Kütahya'da tarihi evlere destek

Eski Osmanlı evleri ve konaklarıyla, tarihi yapılar bakımından çok sayıda örneği barındıran Kütahya'da, eserlerin bakım ve onarımı için destek sağlanıyor.

KÜTAHYA -Eski Osmanlı evleri ve konaklarıyla, tarihi yapılar bakımından çok sayıda örneği barındıran Kütahya'da, eserlerin bakım ve onarımı için destek sağlanıyor.

Konuya ilişkin Kütahya Valiliği'nden yapılan açıklamada, ilgili yönetmelik gereği gerçek ve tüzel kişilere taşınmaz kültür ve tabiat varlığı olan tescilli tarihi evlerin bakımı ve onarımı için ayni, nakdi ve teknik yardım desteği sağlandığı belirtildi.

 



Kütahya evlerine sahip çıkılması için özellikle Germiyan Sokak'taki 18. yüzyıldan kalma tarihi evler, İl Özel İdaresi'nce kamulaştırılarak "Kütahya Evlerini Yaşatma Projesi" (KEYAP) kapsamında Belediye ve Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ile birlikte restore ediliyor.

 

Kütahya evleri, kendine has iki ve üç katlı mimarileri, ahşap payandalı çıkmaları, pencere düzeni ve geniş saçaklarıyla genelde güneye bakacak şekilde yerleştirilmiş olmasıyla dikkat çekiyor. Giriş katları, mutfak, kiler, depo ve tarım araçları için taşlık olarak düzenlenirken, oturma, yatma, yemek ve yıkanma işlerinin yapılabildiği odalar üst katlara konmuş. Yaygın plan tipi, iç sofalıda iki yüzlü, dış sofalıda üç taraflı olarak dikkat çekiyor. Birbirinin aynısı olmayan Kütahya evlerinin, her birinin kendine mahsus bir karakteri bulunuyor.

 



Söz konusu desteği içeren yönetmeliğin çıktığı 2005 yılından bu yana 29 gerçek ve tüzel kişiden 28'nin projesine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 380 bin 280 YTL destek verilerek, restorasyonu tamamlanmış durumda. 2006 yılında başvuran 14 gerçek ve tüzel kişiden de 5'inin projesi uygun görülerek restorasyon projeleri ile 2007 yılında başvuran gerçek ve tüzel kişilerden 5'inin projesine destek verildi.

 

Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Onarımına Yardım Komisyonu'nun 2008 yılında başvuruları daha sağlıklı değerlendirilebilmesi ve komisyonun zamanında toplanabilmesi amacıyla, proje ile proje yardım taleplerinin son başvuru tarihi ise 31 Ocak 2008 olarak belirlendi.

 

İlk defa proje ve proje yardım talebinde bulunacakların, belirtilen tarihten önce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvurmaları gerekiyor. Proje yardımından faydalanmak için, eğer yapının mülkiyeti hisseli ise hissedarlardan birinin başvurusu yeterli oluyor. Proje hazırlanması için başvuruda gerekecek evraklar, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden öğrenilebilir.

Manşetler

Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak
Corendon Airlines, Anadolu Efes ile film yaptı
NG Hotels, 2024 World Luxury Awards’ta 12 ödül aldı
Binlerce yıldır kesintisiz suları akan çeşmeler