LÜKSEMBURG - Lüksemburg, AB ülkelerine göre daha küçük, daha az iyi durumda olduğu halde işçilerine yardım etmek ve trafiği azaltmak için dünyada ücretsiz toplu taşıma hizmeti sunan ilk ülke oldu. Bazı şehirlerde kısmi önlemler alındığını belirten , Ulaştırma Bakanlığı, böyle bir kararın ilk kez tüm ülkeyi kapsadığını söyledi. "Önemli bir sosyal önlem" olarak bildirilen ücretsiz ulaşım, yaşayanların yaklaşık yüzde 40'ını etkiliyor. Böylece her birine yılda yaklaşık 100 avro (110 $) tasarruf ettireceği tahmin ediliyor.
Uygulama başlayınca değişimin farkında olmayan yolcular "Ücretsiz mi? Bilmiyordum," diyerek şaşkınlıklarını dile getirdiler. Lüksemburg ana tren istasyonunda bekleyen 50’li yaşlarda ki Dominique adındaki kadın taşıma yapan işçiler üzerinde iş güvenliği konusunda ne gibi etkisi olduğunun sorgulanması gerektiğini söyledi. Bir bilet satıcısı, "Henüz bilmiyoruz" nasıl bir sonuç elde edeceklerini bilmediğini söyledi
TÜM TOPLU TAŞıMA IŞÇILERI ENDIŞELI. HENÜZ NET DEĞIL
Ayınan önlemin trafikte tıkanıklığı azaltmayı amaçlayan bir planın parçası olduğu bildirildi. Grand Duchy'de özel otomobillerin en çok kullanılan ulaşım aracı olduğu ve iş seyahatlerinin yüzde 47'sini oluşturdukları bildirildi. Eğlence taşımacılığının ise yüzde 71'I oluşturduğu anlatıldı.
Lüksemburg'da çalışan ve araç kullanarak gittikleri komşu ülkeler Fransa, Almanya ve Belçika'da yaşayan 200.000'den fazla kişinin yoğun saatlerde büyük trafik sıkışıklığı yarattıkları belirtildi. Lüksemburg'un nüfusunun sadece 610.000 olduğu ve bu sınır ötesi işçilerin toplam çalışanların yarısını oluşturduğu anlatıldı. Lüksemburg'un başkenti, bir tramvay ağı kurarak toplu taşıma ağına yatırım yaptı,. Ancak taşıtlar hala düzensiz olduğundan şikayet ediyorlar. Örneğin, ağın kuzey havaalanına bağlanmasının yıllar alacağı belirtiliyor.
TOPLU TAŞIMACILIKTA GECİKTİK
Lüksemburg Ekolojik Hareketi başkanı Blanche Weber, çevresel nedenlerle daha iyi bağlantılar kurmak için baskı yapan "Toplu taşımacılığın gelişmesinde büyük bir gecikme oldu" dedi.
Ulaştırma bakanı Francois Bausch, "Sistematik ve sürekli yatırım, toplu taşımacılığın çekiciliğini teşvik etmek için olmazsa olmaz bir şarttır" dedi.
SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK
Yurtiçi ağda yolculuk başına iki avroya mal olan bilet satışları, daha önce ulaşım sistemini çalıştırmada 500 milyon avroluk maliyetin sadece yüzde sekizini kapsıyordu. Bu eksiklik şimdi hazineden karşılanacak. Bilet makineleri istasyonlardan kademeli olarak kaldırılacak, ancak uluslararası tren gezileri ve Lüksemburg'da ücretli hizmet olmaya devam eden birinci sınıf oturma için bilet satan ofisler kalacak.