Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya - 1990'lı yıllarda nüfusu 15 bin olan yatak kapasitesi bakımından Türkiye turizminin en büyük konaklama destinasyonu Manavgat'in nüfusu 270 binlere dayandı.Turizm, klimal iklim yapısı ve tarihi ve doğal güzelliği zenginliği nedeniyle Antalya'nın en fazla göç alan ilçelerinden biride Manavgat. Turizm kenti Manavgat yıllık ortalama 7 bin kişi göç alıyor.Manavgat'ta yaklaşık 220 beş ve dört yıldızlı otel bulunuyor. 300 bin yatak kapasitesine sahip Manavgat Türkiye'ye gelen turistin yüzde 16'sını Antalya'ya gelen turistin de yüzde 35'ni misafir ediyor.Turizm sektöründe Manavgat 4/a'lı 120 bin turizm çalışanını istihdam ediyor. Turizm kentinde başta Side ,Evrenseki,Ilıca Oymapınar ve Sarılar Mahallesi olmak üzere 48 farklı ülkeden 23 bin yerleşik yabancı yaşıyor.
Yoğun göç alan Manavgat'ta şehir merkezinde arsa fiyatlarının pahalı olması nedeniyle yerleşim yüzde 90 oranında dünyaca ünlü Manavgat Şelalesi'nin de bulunduğu Sarılar Mahallesi'ne kaymış durumda. Manavgat'ta yoğun göç aynı zamanda turizm sektöründe çalışmak için Anadolu'nun değişik illerinden gelen turizm çalışanlarının kiralık ev bulmasını zorlaştırıyor.Turizm sektöründe çalışan bir turizm emekçisi aldığı 4 bin 250 lira olan asgari ücretin bin 500 lirasını ev mirasına vermek zorunda kalıyor.
AKRA İnşaat Sahibi Mehmet Kara, Manavgat'in en fazla göç alan ve yerleşime açılan mahallesinin Sarılar olduğunu söyledi.Sarılar Mahallesi'nde tahminen nüfusunun Anadolu'da bir çok ilçe nüfus undan büyük olduğunun altını çizen Mehmet Kara," Manavgat turizm sektöründe n çalışmak üzere gelenler nedeniyle yoğun göç alıyor.Yıllık ortalama 5 ile 7 bin kişi Manavgat'a turizmde çalışmak için göç ediyor.Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonrası Alanya'da sonra Rus ve Ukraynalıların kardeş çe yaşadığı yer Manavgat' ve turistik Mahallesi Side,Kalemler ve Sarılar oldu." diye konuştu.