İSTANBUL- Türkiye’de 2014 yılı içerisinde umreye giden vatandaşların sayısı 400 bine ulaşırken son 10 yılın da rekoru kırıldı. Yılda 60 binden fazla kişi hac için plan yapıyor. Yaklaşık 2.3 milyar liralık büyüklüğe ulaşan hac ve umre sektörü kayıt dışılığı da beraberinde büyütüyor. Yüzde 30’lara ulaşan kayıt dışılıktan şikayetçi olan seyahat firmaları yetkililere pazardan ‘Çantacılar’ı temizleyin’ çağrısı yapıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verilerine göre ise bir kişinin umre maliyeti yaklaşık 1500 euro, hac için bu rakam 4 bin euroyu buluyor. Büyüyen pazarı en fazla rahatsız eden ise yüzde 30 oranındaki kayıtdışılık.
PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ İŞTAH KABARTIYOR
Ülkemizden kutsal topraklara hac ve umre için gidenlerin yaptığı harcama 845 milyon euro yaklaşık 2,3 milyar liraya ulaşıyor. Sektörün bu büyüklüğü pastadan pay kapmak isteyenlerin de iştahını kabartıyor. Vatandaşın dini vecibesini yerine getirmek için Diyanet’in bilgisi ve Türkiye Seyahat Acentaları’nın (TÜRSAB) denetimi dahilindeki firmalar son birkaç yılda yoğunlaşan korsan organizasyonlardan rahatsızlıklarını belirtmekten kaçınmıyorlar.
FİRMAYI İYİ ARAŞTIRIN
Sektör temsilcileri “Umreye götürüyoruz diyen her firmaya güvenmeyin” çağrısında bulunarak vatandaşları uyarıyor. Vatandaşların anlaşma yapmadan evvel turizm firmalarını iyi araştırması gerektiğini kaydeden yetkililer, mağduriyetin artmaması için Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı firmalarının seçilmesini öneriyor. Yetkililer, “Yetkisi olmadığı halde vatandaşları umreye götürmek vaadiyle ortaya çıkan firmalarda önemli bir artış var. Sektör temsilcileri ve özellikle dini vecibelerini yerine getirmek isteyenler bu noktada uyanık olmalı” tavsiyesinde bulunuyorlar. Bu konuda sektör temsilcilerinin görüşleri şöyle sıralanıyor:
EKREM TURIZM: ‘ÇANTACILAR’ TÜREDİ
Ekrem Turizm Yöneticisi Şaban Bilgiç: Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yetki verdiği firmalar belli. Bunu kurumun sitesinden takip etmek mümkün. Acentalar liste halinde yayınlanıyor ama bu listenin daha iyi anlaşılabilmesi için vatandaşa bilgi aktarımının sağlanması daha rasyonel olacak.Çantacı olarak tabir edilen kişiler ortaya çıktı. TÜRSAB ve Diyanet devrede ama mevzuat eksikliği olduğu için aksamalar var. Korsanlar sektörden temizlenmeli.
EMIN TURIZM: MERDİVENALTI YÜKSELİYOR
Emin Turizm Genel Müdürü Nevzat Altıner: Diyanet sözleşme yapıyor ve yayınlıyor. Yetkisi olmayan firmalar, olanlardan vize alarak devreye giriyor. Alt acentelerin sıkı takibe alınması lazım. Doğan zararı üst acente karşılıyor ama cezai müeyyide artırılmalı. Yurtiçinde 160 kadar firma aktif taşıma görevi üstleniyor. TÜRSAB’a bu noktada takip görevi düşüyor. Parayı toplayıp kepengi indirenlerin bulunması, merdivenaltı firmaların cezalandırılması kaçınılmaz.
ELÇI TUR: PROMOSYON ALDATMACASI
Elçi Tur’un İç Turizm Müdürü Kılıç Mutlu: Hac ve Umreciler doğal olarak en uygun fiyat arayışını giriyor ve cezbedici promosyon yapan firmalarla karşılaştıklarında mağduriyete de kapı aralamış oluyorlar. 5 yıldızlı bir umre 1500 euro. Hac fiyatlaması ise 2750 eurodan 14 bin euroya kadar ulaşıyor. Milleti ibadet için götürüp beddua alanların artışı dikkat çekici. Vatandaşlarımız bilinen markaları tercih etmeliler. Cezbedici fiyat verenlere asla kanmamalılar.
İSPA TUR: 30 BİN KİŞİ KAYIP
İSPA Tur’un sahibi Hilmi Karaduman: Diyanet’in açıkladığı rakamlara göre umreye gidenlerin sayısı 320 bin, TÜRSAB’ın rakamlarına göre ise 290 bin. Peki bu 30 bin kişi nereye gitti? Organizasyonda tekelleşme var. Denetim yapan kurum ve kuruluşların da bir üst denetime tabi tutulması lazım. Organizasyonun kendi içerisinde kurumsal açık olduğu için kayıtdışılık daha da artıyor. ‘Biz daha iyi hizmet veriyoruz’ diyerek vatandaşın kafasını karıştıranların engellenmesi şart.
Akit