yıl geçti.
Mado, o gizli sözleşmede bir kaşık dondurmayla çocukluğuna dönen herkesle işbirliği içine girdi. Ne sütünden ne de salebinden ödün vermedi. Ne kadar büyüdüyse o kadar da sadık kaldı geçmişine. Tam 150 yıldır, lezzet serüveni içinde yol alan MADO, bugünlere sayısız öncü adım atarak, zor köprüler geçerek engeller atlayarak geldi.
K.Maraş’ın simgelerinden biri haline gelmiş olan ünlü Yaşar Pastanesi’nden, yapısında birden fazla markayı barındıran Yaşar Dondurma ve Gıda Maddeleri A.Ş.’nin Türkiye’ye özgün bir dondurmacılık tarzını Mado markasının doğmasıyla birlikte K.Maraş’ta dondurma sektörü büyük bir ivme kazanır. Bu meşakkatli süreçten sonra bugün, Yaşar Dondurma ve Gıda Maddeleri Anonim Şirketi’nin 33 bin dönüm üzerine kurulu fabrikası, günde 120 ton dondurma yapabilme kapasitesine sahip. Dondurmalar fabrikanın devasa depolarında üretildiği andan itibaren tadından kaybetmeden, erimeden ve bozulmadan muhafaza ediliyor.





KOCABAŞ KONAĞI
Kahramanmaraş’ta tarihi Maraş evlerinden olan Kuruşçu Ali Paşa tarafından 1900’lü yıllarda yapılan Maraş kültür Evi’ndeyim. Uzun sure Kuruşçu ailesi evi olarak kullaılan konak daha sonra Kocabaş ailesine geçti.1985 yılında koruma kurulunun 1620 nolu kararıyla Kocabaş Konağı adıyla tescillenerek kültür varlığı haline getirildi. Kültür mirasımızı gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Kahramanmaraş İl Özel İdaresi tarafından 2008 yılında kamulaştırıldı. Aslına uygunolarak projelendirilen konak, restorasyonu 2010 yılında tamamlandı. Kültür hazinesi ekazandırıan ilk sivil mimari yapı oldu.
Kahramanmaraş’ın kültürel birikimini yansıtan konak, 2011 yılında tefriş edildi. 2102 yılında Maraş Kültür Evi olarak hizmete sunuldu. Otantik, ferah dokusu ile hizmet veren Kocabaş Konağı’nda serpme kahvaltı, yöresel yemekler, ızgara ve kebap çeşitleri veriliyor.


iletişim: +90 344 223 1234, +90 545 223 1234
Kayabaşı Mah. Çiçekli Cad. No.9 Kahramanmaraş
www.maraskulturevi.com
www.maraskocabaskonagi.com

KAYNAK: http://ozkanaltintasgeziyor.com

 

Manşetler

38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası