Lizbon turizmde altın çağını yaşıyor, çevreciler tepkili

Portekiz’in başkenti Lizbon dünyanın ünlü kruvaziyer şirketlerinin gözdesi haline geldi ve bu yıl gemilerle rekor sayıda turist şehri ziyaret ediyor

LİZBON - Portekiz’in başkenti Lizbon dünyanın ünlü kruvaziyer şirketlerinin gözdesi haline geldi ve bu yıl gemilerle rekor sayıda turist şehri ziyaret ediyor. Ancak turist gelirleri nedeniyle gemilerin ve uçakların yarattığı çevre girliliğini hükümetin gözardı ettiğini belirten çevrecileri tepki göstermeye başladılar.
Hükümet çok sayıda gelen turistin şehirde kirlilik ve sağlk tenlikesi yaratmasına karşı yasaları uyguladıklarını ve endişe edecek bir durum olmadığını bildirdiler.

LİZBON TURİZMİNDE YÜZDE 81 BÜYÜME
Lizbon'daki seyahat işletmecileri altın günlerini yaşarken, Avrupa’nın en sıcak yerlerinden biri olan Lizbon, turizm gelirleriyle giderek zenginleşiyor. Geçtiğimiz beş yıl boyunca, turist artışını gören Lizbon’da iki yıl önce kruvaziyer gemileri için yapılan yolcu terminalı sayesinde 2018’de yüzde 81’lik büyüme ile turist sayısı 30 milyona ulaştı.
denizlerin dev kruvaziyer şirketlerinin yaklaşık 300 gemisinin her yıl limana yanaştığını belirten yetkililer, 2019’da en az 600 bin yolcu ağırlayacaklarını belirttiler.



GÜRÜLTÜYE KARŞI ÖNLEM
Lizbon’un kitle turizmi hakkında ise Zero Çevre Grubu’ndan Francisco Ferreira."Diğer Avrupa havalimanlarının aksine, Lizbon Havalimanı’nda Frankfurt'taki gibi, gürültüye bağlı çevre soruları nedeniyle sadece gece uçuşları için çok az kısıtlama vardır. Bu havalimanlarındaki mevcut uçuş sınırlamaları yayılıyor" dedi. Çevreci aktivistler havaalanına yakın kentsel alanlarda gürültü seviyelerini ölçtüklerini ve yasal sınırların çok aşıymadığını söylediler.


EGZOZ PARTİKÜLLERİ ÖNLENİYOR
Uçakların binaların çatılarının sadece yüz metre (328 feet) yukarısından uçtuklarını belirttiler. Bölgede yaşayan insanların yaz aylarında, özellikle tatil mevsimi boyunca bir dakikalık rahatlama yaşamadıklarını belirten Çevre aktivisti Francisco Ferreira, “Uçakların egzozlarının yol açtığı partikül maddeleri ve emisyonların neden olduğu büyük kirlilik önleniyor” dediler.




ŞEHIR IÇI VE HAVALIMANI GÜRÜLTÜ ÖLÇÜLÜYOR

Bilgisayar ile Lizbon havaalanındaki en son gürültü seviyesini kontrol eden Francisco Ferreira’nın verileri, Lizbon havaalanından şehir içi gürültü seviyesinin gece boyunca 16,2 desibel ve gündüz 9,5 desibel olduğunu gösteriyor

KITLE TURIZMININ SAĞLıK TEHLIKELERI
Şehrin diğer ucunda, Tejo Nehri kıyısında, kirlilik durumunun kötü olduğunu belirten Francisco Ferreira şunları anlattı:
“Özellikle 2017 yılında 50 milyon avro (55.5 milyon dolar) harcanarak kruvaziyer terminali açıldığından beri Lizbon sakinleri acı çekiyor. Büyük miktarlarda partikül madde ve kükürt dioksit (SO2) emisyonları Lizbon limanını tüm Avrupa'da en fazla kirleten altıncı liman haline getirdi. Yolcu gemilerinden gelen SO2 emisyonları, Portekiz'in bir yıl boyunca otomobil trafiğinin yaydığı emisyonlardan% 86 daha yüksektir.”

YETKİLİLER SORUNA GÖZ YUMUYORLAR
Ferreira, kruvaziyer turizminin patlamasının özellikle Lizbon'un tarihi kent merkezinde yaşayan insanlara tahammül edilemez düzeyde gürültü ve emisyon seviyesi getirdiğini söylüyor. Yetkililer soruna göz yumuyorlar: "Hükümet her zaman sürdürülebilirlik ve emisyon tarafsızlığı hakkında konuşuyor, ancak [Lizbon'daki] durum hakkında hiçbir şey yapmıyor."

PARA KAZANILDIĞI İÇİN SUSUYORLAR
Ferreira şöyle devam etti: Eylemsizliğin turizmin şu anda hükümet gelirlerinde 15 milyar Avro’dan fazla kazandığı kriz krizinde ülke için ana para döndürücü haline gelmesinden kaynaklandığını varsayıyor.
Lizbon'un yeni yolcu terminali, Kanarya Adası ve Kuzey Atlantik yolculukları için bir merkez haline geldiğinden hemen hemen her gün bir yolcu gemisi görüyor

EMISYON KONTROLLERI?
Yepyeni olmasına rağmen, yeni limandaki altyapı endüstri standartlarına uymuyor. Diğer birçok cruise limanının aksine, Lizbonlar gemiler için liman elektriği sağlamıyor. Yetkili makamlar, şirketlerin gemileri paçalıyorken, ağır petrol yerine elektrik üretimi için dizel yakıt kullanmasını talep ediyorlar.
Ve emisyonları izlemeye yönelik ölçüm istasyonları yalnızca AB makamları talep etdiğinde ve tabii ki yatırım için sübvansiyon sağladığında, yetkililer ısrar ettiğinde kurulacak.”

TURIZMI CANLı TUTMAK IÇIN HER ŞEYI YAPıYORLAR
Ferreira, devlet ve belediye yetkilileri, turizmi canlı tutmak için her şeyi yaptıklarını, havaalanında kirlilik seviyelerini ve kapasite sınırlarını göz ardı ettiklerini söylüyor. “Çoğu zaman yetkililer 26'dan fazla gece uçuşuna izin veriyorlar. 30'a kadar uçuş istisna değil. Durumu değiştirmek için bizden yardım isteyen daha fazla insan var” dedi.



OKYANUSU GEZIN, GEZEGENI YOK EDİN
Alman Doğa ve Biyoçeşitliliği Koruma Birliği NABU, 2017 yılı cruise gemilerinin kirlilik sıralamasını yayınladı. Bu listenin sonuçları, sektörün kirlilik konusunda ne kadar ilerleme kaydettiğini gösterdi. Değerlendirilen 77 yolcu gemisinden 76'sı toksik ağır akaryakıt kullanıyor. NABU, bu yakıtı kullanan tek bir dev geminin 5 milyon otomobil kadar kirleteceğini belirtti.

HÜKÜMET CEHALETI
Havacılık ve denizcilik meselelerinden sorumlu bakanlıklar ise endişeleri yerinde görmüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çevre Bakanlığı hava trafiği emisyonlarını düzenleyen tüm yasaları uyguladığını belirttiler.
 

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak