Lale Müzesi yeniden ziyarete açıldı

Lalenin kültürel varlığının korunması amacıyla kurulan Lale Müzesi, 2,5 yıllık aranın ardından tekrar ziyarete açıldı.

İSTANBUL- İstanbul Lale Vakfı (İLAV) tarafından lalenin kültürel varlığının gelecek nesillere aktarılması amacıyla kurulan Lale Müzesi, 2,5 yıllık aranın ardından yeniden ziyaretçileriyle buluştu. Emirgan Korusu’ndaki müzede, lale dikmeye yarayan saban, lale ayıklama eleği, el yazması tezhibin üzerindeki lale motifi, lale broşu, özel kurutulmuş lale çiçeği, lale motifli padişah kaftanı, savaş aletleri, oya ve mendil gibi eşyalar yer alıyor. İçinde iki sergi salonu bulunan ve 1500 metrekarelik alandan oluşuyor. 
Emirgan Korusundaki müze, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Lale Vakfı (İLAV) tarafından lalenin kültürel varlığının gelecek nesillere aktarılması amacıyla kurulmuştu. Bir süredir kapalı olan Lale müzesi, Lale Vakfı İLAV yönetiminin değişmesi ile tekrar açıldı.
İçinde iki sergi salonu bulunan ve bin 500 metrekarelik alandan oluşan müzede, Lale dikmeye yarayan saban, lale ayıklama eleği, el yazması tezhibin üzerindeki lale motifi, lale broşu, özel kurutulmuş lale çiçeği, lale motifli padişah kaftanı, savaş aletleri, oya, mendil gibi üzerinde lale motifi bulanan yüzlerce eşyayı görmek mümkün.

Lâlenin Türkler için farklı bir değer taşımasının sebebi , göze hitap etmesi dışında , en çok yetiştirildiği dönemle ilgisidir. Saray ve saray çevresi yanında sıradan halkında ilgilendiği bu çiçek kelimenin tam anlamıyla “moda” halini almıştır.Aynı zamanda değeri gittikçe artan ve çeşitleri çoğaltılan bu çiçek ticari bir mal haline gelmiştir. Osmanlı günlük yaşamına da ayna tutan bu çiçek, şiirlere, fermanlara, hikayelere konu olmuştur. Osmanlının neden bu çiçeği bu kadar benimseyerek sevdiğini, özellikleri ile anlamış bulunuyoruz.Yinede bir çiçeğin bir döneme ismini verecek kadar önem kazanması, beklide tarihte nadir rastlanan olaylardan biridir. Bu, Osmanlıların “güzele” ve sanata verdiği önemi de ortaya çıkarmaktadır.

“Müzenin amacı lale kültürünü anlatmak”

İLAV Başkanı Salih Arslan, Lale Vakfı ve Lale Müzesi lalenin Türk kültüründeki hak ettiği yeri bulması amacı ile 2010 yılında kurulduğunu belirterek”Lale Türklerin orta Asyadan beri taşıdığı bir çiçek, kültürümüzde çok önemli bir yer tutan laleyi gelecek nesillerimize tanıtmak bu kültürü aşılamayı amaçlıyoruz” dedi.

Müzede, lalenin bir soğan olarak dikiminden çiçek olarak açmasına kadar ki büyüyüp gelişme süreçlerinin botanik biliminden yararlanılarak gösterilirken, lale türleri ve çeşitleriyle ilgili bilgilerin görsel materyaller kullanılarak özellikle eğitim çağındaki çocuklar ve gençlere anlatılması,interaktif yöntemler kullanılarak lale hakkındaki temel bilgilerin eğitici ve eğlendirici şekilde ziyaretçilere sunumu yapılıyor.

Osmanlı İmparatorluğunda bir devre adını vermiş olan Lalenin İstanbulun kültüründeki yeri, önemi, eserleriyle ilgili yapılan araştırmaların sonucunda elde edilen bilgilerin dijital teknikler ve modern müzecilik yöntemleri kullanılarak ziyaretçilere tanıtılması, etnografik ve kültürel objeler içerisinden lale deseni ve figürleri kullanılarak yapılmış olan geleneksel el sanatı ürünlerinin toplanması, teşhiri ve sergilenmesi amaçlanıyor.

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak