Kuveytli fon Dünya Göz'e ortak

Kuveytli National Bank of Kuwait'e bağlı yatırım fonu NBK Capital, Dünyagöz'e yüzde 30 oranında ortak oldu.

İSTANBUL -Kuveytli National Bank of Kuwait'e bağlı yatırım fonu NBK Capital, Dünyagöz'e yüzde 30 oranında ortak oldu.
Dünyagöz Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, önümüzdeki 12 ay içinde yurt içinde ve yurt dışında 20 milyon dolara yakı n yatırım yapacaklarını bildirdi.
Ortaklığa ilişkin imza töreninde konuşan Kapıcıoğlu, NBK Capital ile görüşmelerinin 7-8 aydır devam ettiğini belirterek, bugüne kadar göz alanında 300 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını, 24 saat içerisinde 240 değişik ameliyatı yapabilecek bir altyapıya ulaştıklarını söyledi.
Kapıcıoğlu, bu ortaklıktan elde edilen kaynağın nasıl kullanılacağına ilişkin olarak şunları kaydetti:
"Büyük şehirlerde büyük yatırımları tamamladık. Olmamız gereken birkaç il ve yurt dışı yatırımlarımız kaldı. Türkiye'de İzmir, Bursa, Kayseri, Antep, Adana'da yatırım planlıyoruz. Buna bir de Samsun eklenebilir. Şu anda bulunduğumuz yerlerde 2-3 saatlik mesafede 35-40 milyona yakın kişiye ulaşabiliyoruz. Yeni yatırımlarla Dünyagöz'e 81 ilden kolaylıkla ulaşılmasın ı sağlayacağız. Yurt dışında Kiev, Moskova, Münih ve Amsterdam'da cerrahi merkezleri açacağız. Oralarda sadece lazer ameliyatları yapacağız. Diğer tamamını Türkiye'ye getireceğiz. Geçen yıl 20 bin yabancı hastayı sağlık turizmi çerçevesinde Türkiye'ye getirdik. Bu yıl hedefimiz 50 bin yabancı hastayı tedavi etmek."
Kapıcıoğlu, Türkiye'de bazı merkezlerde yeterli donanıma sahip olunmadığını ve göz operasyonlarında kalitesiz sarf malzemesi kullanıldığını belirterek, Dünyagöz'deki ameliyatların yüzde 10'unun bozulan gözleri düzeltmek için yapıldığını kaydetti.
3 sene devletin verdiği fiyatlarla ameliyat yapamayacaklarını belirttiklerini ve SGK hastalarına bakamadıkları bu dönemde yüzde 15 kapasite ile ç alıştıklarını, para kazanmadıklarını ancak zarar da etmediklerini anlatan Kapıcıoğlu, devletin göz ameliyat fiyatlarını bir miktar iyileştirdiğini belirtti.
Kapıcıoğlu, "Mart ayından itibaren SSK hastalarını tedavi etmeye başladık. Yüzde 15 kapasitemizi yüzde 40'lara getirdik. Yıl sonuna doğru bu yüzde 70-80'lere ulaşacaktır. Bu yılı 100 milyon dolar ciroyla kapatacağız ama önümüzdeki sene 200 milyon dolarları çok rahat bulacağız" diye konuştu.
Dünyagöz'ün halihazırda ulaştığı altyapı ve hastane ağı ile alanında dünya çapında rakibi bulunmadığını söyleyen Kapıcıoğlu, NBK'nın yatırım miktarına ilişkin olarak, "Aldığımız para, Dünyagöz'ün finans yükünü tamamen sıfırladığı gibi bütün yatırımlarını yapacak güce sahip bir bilançoya ulaşmas ını sağlamıştır" değerlendirmesinde bulundu.
Kapıcıoğlu, ortaklık için çoğu Avrupa'dan olmak üzere 11 teklif aldıklarını, NBK Capital'in çok daha bilerek ve ciddiyetle konuya yaklaştığını dile getirerek, "Önümüzdeki 12 ay içinde yurt içinde ve yurt dışında 20 milyon dolara yakın yatırımız olacak" dedi.
Halka arz planlayıp planlamadıklarına ilişkin bir soruyu ise Kapıcıoğlu, "Yeni ortağımızla beraber kurumsallaştırmamızı hızlandırıp, yeni projeler geliştirip, zamanı iyi kollayıp, bütün yatırımlarımızı da bitirme noktasına yakın borsa da planlarımız içinde, yol haritamızda var" şeklinde yanıtladı.
Yeni yatırımlarıyla 500 kişilik ek istihdam planladıklarını aktaran Eray Kapıcıoğlu, Türkiye'de yatırım yapmanın, özellikle de sağlık alanında yatırım yapmanın zorluğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Devlet ve Sağlık Bakanlığından destek alamıyoruz. 5 yıldır kornea bankası kurmak için uğraşıyoruz. Yol alamadık. Kornea ithalatı yapıyorduk, ithalatı durdurdular, şimdi bu kararı iptal ettirmeye çalışıyoruz. Bu yatırımları başka bir ülkede yapsaydık zannediyorum devlet nişanıyla ödüllendirilirdik."
NBK Capital Alternatif Yatırımlar Başkanı Amjad Ahmad ise yaklaşık 4 yıldır Türkiye'de faaliyette bulunduklarını ve Dünyagöz ile ortaklıkları nın, Aras Kargo ve Kılıç Grubu gibi ortaklıklarının ardından Türkiye'deki dördüncü ve en bü yük yatırımları olduğunu belirtti.
Ahmad, sağlık sektörünün önümüzdeki birkaç yılda ciddi değişimler yaşayacağı öngörüsünde bulundu.
Ortaklığı ne kadar sürdürmeyi planladıklarına ilişkin bir soru üzerine Ahmad, uzun vadeli bir yatırımcı olduklarına işaret ederek, Dünyagöz'ün d ünyada ve bölgede gelecekte daha güçlü bir konuma geleceğine inandıklarını söyledi. Ahmad, "Çıkışımız ise stratejik bir ortağa satış ya da halka arz şeklinde olabilir" dedi.
İlk yatırım teklifinin kendilerinden geldiğini belirten Ahmad, "Bölgeye ayırdığımız toplam yatırım fonu 600 milyon dolar. Türkiye pazarında son derece aktifiz. Türkiye'de yatırımlarımızı devam ettirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.
Ahmad, Türkiye'ye olan ilgilerinin nedenine ilişkin olarak, özel sektörün gelişmişliğine işaret etti. Ahmad, "Türkiye'de özel sektör şirketleri ve yönetim kadrosu mükemmel. Türk şirketleri yurt dışına açılmaktan çekinmiyorlar. Türkiye'nin cazibesi özel sektörün başarısından kaynaklanıyor diyebiliriz" dedi.
Siyasi gelişmelerin yatırım kararlarına etkileri konusunda ise Ahmad, ülkedeki siyasi ortam konusunda bir endişeleri bulunmadığını, Türkiye'yi bir komşu olarak gördüklerini, bölge dışında bir yere yatırım yapmaktansa Türkiye'ye yatırımı tercih ettiklerini söyledi.

Manşetler

Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası
British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi