Kırmızı palmiye böceğine savaş

Kırmızı Palmiye Böceği”nin Türkiye’de yayılışını kontrol altına almak ve gerekli önlemleri anlatmak amacıyla Kemer’de bir toplantı düzenlendi.

ANTALYA- Türkiye'de palmiye ağaçlarını yokederek milyonlarca lira zarara uğratan kırmızı palmiye böceğine karşı savaş toplantılarından biri de Kemer'de yapıldı.  Asya ve Ortadoğu ülkelerinde Palmiyelerin  en önemli zararlısı olarak gösterilen “Kırmızı Palmiye Böceği”nin Türkiye’de yayılışını kontrol altına almak ve gerekli önlemleri anlatmak amacıyla Kemer’deki toplantıya uzmanla katıldı.




Kırmızı Palmiye Böceği ile ilgili toplantı Antalya Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü ve Kemer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünce ortak olarak Kemer Belediyesi Kültür salonunda gerçekleştirildi. Sunumu Antalya Zirai Karantina Müdürlüğünden Dr.Rana Akyazı ile Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesinden Ziraat Mühendisi Handan Özkan verdi.




Toplantıya Göynük, Beldibi, Çamyuva, Tekirova ve Kemer sınırları içerisinde Tatil köyleri-Otel ve palmiye üretici ve satıcıları katıldı. Toplantıyı Kemer Belediye Başkan Vekili Süleyman Seraki ile Başkan Yardımcısı Mustafa Bilici de takip etti.

Antalya Zirai Karantina Müdürlüğünden Dr.Rana Akyazı katılımcılara verdiği bilgilerde, “Kırmızı Palmiye Böceği Asya ve Ortadoğu ülkelerinde palmiyelerin en önemli zararlılarının başında geliyor. Zarar verdiği palmiye sayısı milyonlarla ifade edilen kırmızı palmiye böceği, aynı zamanda büyük miktarda maddi kayba da yol açıyor. Kırmızı Palmiye Böceği yurdumuzun ve özellikle bölgemizde doğal yayılma alanlarını da tehdit ediyor. Hızla dünyada yayılıyor. Palmiye ve Hurma ithalatları ile ülkemizde de son dönem oldukça yayılmaya başladı. Bizde bu konuda gereken önlemleri alabilmek için bir takım çalışmalar yapıyoruz. Bu zararlının varlığının tespiti kadar mücadelesi de oldukça zor. Çeşitli önlemler alarak bu zararlının çoğalmasını engelleyebilir ve palmiyelerimin yok olmasını önleyebiliriz. “ dedi.

Doğada çok farklı bir yere sahip olan Palmiyelerin yok olmasına neden olan zararlı, insan sağlığına bir zarar vermiyor. Ancak yeşilliği ve palmiyeleri çok kısa bir süre içerisinde kurutabiliyor. Bu da turizm bölgelerini olumsuz yönde etkilerken, palmiyelerin yok olması maddi kayba da yol açıyor.

Ayrıca, zararlı ile mücadele konusunda Tarım İl Müdürlüğünce hazırlanan bilgiler toplantıya katılanlara dağıtıldı.

 

Manşetler

Turizm yatırımcıları İstanbul TIF 2024’te buluşuyor
ITB Berlin 2025: Seyahatin Geleceğine Açılan Bir Kapı
“Kadın kadına turlar” yükselen trend haline geldi
Acentelerin şimdiden hazizlemesi gereken 10 yol
Dominik, ziyaretçiler için girişi basitleştirdi
Yüksek uçak biletleri "her şey dahil tatil"i pahalı yapacak
Özel adalar Cruise Line gelirlerini tetikliyor
Cancun Havalimanı’na 400 milyon dolar yatırım
İpek Yolu'ndaki İki Kayıp Şehrin Kalıntıları Bulundu
Babil tabletlerine göre Nuh'un gemisi Türkiye'de