İSTANBUL- Güney Kore, İstanbul merkezli organizasyonu ile Türkiye ve bölgesinden daha çok turist çekmeyi amaçlıyor. Bu tanıtımı son yıllarda film ve dizilerle destekliyorDuygu Erdoğan - Dünya sineması ve dizi sektöründe ön plana çıkmaya devam eden Güney Kore, turizmde de yeni bir atak dönemini başlattı. Pandemi öncesi dönemde yıllık ağırladığı ziyaretçi sayısı 18 milyon aşan Kore, gönül bağı olan Türkiye ile karşılıklı turizm hareketini de artırmaya kararlı.
Dünyanın en çok ziyaret edilen bölgelerinden olan başkent Seul, genellikle yine benzer bölgelerden turist çekiyor. Oysa Kore, Avrupa bölgesinden de yoğun turist çekmek istiyor. Bu kapsamda Türkiye ve bölgesi için çalışmak üzere Kore Turizm Organizasyonu (KTO) hizmet veriyor.
Sinema etkeni
Güney Kore'ye Türkiye'den giden turist sayısı her geçen gün artış gösteriyor. 2015 yılında Güney Kore'yi ziyaret eden Türk turist sayısı 23 bin 440 iken, 2019 yılında 30 bine yükseldi. Pandemi nedeniyle karşılıklı turizmde ciddi azalma olsa da KTO, 2022 hedefini 60 bin olarak açıklıyor. Türkiye'ye seyahat eden Koreli turist sayısı ise, 2017 yılında 120 bin 622, 2018 yılında 159 bin 354 ve 2019 yılında ise 212 bin 970’e yükseldi.
Vizesiz seyahat
Kore’nin Türkiye’den gelen turistleri vizesiz seyahat imkanıyla ağırladığını kaydeden Park, pandemi nedeniyle uygulamaların mevcutta farklılaştığını anlatıyor. Park, “Kore, antik tarihi ve tapınakları, harika doğası, güzel plajları ve gelişmiş şehir yaşamı ile oldukça ilgi çekici bir ülke. Ülkenin 2. büyük şehri olan Busan hem deniz turizmi açısından önemli bir destinasyonken örneğin Türk turistler için Kore Savaşı sonrasında inşa edilen Türk Şehitliği’nin burada olması ile de önemli bir şehir. Kore mutfağı da seyahat tercihlerine etki ediyor. Ayrıca, seyahat severlerin Kore'yi ziyaret etmelerinin bir diğer önemli nedeni de özellikle K-Beauty olarak tanımlanan Kore güzellik ürünleri” diyor.
Açıklanan Güney Kore Turizm İnovasyon Stratejisi’ne göre ülkenin; vize kolaylıkları sunarak uluslararası turist sayısı ve elde edilen gelir artışında devamlılığı sağlamak, gelecekteki turizm trendlerine yönelik sektördeki KOBİ’ler arasında rekabeti güçlendirmek, turist dağılımını daha az ziyaret edilen bölgeler yönünde geliştirmek, turizm ürünleri ve hizmetlerinin kalitesi ve çekiciliğini artırmak hedefleri bulunuyor.