İSTANBUL- İnşaat, enerji, havacılık, liman, turizm ve otoyollar ile ilgili yatırımları bulunan Limak Holding halka arzla büyüyecek. Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Limak Yatırım'ın yüzde 35'inin halka arzı için hazırlıklarının tamamlandığını söyledi. Özdemir, Borsa'dan gelecek parayı yeni yatırımlara yönlendireceklerini kaydetti.
Halka arz seferberliğine Limak Yatırım da katılıyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, holding şirketlerinden Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat'ın hisselerinin yüzde 35'e kadar olan bölümünün halka arzı için mart ayı başında SPK'ya başvuracaklarını söyledi.
Özdemir, bir grup gazeteciyle düzenlediği sohbet toplantısında, bir inşaat şirketi olarak iş hayatına başladığı Limak'ın, kazandığını yatırıma dönüştürme prensibiyle bugün inşaat, çimento, turizm, enerji, altyapı projeleri, havacılık ve gıda alanında faaliyet gösteren, yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlayan bir şirketler topluluğu haline geldiğini anlattı. Halka arz ile Limak Yatırım'ın orta ve uzun vadeli hedeflerini destekleyecek kaynak sağlamanın yanı sıra şirketin kurumsal ve marka değerini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Özdemir, halka arzdan elde edecekleri gelirin önemli bir kısmını yine yatırım odaklı değerlendireceklerini söyledi. Özdemir, halka arzın Limak Yatırım nezdinde gruba yeni yatırım imkânları, stratejik ve finansal ortaklıklar gibi yeni pencereler açacağını düşündüklerini bildirdi. Özdemir, turizm ve çimentoda da ilerleyen dönemde halka arzı düşündüklerini ifade etti. Limak'ın enerji, havacılık, liman ve otoyollar ile ilgili yatırımlarının Limak Yatırım altında toplandığını ifade eden Özdemir, "Bu şirketin yüzde 35'ine kadar halka arzını planlıyoruz." dedi. Limak Yatırım, halka arz için Bank of America Merrill Lynch, Unicredit, Yapı Kredi Menkul Değerler ve İş Yatırım'a yetki vermişti. Özdemir, 2011-2015 yıllarında büyümek için hedefledikleri, havacılık, enerji, limancılık, otoyol özelleştirmeleri ve köprü yapımında seçimden sonra önemli bir yatırım ve özelleştirme hamlesi olacağını belirterek, bu yatırımlarda yerlerini almaya çalışacaklarını söyledi. Tren garlarının özelleştirilmesi ihalesine de gireceklerini belirten Özdemir, bir sektörde derinleşmeden, diğer sektörlere yayılmanın çok sağlıklı bir büyüme şekli olmadığını, piyasada oluşan fırsatları hedefleri doğrultusunda değerlendirdiklerini söyledi.
Enerji ve havacılık alanlarında yaptıkları yatırımlar hakkında da bilgi veren Özdemir, ortak olarak yaptıkları Sabiha Gökçen Havalimanı'nın operasyonel olarak işletmesine devam ettiklerini ifade ederek, "Büyümek için yine gözümüz dışarıda. Türkiye'deki meydanlarını gözlüyoruz. İstanbul'da 3. havalimanı, Mersin ve Adana arasında ve Karadeniz sahilde meydanlar yapılması düşünülüyor. Buralarda da büyümeye çalışıyoruz. Yurtdışında da Kosova'nın başkenti Priştine'de terminal yapacağız." diye konuştu. Kurdukları meyve suyu konsantre fabrikasından 18 ülkeye ihracat yaptıklarını, meyve suyunu daha da büyüteceklerini belirten Özdemir, "Gıdada da büyümemiz gerektiğine inanıyorum. Devletin elinde çok önemli arazileri, çiftlikleri var. Bunları satmayı düşünüyor. Bunları almak için de çalışma yapabileceğimize inanıyorum." dedi.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Libya'da yaşanan olaylara değinerek, Libya'da en az 200 milyon dolarlık çimento fabrikası kurmak için görüşmeler yaptıklarını, ancak şu anda bunların hepsini beklemeye aldıklarını söyledi. Özdemir, Mısır ve Tunus'ta yaşananların Türkiye turizmine olumlu yansımaları olacağına inandığını ifade etti. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız ise Mısır ve Tunus'taki olayların bu yıl turizme olumlu yansımaları olsa da ileriki yıllarda turizme zarar vereceğini söyledi. Limak Yatırım'ın CEO'su Murat Dedeoğlu, halka arzın yüzde 70-80'ini yabancı kurumsal yatırımcılara satmayı planladıklarını belirtti.