Kim hangi gıdaya daha hassas?

Yeditepe Üniversitesi'nin Türkiye'ye getirdiği gıda intöleransı testi, kimin hangi gıdaya 'hassasiyeti' olduğunu ortaya çıkardı.

İSTANBUL- Yeditepe Üniversitesi'nin Türkiye'ye getirdiği gıda intöleransı testi, kimin hangi gıdaya 'hassasiyeti' olduğunu ortaya çıkardı. Buna göre Karadenizli fındığı, Egeli sebzeyi yediğinde, Doğulu sütü içince bir haller oluyor.

İnsanların bazıları tükettikleri gıdalara karşı aşırı duyarlılık gösteriyor. Bağışıklık mekanizması tarafından gösterilen bu duyarlılığa 'gıda alerjisi' deniyor. Bunu biliyorsunuz. Peki 'gıda intöleransı'nı, yani gıda hassasiyetini duymuş muydunuz? Ekmek, süt, gibi günlük hayatta sıkça tükettiğimiz bazı gıdaların uzun süreli ve aşırı tüketimi sonucu ortaya çıkan gıda hassasiyeti, bölgeden bölgeye, insandan insana farklılık gösteriyor. Yeditepe Üniversitesi'nin Türkiye'ye getirdiği ve halkın kullanımına sunduğu yeni bir cihaz ise bünyenizin hangi gıdalara ne tür tepkiler verdiğini ortaya çıkarıyor.

 

Gıda 'hassasiyet' ister

 

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, bazı insanların çeşitli gıdalara karşı alerjilerinin bulunduğunu, ancak bunların teşhisinin konulmasının oldukça zor olduğunu söylüyor. Halk arasında 'çölyak' olarak bilinen hastalığın, bu hassasiyetler içinde en bilineni olduğunu belirten Şahin “Çölyak, teşhisi konulmuş rahatsızlıklardan sadece bir tanesi. Türkiye'de yaşayan insanların yaşadıkları bölgelere ve tükettikleri gıdalara göre hassasiyetleri değişiyor” diyor.

 

'Gıda intölerans' testi yapabilirsiniz!

 

Kişilerin hangi gıdalara karşı hassasiyetinin bulunduğunu kısa sürede tespit etmek için bir test metodu olmaması nedeniyle bu hastalıklarının doğru teşhisi ve tedavisinin çoğunlukla yapılamadağına dikkat çeken Şahin şunları söylüyor: "Ancak son yıllarda geliştirilen gıda intölerans test paneli ile insanlarda rahatsızlığa neden olan gıda veya katkı maddeleri kolaylıkla belirlenebilmektedir. İntöleransa neden olan gıdaların diyet programlarından belirli bir süre tamamen çıkarılması veya azaltılmış oranlarda kullanılması ile bu gibi rahatsızlıklar tedavi edilebilmektedir” dedi.

 

Bölgelere göre hassasiyet haritası

 

Kaliteli bir yaşam sürdürebilmek için gerekli olan gıda hassasiyeti testi şimdilik Türkiye'de sadece Yeditepe Üniversitesi'nde yapılıyor. Kişiden alınan kan örneği, yaklaşık üç saat içerisinde analiz edildikten sonra sonuç veriliyor. Kontrollü diyet uygulayan insanların ve gıda intölerans rahatsızlıkları olan yaklaşık 6 ayda bir bu testi yaptırmaları gerekiyor.

 

Dr. Şahin, bugüne kadar inceledikleri kan örneklerinden yola çıkarak bölgelere göre bir gıda hassasiyeti haritası çıkardıklarını söylüyor. Bu haritaya göre Ege ve Marmara Bölgesi insanlarında daha çok sebze ve meyvelere karşı, Doğu ve İç Anadolu da süt ve süt ürünlerine karşı, Karadeniz bölgesinde yaşayanlarda fındık, bal ve lahanaya karşı hassasiyet daha fazla görülüyor.

Manşetler

Türkiye AB'ye öncelikli meslekleri iletti
Salda Gölü, Dünya Jeolojik Miras Listesi'ne girdi
İngilizler: Hayatımızın en heyecan verici deneyimiydi
En turistik kent, Brugge'dan Airbnb'ye yasak hazırlığı
Pamukkale, yılın ilk 8 ayında 1 milyon 700 bin kişiyi ağırladı
Samsun'a ziyarette yüzde 50’ye varan artış yaşanıyor
Konaklama tercihlerini çevre dostu uygulamalar belirliyor
Çekya, aşırı turizme karşı Airbnb kısıtlamaları getiriyor
Gecelik oda fiyatı 1000 doların üzerinde olan oteller çoğaldı
THY’den indirimli bilet kampanyası