Kültürel varlıkları korumalıyız

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, dünya turizminde marka olmanın yolunun kültürel varlık değerlerini korumaktan geçtiğini söyledi.

Abdurrahman Büyükkeskin /Cihan


ANTALYA - AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, dünya turizminde marka olmanın yolunun kültürel varlık değerlerini korumaktan geçtiğini söyledi.

2000 yılından bu yana dünya turizminde yükselen değerin kültürel varlık zenginliği olduğunu belirten Milletvekili Badak, kendi kültür ve sanat değerlerine sahip çıkan toplumların popülitesinin hiç bir zaman gündemden düşmeyeceğini belirtti. Son yıllarda dünyada deniz, kum ve güneş turizmi yanı sıra eko, gastronomi, doğa, yayla, kültür, kongre inanç ve dağ sporları turizminin revaçta olduğunu ifade eden Badak, Türkiye'nin kültür ve coğrafi yapısı itibari ile Yunanistan, İspanya, Fransa ve İtalya'ya göre daha elverişli olduğunu söyledi. Dünya turizminde 8 yıldır kaliteli, nitelikli ve entelektüel turistin tatillerini kültür ve tarih zenginliği olan ülkelerde yaptığına dikkat çeken Sadık Badak, son 5 yıl içinde Avrupalı turistlerin yüzde 50'sinin deniz, kum ve güneş turizmini yanı sıra doğa, arkeoloji, yayla, eko ve gastronomi turizmini tercih ettiğini hatırlattı. 2007 yılında Türkiye'ye bir önceki yıla göre yüzde 17,8'lik bir artışla 23 milyon 341 bin turistin geldiğini belirten Badak, bunların yüzde 33'nün Antalya bölgesinde konakladığı bilgisini verdi.

 

Antalya ve 14 ilçesinin doğa, iklim yapısı ve kültürel ve doğal varlıkların zenginliği bakımından kısa sürede dünya turizminde adından söz ettiren şehir konumuna geldiğini ifade eden Badak, kültürel değerleri yerelden evrensele taşımanın en güzel şekilde temsil etmeden geçtiğini söyledi. Badak, şunları söyledi: "Bizi biz yapan kültürel değerlerimizi dünya gündemine taşımanın yolunun Türkiye'nin tanıtımından geçtiğine inanıyorum. Antalya coğrafi yapısı itibari ile dünyada kabul görmüş bütün turizm çeşitliğini bünyesinde barındıran bir şehir. Antalya'ya gelen bir turist Beydağları Saklıkent'te kayak yaptıktan bir saat sonra Konyaaltı Plajı'nda denize girebiliyor. Doğa sporları tutkunu turistlerde Manavgat Köprülü Kanyon'da rafting yaptıktan sonra Kaş'ta yamaç paraşütü ile uçuş yapıyor. Tarih ve kültürel varlıklar düşkünü turistlerde Side Antik Kent'i gezdikten sonra Kaş Kınık'ta Likya Birliği'nin başkenti Xanthos'ta 3 bin 500 yıllık kaya ve anıt mezarlarını ziyaret ederek tarihe yolculuk edecek. Önümüzdeki yıllarda dünyada etnoğrafik kültürel değerler daha ön plana çıkacak. Turizm acentelerinin yaptığı anketlere göre AB ve İskandinav ülke turistleri Türklerin kültür ve insani değer yapılarını çok seviyor. Bir turiste bir sıcak tebessüm ve tatlı sözle ülkemizin en güzel tanıtımını yaparız. Bizi biz yapan değerlerimizi başında da karşılıksız bir şey verme ve misafirperverliktir."

 

Manşetler

Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak
Corendon Airlines, Anadolu Efes ile film yaptı
NG Hotels, 2024 World Luxury Awards’ta 12 ödül aldı
Binlerce yıldır kesintisiz suları akan çeşmeler