Karayün köyü, 4 asırlık dev mezar taşları

Karayün köyün 4 asırlık mezar taşları görüntüsüyle film sahnelerini aratmıyor. Boyları 2 metreyi bulan dikili mezar taşları defineci hücumuna uğruyor

SİVAS - Sivas'ta bir köyde bulunan 4 asırlık mezarlıktaki dev mezar taşları, görüntüleriyle görenleri hayrete düşürüyor. Boyu 2 metreyi bulan taşların oraya nasıl getirildiğini bilmediklerini söyleyen köylüler 'Taşlardaki ibareden herkesin kendi mezarını anladığını düşünüyoruz. Yabancılar türbe zannediyor, kaçak kazı yapan bile var' ifadelerinde bulundu.

Sivas kent merkezine 28 kilometre uzaklıkta bulunan Karayün köyü, mezar taşlarıyla dikkat çekiyor. Köye bir kilometre uzaklıktaki kayalık alandan kağnı arabalarıyla taşındığı düşünülen 4 asırlık mezar taşları görüntüsüyle film sahnelerini aratmıyor. Boyları 2 metreyi bulan dikili mezar taşları zaman zaman definecilerin de saldırısına uğruyor.

"3-4 ASIR ÖNCE DİKİLMİŞLER"

Köy sakinlerinden Ramazan Kurugöllü, mezar taşlarını görenlerin şaşırdığı ifade ederek, "Şu anda bulunduğumuz yer köyümüzün mezarlığı. Görmüş olduğunuz eski taşlar yaklaşık 3- 4 asır önce dikilmiş taşlar. Bu taşlar o dönemki insanların mezarlarını kaybetmemek için yaptıkları ibareler. Herkesin kendisine göre farklı bir ibaresi var. Herkes mezarının başına kendi mezarındaki ibarelerden bulup gelebiliyor. Bir çoğunun üzerine daha sonra adını soyadını bilenler yazmışlar. Gerek yeni yazıyla gerekse eski yazıyla. Köyümüz yapı olarak kayalık bir bölge olduğu için yakın zamana kadar taş çıkaran taş ocakları vardı, oradan getirilmiş ve muhtemelen kağnı arabalarıyla getirilmiş. Gerçekten oldukça şaşırtıcı" dedi.

"TÜRBE ZANNEDEN DE VAR" 

Kurugöllü, mezar taşlarını türbe zannedenlerin olduğunu söyleyerek, "Bunlar bugünün teknolojisi ile traktörle bile getirebileceğimiz şeyler değil. O dönem kırmadan, zarar ermeden bir şekilde getirmişler. Görüntüsü çevreden geçen birçok vatandaşında dikkatini çekiyor. Bize de soruluyor ama bizim için çok büyük önem arz etmiyor çünkü zamanında bunların mezarlar kaybolmasın diye dikildiğini biliyoruz. Yabancılar için daha farklı şeyler ifade edebilir tabi. Bazıları da türbe zannediyor. Yukarıda türbe zannedilerek çaput bağlanılmış, kaçak kazı çalışmaları da oldu mezarlığımızda. Ama öyle şeylere karşıyız" şeklinde konuştu.

TAŞLARIN NASIL GETİRİLDİĞİ BİLİNMİYOR

"Burası dedelerimizin ninelerimizin mezarı. Çok eski. 3 asırlık vardır hatta geçkindir. Biz de bilmiyoruz yaşımız dolayısıyla. Bayağı bir ilginç. Bu taşları nasıl getirmişler, nasıl takmışlar? Büyük büyük taşlar. Bizim arazi bütün kayalık. Söküp alıp getirmişlerdir" diye konuştu

Manşetler

WTM 2024, Londra’ya 200 milyon Sterlin kazandırıyor
ABD’de yarın seçim var: Trump’la Harris kafa kafaya
Avrupa'nın en iyi, farklı altı kış dağ tatili yeri
Araba kiralamada sürücüleri en çok korkutan ülkeler
2025′te seyahat davranışlarında büyük değişim geliyor
Yeniden değerleme oranı yüzde 43.93 oldu.
Rize’de ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ düzenlendi
Keşke bütün yıl festival olsa Picasso da var Hanzala da
Dünyanın geleceği Asya’dan doğuyor
Küresel ticaretin en dinamik 14’üncü şehri İstanbul