Konu, Kavala değil, Avrupa'da insan haklarının korunmasıdır

Federal Alman Hükümetinin İnsan Hakları ve İnsani Yardım Sorumlusu Bärbel Kofler: İstanbul'daki mahkeme Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) talebine uyma şansını ne yazık ki kaçırmıştır;

BERİN- Federal Alman Hükümetinin İnsan Hakları ve İnsani Yardım Sorumlusu Bärbel Kofler İstanbul'daki mahkemenin Osman Kavala’nın tutukluğunun devam etmesine dair kararıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Bärbel Kofler’in açıklamasında şu satırlar yer aldı: "İstanbul'daki mahkeme bugünkü kararı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) talebine uyma şansını ne yazık ki kaçırmıştır; ki bu talep, yani Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması, iki yıldır yerine getirilmiyor. Bundan dolayı üzüntü duyuyorum" dedi.

Kofler'in açıklaması şu şekilde devam etti: Avrupa Konseyi birkaç gün içerisinde bu sürecin nasıl ilerleyeceğine dair kararını verecek. Ancak benim için net olan bir şey var ki o da bu konu ne sadece Osman Kavala'nın şahsıyla ne de sadece Türkiye ile ilgili değil. Bu konu Avrupa'da insan haklarının genel olarak korunması ile ilgilidir. Avrupa Konseyi kurulduğundan bu yana Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanması insan haklarının korunması alanında inşa etmeye çalıştığı sistemin temel taşıdır. Türkiye dahil bütün üyeleri Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan temel insan hakları standartlarını uygulama taahhüdü vermiştir. Buna Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamak da dahildir. Avrupa Konseyi ülkelerinde yaşan insanların yararına olacak şekilde bu sistemi sürdürmek ve güçlendirmek önemlidir" dedi.

Türkiye Avrupa Konseyi yaptırımlarına maruz kalabilir

Çarşı ve Gezi Parkı davalarının birleştirilmesinden sonraki ikinci duruşma bugün İstanbul 13’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 52 sanığın yargılandığı davada mahkeme heyeti, 1488 gündür Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına oy çokluğu ile karar verdi. 

Mahkeme heyetinin Kavala kararıyla birlikte Türkiye, Avrupa Konseyi‘nin yaptırımlarına maruz kalma tehlikesi ile karşı karşıya. Zira, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 16-17 Eylül’de yaptığı toplantıda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına karşın iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmadığını hatırlatıp, bir sonraki toplantıya kadar AİHM kararının uygulanmaması durumunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46’ncı maddesinin dördüncü fıkrası gereği Türkiye hakkında yasal süreç başlatılacağını duyurmuştu. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bir sonraki oturumu 30 Kasım, bir sonraki duruşma ise 17 Ocak’ta görülecek.



Af Örgütü: Avrupa konseyi ihlal prosedürünü başlatmak zorunda

Silivri Cezaevi'nde 4 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Osman Kavala'nın tahliye edilmemesine Uluslararası Af Örgütü, tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Bir ülkenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) gereğince sahip olduğu yükümlülüklerini bu denli hiçe saydığı bir durumda, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi harekete geçmek ve ihlal prosedürünü başlatmak zorundadır. " ifadelerine yer verildi

Uluslararası Af Örgütü, iş insanı Osman Kavala’nın tahliye talebinin yine reddedilmesi nedeniyle Avrupa Konseyi ve üye devletleri Türkiye’ye karşı ihlal prosedürü uygulamaya davet etti. Af Örgütü’nün açıklamasında, “Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi harekete geçmek ve ihlal prosedürünü başlatmak zorundadır. Avrupa Konseyi ve üye devletler, Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını sağlamak için ellerinden geleni yapmalıdır” denildi.

Korkut Eken’den Osman Kavala açıklaması

Uluslararası Af Örgütü, Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verilmesi üzerine açık bir mektup yayımladı. Af Örgütü, Avrupa Konseyi ve üye devletlere, Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını sağlamak için, salı günü Strasburg’da yapılacak toplantıda Türkiye’ye karşı ihlal prosedürünü başlatma çağrısı yaptı.

Mahkeme Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verdi

"TÜRKİYE, AİHS YÜKÜMLÜKLERİNİ HİÇE SAYIYOR"

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü Nils Muižnieks’in Avrupa Konseyi ülkelerinin başkanlarına gönderdiği açık mektubu şöyle:

“Türkiye’nin Osman Kavala’yı cezaevinden tahliye etmemek için öne sürdüğü gerekçeler miadını doldurdu. Türkiye’nin AİHM’in bağlayıcı kararını uygulamayı reddetmesi, Kavala’nın kişi hürriyeti hakkının ihlalidir ve Avrupa’nın insan hakları sisteminin bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Bu dava, AİHM’in Türkiye’yi mahkum ettiği amansız siyasi zulmün bir diğer perdesidir. Bir ülkenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) gereğince sahip olduğu yükümlülüklerini bu denli hiçe saydığı bir durumda, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi harekete geçmek ve ihlal prosedürünü başlatmak zorundadır. Avrupa Konseyi ve üye devletler, Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını sağlamak için ellerinden geleni yapmalıdır.”

Manşetler

Kemer'de Freedom Dans Gürcistan'da üçüncü oldu
İbradı'nın yöresel yemeği Holuşka tanıtıldı
İstanbul Havalimanı’nda internet ücretsiz olacak
Gemi mezarlığı 6 ayda 157 milyon dolar kazandırdı:
600 kişi yaşıyor: Dünyanın en iyi turizm köyü seçildi
Ara tatilde Side Antik Kenti öğrencilerin uğrak yeri oldu
Cağ kebabına Alman ve Avrupalı turistler hayran kaldı
İstanbul’da dört kişilik bir ailenin maliyeti 73 bin 739 lira
Bisikletin en hızlıları Antalya’da pedal çeviriyor
Kapalı Çarşı’da koşulmazı koşmaya hazır mısın?