Küresel otel yatırımları 2024'te 58 milyar doları aşacak

Küresel otel işlemleri geçen yıl son on yılın en düşük ikinci seviyesine ulaştı; yalnızca istisnai 2020 pandemi yılı daha kötüydü.

NEW YORK - Küresel otel anlaşmaları, daha olumlu bir finansman ortamı sayesinde 2024'te hızlanacak ve 2023'teki olağandışı seviyeyi %15 ila %25 oranında aşacak.

JLL Hotels & Hospitality'ye göre bu yıl en az 58 milyar dolarlık anlaşma bekleniyor. Bu yatırım danışmanlığı firması, son beş yılda dünya çapında 60 milyar dolardan fazla otel yatırımına yardımcı oldu. Skift , JLL 2024 küresel otel yatırımı genel görünümü raporuna özel sonuç elde etti

JLL, 2024'te birkaç nedenden dolayı konaklama işlemlerinde bir patlama yaşanacağına inanıyor:

2023’TE BIRÇOK OTEL SAHIBI ZARAR ETTİ.
Bazı özel sermaye fonları, yatırımcılara parayı geri vermek zorunda kaldıklarında ömürlerinin sonuna ulaşacak. Dolayısıyla sermayeleri hâlâ ellerindeyken dağıtmak isteyebilirler.

San Francisco, Bangkok ve Mexico City gibi pandemiden kurtulmakta zorlanan pazarlarda birçok otel sahibi zarar etti. Yaklaşan kredi vadeleriyle karşı karşıyalar ve varlık satışları yoluyla kurtuluşu arayabilirler. Birçok otel sahibi, salgın sırasında sermaye harcamalarını erteledi ve gerekli mülk iyileştirme planlarını yapmak için nakit sıkıntısı çekti. Sorunlu mülkleri ellerinden alacak alıcılar arıyorlar.

2023 Otel anlaşmalarında kötü bir yıldı

Küresel otel işlemleri geçen yıl son on yılın en düşük ikinci seviyesine ulaştı; yalnızca istisnai 2020 pandemi yılı daha kötüydü. Faiz oranlarının yükselmesi birçok alıcı ve satıcının beklemesine neden oldu. Çoğu kişi borç maliyetlerinin daha fazla artmayacağına ve belki de ılımlı olabileceğine inanıyor.

VARLIK SATIŞI İÇIN SICAK OTEL PIYASALARI

JLL, yatırımcıların ilgisini en fazla Londra, Los Angeles, Paris, New York, Sidney ve Tokyo gibi büyük şehirler çekiyor.
Geçen yıl, şehirlerdeki otel odası anahtarı başına tek varlık fiyatı 301.000 dolardı; bu da 2019 seviyelerinin %8 gerisindeydi. Ancak birkaç yıl boyunca satıcıların istedikleri ideal fiyatlara ulaşmayı sürdürmelerinin ardından, bu yıl piyasada daha fazla likidite bekleniyor. Satıcılar yatırımlarından çıkma baskısıyla karşı karşıya kalıyor ve alıcılar prim ödemeye daha istekli hale geliyor.

Geçtiğimiz yıl yalnızca 867,8 milyon dolar değerinde anlaşma gerçekleştiği göz önüne alındığında, uzun vadeli ortalamanın %64 altında olan Londra, bastırılmış talep nedeniyle yatırımcıların ilgisini çekebilir.

Simgesel lüks, seçkin hizmet ve uzun süreli konaklama mülkleri en çok tercih edilenler oluyor.

Asya'daki toparlanmasının gecikmeli olarak devam etmesiyle birlikte, Kuzey Amerika ve Avrupa'daki gayrimenkul yatırımcıları işlem hacminin büyümesine öncülük edecek.

Büyük otel grupları da muhtemelen ortalamanın üzerinde anlaşma yapacaklar. Artan inşaat maliyetleri ve devam eden tedarik zinciri ve iş gücü kesintileri nedeniyle yeni otel arzı yavaşladı. Bu nedenle otel grupları, mevcut mülk sahiplerini kendi markalarına geçmeye ikna etmenin yollarını arıyor. Ancak otel gruplarının tümü aynı mülklerin dönüştürülmesi için mücadele ediyor. Dolayısıyla portföy satın alma yoluyla net oda sayısını artırmaya yönelik baskıyla karşı karşıya kalacaklar.

Manşetler

Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak
Athena Tapınağı'nın restorasyonu tamamlandı, ziyarete açıldı
Trump, Dr. Mehmet Öz'ü Sağlık Hizmetleri Direktörü yaptı