Mahkeme Kanal İstanbul planını iptal etti

İBB, Kanal İstanbul Projesi'ne dair davayı kazandı. Mahkeme; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaptığı imar planı değişikliğinin hukuka uygun olmadığına hükmetti.

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Kanal İstanbul Projesi'ne dair davayı kazandı. Mahkeme; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaptığı imar planı değişikliğinin hukuka uygun olmadığına hükmetti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 15 Temmuz 2021 tarihinde İstanbul İli, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği'ni onayladı. Bu plan, 16 Temmuz 2021'den itibaren bir ay süreyle askıya çıkarıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bu plan değişikliğine itiraz etti ve konuyu yargıya taşıdı.

İBB'DEN KAMU YARARINA AYKIRI VURGUSU

İBB, mahkemeye yaptığı başvurusunda plan değişikliklerinin kamu yararına aykırı olduğunu ve İstanbul’un geleceği için hayati önem taşıyan tarım topraklarına, orman alanlarına ve su havzalarına geri dönülemez zararlar vereceğini savundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise İBB’nin itirazını zımnen reddetti.

MAHKEME İBB'Yİ HAKLI BULDU

İstanbul 11. İdare Mahkemesi, İBB'nin itirazını haklı bularak imar planını iptal etti.

2023/3120 numaralı kararda, "15/07/2021 onay tarihli, İstanbul İli, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile bu plan değişikliklerine yapılan 16/08/2021 tarih ve BK No:4274, İBB No:138918 sayılı itirazın zımnen reddine ilişkin işlemde şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuka uyarlık bulunmadığı" belirtildi.

"NÜFUSUN NASIL TESPİT EDİLDİĞİ BELLİ DEĞİL"

Mahkeme kararında, dava konusu revizyon imar planı değişikliklerinde nüfusun nasıl tespit edildiğinin bilinmediği ve bu durumun belirsizlik yarattığı vurgulandı. Bilirkişi raporuna göre, nüfus hesaplarının eksik olduğu ve yatırımcı kurum ve kuruluşlarının görüşlerine dair bilginin bulunmadığı belirtildi. Ayrıca, mezarlık alanlarının ağaçlandırılacak alan olarak gösterilmesinin mevzuata uygun olmadığı kaydedildi.

ÇED RAPORU DAVASI DANIŞTAY'DA SÜRÜYOR

İBB’nin Kanal İstanbul Projesi’ne yönelik diğer davaları ise yargıda devam ediyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna ilişkin dava, Danıştay’da görülüyor.

Manşetler

Türkiye en güçlü pasaportu olan ülkeler listesinde görülmedi
Havacılık devleri karşı karşıya Pegasus sağ gösterip sol vurdu
Air Astana 2025'te Almatı'dan Frankfurt'a yeni sefer başlatıyor
Özyeğin Üniversitesi ile Accor işbirliği
Pegasus'tan 200 uçaklık Boeing siparişi
AB'den Gürcistan İçin Kritik 'Vize' Kararı
Dev Havayolu Şirketi 23 Uçağını Apar Topar Satıyor:
AB vatandaşlarına Pasaport şartı kalktı
Skål İstanbul 2024’e “veda”, 2025’e “merhaba” dedi
Markaların ana caddelere bağlılığı kiraları artırdı