Kocaeli’nde Gebze-Kandıra arası turizm parkuru açılıyor

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın finanse ettiği “Kocaeli Doğa Turizmi Parkurları” Projesi ile şehrin turizmi geliştirilmek isteniyor.

KOCAELİ - Kocaeli Doğa Turizm Ağı projesine göre şehre gelen bir turist dilerse Gebze’de Yörük Yolu’ndan başlayarak Kandıra’ya kadar seyahat edebilecek. Büyükşehir Belediyesi ve MARKA işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek olan Kocaeli Doğa Turizm Parkurları Projesi tanıtımı Maide Restoran’da gerçekleştirildi. Toplantıda Kocaeli’deki yürüyüş ve bisiklet parkurlarının sayısını ve niteliklerini arttırmak için hayata geçirilen Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın finanse ettiği “Kocaeli Doğa Turizmi Parkurları” Projesi ile şehrin turizmi geliştirilmek isteniyor.


ÖNEMLİ KATILIM OLDU
Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, Kültür Turizm Dairesi Başkanı Raşit Fidan, Turizm ve Doğal Yaşam Alanları Şube Müdürü Ömer Bahadır Özyılmaz, Tabiat Parkları Şube Müdürü Nezih Kahraman, Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Sami Karacan, Marka İzleme ve Değerlendirme Birimi Müdürü Devrim Şavlı, KOÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Tümay Mercan, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Kandıra Turizm Derneği, Nikomedya Trekking, Kocaeli Bisiklet Platformu, KOÜ Kocaeli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü temsilcileri katılım sağladı.

“ÇOK BÜYÜK ADIM”

Proje ile ilgili sunum gerçekleştirilen ORMANYA Doğal Yaşam Alanlarından Önder Alioğlu,”Büyükşehir belediyesi ve MARKA tarafından Wnanse edilen, Kocaeli’de sadece doğa yürüyüş parkurları dışında sosyokültürel anlamda ilimize katkı sağlayacak çok büyük adım için burada beraberiz. Kocaeli’nin eşsiz doğasının tanınabilirliğini arttırarak, doğa ve kültür lokasyonları arasında bir parkur ağı oluşturulmasını hedeciyoruz. Hedeflerimiz, Kocaeli doğa turizminin geliştirilmesine katkı sağlanması, bireylerin hareket odaklı sağlıklı yaşama teşvik edilmesi, Kocaeli’nin doğal ve kültürel zenginliklerinin tanıtılması, turistlerinin ve kent sakinlerinin Kocaeli doğasını keşfetmelerine olanak sağlanması, Kocaeli’nin ekturizm potansiyelinden faydalanarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi” dedi.

“AMAÇ KOCAELİ TURİZM AĞI”

Projenin aşamalarından bahseden Alioğlu, “Projenin aşamalar ise Doğa yürüyüş rotalarının işaretlendirme, tabelalandırma ve yönlendirme çalışmaları, doğa yürüyüş parkurları, aplikasyonu ve takip uygulaması, Doğa Turizm Çalıştayı, doğa eğitim ve etkinlikleri, doğa parkurları web sitesi ve tanıtım videolarının çekilmesi ve kapanış konferansı olarak yapılacak. Yapacağımız alanların tamamını bisikletle, yürüyerek ve Kocaeli Doğa Turizmi Parkurları tanıtıldı - Buralara karavanla ulaşabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Amacımız Kocaeli Doğa Turizm Ağı. Kentimize gelen bir turist dilerse Gebze’de Yörük Yolu’ndan başlayarak Kandıra’ya kadar seyahat edebilecek bir ağ hedefliyoruz” ifadelerinde bulundu.

“EN UZUN PARKURLAR KOCAELİ’DE”

En uzun parkurların Kocaeli’de olduğunu belirten Alioğlu, “2 bin 580 kilometre 113 parkurla Türkiye’nin en uzun parkurları Kocaeli’de. Kocaeli sanayi kenti olarak algılanmasına rağmen doğa alanına sahip. Mobil uygulamaya iz kaydı, çevrimdışı harita özelliği, hareket ölçümü puanlaması ve bilgi paylaşımı (yıl sonu en çok yürüyen kişi, bisiklete en çok kim bindi vs.) gibi özellikler eklemeyi planlıyoruz. Proje kapsamında GSM özellikle cihazlar ile kullanıcıların güvenliklerini sağlamak adına parkurlar anlık takip edilecek. Bu alan ile ilgili çalışma yapan ünlü kişiler birlikte yürüyüş etkinlikleri gerçekleştirilecek. Proje süresince 720 bin kişiye ulaşmayı hedeciyoruz. 670 adet yönlendirme araçları, tabelalandırılan doğa yürüyüş güzergahı uzunluğu 2 bin 580 kilometre olacak. İleride de hava parkurları (yamaç paraşütü, planör, yelken kanat vb.), su altı ve su üstü parkurları, kış sporları parkurları, tırmanış rotalarını hayata geçirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

