​​​​​​​Mandarin Oriental'de milyonlarca dolarlık ‘imar affı’ vurgunu

Astaş Holding, Mandarin Oriental Hotel Group ile Bodrum’da hayata geçirdiği villa, rezidans ve otel projesindeki bazı yapılar için “imar barışından” faydalandı

BODRUM - Bodrum’daki Cennet Koyu’nda yer alan villaların, Mayıs 2018’de getirilen ‘imar barışı’ düzenlemesinden sonra yapılmış olmasına rağmen uygulamadan faydalandığı ortaya çıktı. Astaş Holding, Mandarin Oriental Hotel Group ile Bodrum’da hayata geçirdiği villa, rezidans ve otel projesindeki bazı yapılar için “imar barışından” faydalandı.

‘İmar barışı’yla 31 Aralık 2017’den önce yapılmış ruhsatsız veya imar mevzuatına aykırı yapılar için belli bir bedel karşılığında yapı kayıt belgesi alma imkanı getirilmişti.

Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre, 2018 yılından sonra inşa edilmiş olmasına rağmen Cennet Koyu’ndaki The Residences at Mandarin Oriental projesinde bazı villa ve rezidanslara yapı kayıt belgesi verildi.

Buna göre, Bodrum Türkbükü’nde yer alan Cennet Koyu’nda, 2.5 kilometre sahil şeridinde üç koy ve plaja sahip 600 bin metrekare alan üzerindeki projede yaşam 2014 yılında başladı. O tarihte projede 98 villa ve 116 rezidans bulunuyordu. 

Ancak AK Parti hükümetinin Mayıs 2018'de ruhsatsız; ruhsat ve eklerine veya imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla  “imar barışı” düzenlemesini hayata geçirmesinin ardından projede çok sayıda yapı inşa edildi.

Bodrum Belediyesi'nden ruhsat alınmadan kaçak olarak inşa edilen yapıların da imar barışından yararlandığı öğrenildi. İmar barışı düzenlemesi 31 Aralık 2017’den önce inşa edilen yapıları kapsarken, 2018 yılından sonra The Residences at Mandarin Oriental projesinde inşa edilen villa ve rezidanslara yapı kayıt belgesi verildi.

JET HIZIYLA İNŞAAT

Türkiye'nin önde gelen iş insanları ve sanatçılarının yanı sıra çok sayıda yabancının da mülk sahibi olduğu proje Bodrum Türkbükü'nde yer alan Cennet Koyu'nda hayata geçirildi. Cem Yılmaz, Rüştü Reçber ve Esra Oflaz Güvenkaya gibi çok sayıda ünlü isim bu proje içinde ev satın aldı.

Ancak Astaş Holding ile Mandarin Oriental Hotel Grubu’nun projesinde 2018 yılından sonra da bazı yapıların eklendiği uydu görüntülerinde ortaya çıktı.

Bodrum belediyesinin geçtiğimiz haziran ayında projede inceleme yaptığı öğrenildi. 

Proje sahiplerinin kaçak yapılarla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı yapı kayıt belgelerini belediye yetkililerine sunarken, Bodrum Belediyesi Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurarak yapıların inşa tarihinin tespit edilmesini istediği belirtildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin, yapacağı incelemeden sonra yapı kayıt belgelerini iptal edip proje yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunarak, kaçak yapıların yıkımı için işlem başlatması bekleniyor.

YALAN BEYANA CEZA VAR

Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi aşamasında e-devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” suçundan yargılanma talep edilebilecek. Kanuna göre, yalan beyan için 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilebiliyor. 

Manşetler

Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
Paris ve  Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği