Kızılay ve TÜRES, afet işbirliği

Türk Kızılay'ı olası bir afet durumunda afet bölgesinin yemek ihtiyaçlarının karşılanması için TÜRES ile "Afet Koordinasyon ve İşbirliği" anlaşması imzaladı.

İSTANBUL -Türk Kızılay'ı olası bir afet durumunda afet bölgesinin yemek ihtiyaçlarının karşılanması için ile Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) ile "Afet Koordinasyon ve İşbirliği" anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, olası afet durumlarında TÜRES, bölgede oluşturacağı seyyar ve gezici mutfaklarla afetzedelerin beslenme ihtiyacını karşılayacak. Kızılay ve TÜRES işbirliği ile yapılan "gezici mutfaklar" ise afet yaşanan bölgelere sevk edilerek yiyecek ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak. TIR dorselerine monte edilecek gezici mutfaklar bir seferde 10 bin kişiye aynı anda yemek verebilecek kapasitede olacak.

Türk Kızılayı ile TURES olası yaşanabilecek doğal afetler konusunda çözüm ortaklığı anlaşması imzaladı. Esenler Ziya Şark Sofrası'nda düzenlenen basın toplantısına; Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, TÜRES Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl, Kızılay Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, TÜRES Başkanvekili Abdullah Korun, Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. M.Kaan Kırali ve Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sefa Saygılı katıldı.

 

Afetlerin doğal ve insan kaynaklı olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, Kızalay olarak insanların var olduğu her yere hizmet yardım götürmeyi amaçladıklarını söyledi. Afetlere yönelik "afet öncesi", "afet anı" ve "afet sonrası" olmak üzere 3 ana şekilde çalışma yürüttüklerini dile getiren Küçükali, TÜRES'le imzaladıkları anlaşmanın afet öncesi çalışma olduğunu söyledi.

 

- "AFETZEDELERİN YEMEK İHTİYAÇLARI GEZİCİ MUTFAKLAR KARŞILAYACAK" -

 

Olası afet durumlarında yapılması gereken pek çok iş olduğunu ve herkesin yapacağı işin bellli olması gerektiğini söyleyen Küçükali, TÜRES'le ortaklaşa yürüttükleri "gezici mutfak" çalışması hakkında bilgi verdi. Gezici mutfakların ilk denemesini önümüzdeki günlerde yapacaklarını belirten Küçükali, gezici mutfakların bir seferde 10 bin kişiye aynı anda yemek verebilecek kapasitede olacağını söyledi. Küçükali önümüzdeki günlerde gezici mutfakların kullanılması ile ilgili tatbikatları gerçekleştireceklerini ifade etti.

 

- IŞIKARA :"OLASI BİR DEPREM'DE 1,5 MİLYON İNSAN BESLENME İHTİYACI ORTAYA ÇIKACAK" -

 

Toplantıda konuşan Kızılay Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara da, olası bir afet sonrası insanların en temel ihtiyaçlarının beslenme ve barınma olduğunu belirtti. Yapılan anaşmanın önemine değinen Ahmet Mete Işıkara, Marmara Bölgesi'nde yaşanması muhtemel deprem konusnuda uyarılarda bulundu. "Marmara'da potansiyel bir deprem tehlikesi var. Er yada geç bu deprem yaşanacak" diyen Işıkara, " Bu deprem sonrasında önemli bir sayıda insanınımızın beslenme ihtiyacı ortaya çıkacak. Bu benim tahminlerime göre 1,5 milyonun üzerinde olabilir. O vatandaşlarımızın ve tabiki diğer insanların beslenme ihtiyacını bu işbirliği ile karşılamış olacaklar. Aynı şekilde barınma ihtiyacı da Kızılay tarafından karşılanacak." ifadelerini kullandı.

 

1999 yılında yaşanan deprem sonrasında Adapazarı'na giderek incelemelerde bulunduğunu söyleyen TÜRES Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl, yaşanan afet sonrası afetzedelerin ve kurtarma çalışmasına katılan insanların en büyük ihtiyacının yiyecek olduğunu gördüklerini söyledi. Deprem bölgelerine yardımsever vatandaşlar tarafından kamyonlarca yiyecek içecek gönderildiğini ifade eden Bingöl, ancak bunları değerlendirecek aşçı bulunmadığı için büyük zorluklar yaşandığını kaydetti.

 

Gezici mutfak çalışmaları ile ilgili bilgi veren Bingöl, deprem bölgelerinde ve olası afet bölgelerinde bu gezici mutfaklarla hizmet vereceklerini söyledi. Özellikle en büyük sıkıntının yaşandığı ilk şok anlarından insanların beslenme ihtiyaçlarını karşılayacakları geçici üniteler oluşturacaklarını belirtti.

 

Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, gezici mutfakların 1 seferde 10 bin kişiye yemek verebilecek kapasiteye sahip olacaklarını ifade etti. Anlaşmanın kapsamı ile ilgili de bilgi veren Küçükali, anlaşmanın süresiz olduğunu sözlerine ekledi.

 



Toplantının ardından Kızılay ve TÜRES arasında yapılan "Afet Koordinasyon ve İşbirliği Anlaşması" imzalandı. Anlaşmanın ardından TÜRES yetkilileri Kızılay'ın istasyonuna giderek kan bağışında bulundu.

Manşetler

Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak
Corendon Airlines, Anadolu Efes ile film yaptı
NG Hotels, 2024 World Luxury Awards’ta 12 ödül aldı
Binlerce yıldır kesintisiz suları akan çeşmeler