“MARMARA’NIN NEFES ALDIĞI BİR İL”

Alioğlu’nun ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, “İlimiz Kocaeli’deki yaşayan insanımızın bedenen, ruhen ve yaşadığı çevre ile tam bir birlik halinde olması için, mutlu şehir Kocaeli için çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’ın bizler çizdiği vizyon çerçevesinde bugün bir proje ile daha beraberiz. 3 bin 626 metre kare ilimiz. Yüzde bir buçuğu kadar sanayi, yüzde 3 iskana açık olan, yüzde 44’lük alanın ormandan, doğadan oluştuğunu belirtmek isterim. Karadeniz ve Körfezimizde 6 mavi bayraklı plajlarımız var. Kayak tesisleriyle, 2 bin 580 kilometre 113 parkurlarıyla eşsiz güzellikleri olan, Marmara’nın adeta nefes aldığı bir il. Kentimizde yaşayan vatandaşların ve bölge vatandaşların yaşadığı çevre olan ilişkisinin ve kendiyle barışık mutlu bir toplum olmamızın bu tür faaliyetlerle olduğuna inanıyorum” ifadelerinde bulundu.

“SAĞLIKLI YAŞAMI AMAÇLIYORUZ”

Şehri dantel dantel işlemeyi planladıklarını belirten Aydınlık, “Nisan ayında belediyemizin Kocaeli Turizm master çalışması olacak. O çalıştaydan sonra vizyonumuz, yol haritamız daha da netleşecek. Üniversite, STK’larla neler yapacağız bunu belirleyeceğiz. Bu projeden sonra zaten ilimizin Türkiye’deki en büyük doğa yürüyüş parkurlarına sahip ilimizin 81 ilimizde destinasyon merkezi haline gelmesini umuyoruz. Biz 3 bin 626 metrekareyi dantel dantel işlemeye çalışıyoruz. İnsanımızın sağlıklı yaşam sürdürmesini amaçlıyoruz. Şehre çok yakın ormanların içinde yürüyerek, mavi bayraklı kıyılarda yüzerek bunu yapabiliriz. Ulaşım konusunda ve bu parkurların tanıtılması konusunda büyükşehir olarak daha da çok çalışacağız. Bize paydaş olarak destek veren Başiskele Kaymakamı’na ve Başiskele Belediye Başkanı’na, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na teşekkür ediyorum” dedi.

“ENTELEKTÜEL SERMAYE GEREKİYOR”

MARKA İzleme ve Değerlendirme Uzmanı Devrim Şavlı ise proje hakkında “Bu projenin ilk özelliği projenin tasarımından itibaren katılımcılığa çok önem verilmesi. Biz, projelerin sağlıklı bir şekilde yürümesinin katılımcılığın sağlanmasıyla gerçekleştirilebileceğini düşünüyoruz. Projenin uygulama aşaması da var. Ciddi bir entelektüel

Kocaeli Doğa Turizmi Parkurları tanıtıldı - Kocaeli Gazetesi 26.01.2020 20:44

sermaye gerekiyor. Doğa gibi hassas bir konuda geri dönülemez yanlışlar yapılmaması gerekiyor. Burada da sivil toplum kuruluşların, üniversitelerin, akademilerin önemli bir katkısı olacağını düşünüyor. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı olarak takipçisi olacağımızı belirtmke istiyorum. Kocaeli Doğu Marmara’da en gelişmişi. Burada uygulanacak olan projenin diğer illerde de tekrarlanabilir olmasını rica ediyorum. Kent yaşamına da önemli katkılar sağlayacağını, Kocaeli halkının doğayla buluşmasına önemli bir katkı sağlayacak” ifadelerinde bulundu.

Parkurlar nereler?

Proje süresi 23 ay olan “Kocaeli Doğa Turizmi Parkurları” Projesi kapsamında 2 bin 580 kilometre parkura sahip Kocaeli’de, Başiskele’de 1496 kilometre 49 parkur, İzmit’te 21,5 kilometre 3 parkur, Kandıra’da 195 kilometre 11 parkur, Derince’de 45,5 kilometre 6 parkur, Körfez’de 24 kilometre 4 parkur, Karamürsel’de 89 kilometre 7 parkur, Gebze’de 33 kilometre 4 parkur, Gölcük’te 415 kilometre 12 parkur, Kartepe’de ise 240 kilometre 15 parkur bulunuyor.

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak