Lipton en Müslüman marka

Gıda sektörünün dışında İslami kurallara uygun seçenekler sunan kozmetik ve turizm sektörü şirketleri de piyasada önemli ölçüde bir büyüme gösteriyor.

Yükselen trend  "İslami Pazarlama", Lipton en Müslüman marka

MediaCat son sayısında dünyanın yeni yükselen trendi İslami pazarlamayı inceledi.

İSTANBUL- Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerde yükselen orta sınıf için “helal” şartlara göre üretim ve satışlarını gerçekleştiren firmalara yönelik ayrı bir pazarlama kulvarı oluşturuldu. OgilvyNoor tarafından yapılan araştırmaya göre Lipton en Müslüman dostu marka.
Gıdadan kozmetiğe, turizmden finansa kadar birçok farklı sektörde faaliyetlerini sürdüren şirketler, Müslüman müşterileri için İslami açıdan sakıncalı olmayan ürün ve hizmetleri ulaştırıyorlar. Dünyanın önde gelen finansal danışmanlık şirketlerinden AT Kearney’in tahminlerine göre günümüzde “helâl” ürün ve hizmetleri kapsayan pazarın büyüklüğünün yaklaşık iki trilyon dolara ulaştı.
Gıda sektörünün dışında İslami kurallara uygun seçenekler sunan kozmetik ve turizm sektörü şirketleri de piyasada önemli ölçüde bir büyüme gösteriyor. Ogilvy Mather tarafından Müslüman tüketicilere yönelik pazarlama çalışmaları yapan firmalara danışmanlık hizmeti vermek amacıyla kurulan OgilvyNoor, 2010 yılında “En Müslüman Dostu” markaları belirlemek için bir araştırma gerçekleştirdi. Lipton, Nestle ve Nescafe aldıkları yüksek skorlarla listenin başında yer aldılar.

SÖZ KONUSU MARKA HELALDİR DENİLMESİ İSTENİYOR
Yapılan araştırma kapsamında Pakistan, Mısır, Suudi Arabistan ve Malezya’daki tüketicilerden 35 firmayla ilgili olarak “söz konusu marka helaldir ya da İslami kurallarla uyumludur” ifadesini yüzde yüz cinsinden belirtmeleri istendi. Endekse göre 100’ün üstünde skora ulaşan markaların bu değerin altında kalan diğer markalara göre tüketici nezdinde daha “Müslüman dostu” olarak algılandığı görülüyor. Marka endeksinin sonuçlarına göre 131 puanla Lipton birinci; 130 puanla Nestle ikinci ve 122 puanla Nescafe üçüncü oldu. Bu markaları Nido, Kraft, Maggi, Mirinda, Pringles, Lays ve 7 Up, Colgate, Lux, Sunsilk, Close Up, Dove, Pantene, Rexona, Head&Shoulders, Heinz, Nivea, Fair&Lovely, Pepsi, Coca-Cola, Air Arabia, L’Oreal, Axe, Emirates, Red Bull, Etihad Airways, Singapore Airlines, Cathay Pacific, Citibank, Standard Chartered, HSBC ve RBS yer alıyor.

İSLAMİ GIDA SEKTÖRÜNÜN YILDIZI PARLIYOR
İçerik ve kesim açısından markaların özellikle en titiz davrandığı ve helâl kurallarının en sık uygulandığı sektör gıda sektörü. Türkiye’de cipsler, çikolata ve dondurulmuş gıda gibi birçok hızlı tüketim kategorisinde yer alan ürünlerin içeriğinde domuz katkılı ürünlerin kullanılmadığına dair ibarelerin bulunması bu markaların tüketicilerin dini hassasiyetlerini gözettiğini gösteriyor. Türkiye’den de birçok marka helâl kesim tekniklerini uygulayarak dini hassasiyetleri bulunan tüketicilerin içinde bir şüpheye mahal bırakmıyorlar. Ayrıca son beş yılda alkolsüz bira pazarı dünyada yüzde 81’lik bir büyüme gerçekleştirdi ve bu oran genel bira pazarının büyüme oranının çok üstünde seyretti. Türkiye’de ise en son Efes satışa sunduğu alkolsüz birasıyla bu pazara yeni bir oyuncu kazandırdı.



KATILIM BANKACILIĞI BÜYÜYOR

Faizsiz fonlara dayanan katılım bankacılığı 2007 yılından beri küresel kriz ile birlikte yoğun ilgi görmeye başladı. Türkiye Katılımcı Bankalar Birliği (TKBB) Başkanı Osman Akyüz, 2011 yılının başında borsada işlem yapmak isteyen ama dini hassasiyetleri nedeniyle çekimser kalan müşterilerin de faydalanması amacıyla katılım endeksinin kurulduğunu vurguluyor.
OgilvyNoor Kıdemli Stratejisti Shelina Janmohamed, İslami pazarlamanın geniş bir sektörü kapsadığını belirtiyor: “Helâl denince akla ilk gelen şey et ürünleri veya genel olarak gıda maddeleri oluyor. Bununla birlikte kavram çok daha geniş bir alana işaret ediyor. Kişisel bakım-kozmetik, turizm, moda ve finans da helâlin kapsamına giren sektörler. En önemlisi ise helalin erdemli, ahlaklı bir iş pratiği anlamına gelmesi. İslami iş prensipleri bu yönüyle genel iş etiğiyle ortak bir zemini paylaşıyorlar.” Bu yükselen pazar ile ilgili araştırmanın tamamı Anıl Telcioğlu imzasıyla MediaCat’in son sayısında okuyucularla buluşuyor.

Manşetler

Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası
British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti