Kar suyuyla beslenen Antalya'nın şelaleri çağladı

Antalya'nın dünyaca ünlü şelaleleri arasında bulunan Düden Şelalesi'nin debisinde, dağlardaki karların erimeye başlamasıyla birlikte yükseldi.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ANTALYA - Küresel ısınma, kurak geçen kış ayları ve kaçak sondajlar gibi nedenlerle su miktarında ciddi azalma yaşanan Düden ve Kurşunlu şelalelerinin debisinde, son yağmurlar ve dağlardaki karların erimesiyle birlikte gözle görülür artış gerçekleşti.

Antalya'nın dünyaca ünlü şelaleleri arasında bulunan Düden Şelalesi'nin debisinde, dağlardaki karların erimeye başlamasıyla birlikte yükseldi. Yaz günlerinde su akışının iki koldan gerçekleştiği şelalede yaşanan su yoğunluğu, görkemli su akışına neden oldu. Koronavirüs önlemleri nedeniyle yaklaşık iki aydır ziyaretçi girişine kapalı olan Düden Şelalesi'nde doğal yaşam da canlandı. Çiçekler rengarenk açarken, ağaçlarda ise kuş cıvıltıları duyulmaya başlandı. Şelaleden akan su kilometrelerce yol kat ederek, Lara bölgesinde falezler üzerinden denizle buluştuğu noktada görsel şölen gerçekleşti.

Düden suyunun denize döküldüğü 40 metre yüksekliğindeki falezlerden dökülüşü sırasında gökkuşağı oluşması ise fotoğraf karelerine yansıdı.Antalya'nın ilçelerinde bulununan diğer iki ünlü şelalede Manavgat Şelalesi ile Gündoğmuş'un Alara Çayı'na 72 metreden dökülen ve Alman turistlerin yoğun ilgi gösterdiği '' Uçansu Şelalesi'' yer alıyor. Manavgat Şelalesi'ni yıllık 600 bin yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Manavgat Şelalesi geniş su debisi akışıyla ve 3 metreden akmasıyla farklı çağlayan görüntüsü arz ediyor. Alman eko turizmi uzmanı Dr. Monika ve Monar, '' Düden, Lara, Kurşunlu Manavgat Şelalesi ve 72 metreden akışıyla doğal güzelliğiyle Almanları en fazla büyüleyen Gündoğmuş Uçansu Şelalesi, Uçansu aşaelalaesi tamamen kar suyuyla beslenen bir çağlayan.'' dedi.

KURŞUNLU DA ÇAĞLADI

Aksu ilçesindeki Kurşunlu Şelalesi de doğal güzelliğiyle dikkati çekiyor. Geçen yıllarda 3 bine yakın kaçak sondaj ve kuraklık gibi sebeplerle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalınca Antalya Valiliği öncülüğünde şelaleyi besleyen su kaynağının bulunduğu alan ile yaklaşık 4 kilometrelik dere temizlenerek su akışına hız verildi. Su akışı az da olsa normale dönerek, şelaleye can suyu oldu. Kuraklığın etkisiyle su miktarı ciddi ölçüde azalan Kurşunlu Şelalesi, son yağmurların ardından çağlayarak akmaya başladı.

YAĞMURLAR ŞELALEYİ KENDİNE GETİRDİ

Yazın suyun tamamen kuruduğunu hatırlatan Kurşunlu Şelalesi park alanı işletmecisi Erol Avcı, akışı çoğaltmak için yapılan çalışmaları anlattı. Vali Münir Karaloğlu'nun girişimiyle şelaleyi besleyen kaynak ve derenin tamamen temizlettirilip, su akışının sağlandığını anlatan Avcı, "Son yağmurlar şelalenin beslendiği kaynakları doldurdu. Şelalemiz son yılların en görkemli su akışını yaşıyor. Yıllık 350 binin üzerinde yerli ve yabancı burayı ziyaret ediyor. Kurşunlu Şelalesi'ndeki su akışını yılın 12 ayında görebilsek bu rakam milyonlara ulaşacak" dedi. Koronavirüs önlemleri nedeniyle 60 günü aşkın süredir bölgenin ziyaretçiye kapalı olduğunu hatırlatan Avcı, "İnsanlar buraya gelemeyince doğa güzelleşti. Çiçekler ve hayvanlar gönüllerince baharın gelişini kutladı. Pandemi önlemlerinin kalkmasıyla birlikte kontrollü olarak şelaleyi ziyarete açacağız" diye konuştu.

Manşetler

Türk medya devi Can Grubu’na satıldı
Roma'nın ünlü 'Aşk Çeşmesi' yeniden açıldı
Bütün leylekler göç etti, 2 tanesi kaldı
2025'te turistlerin gitmemesi gereken kentler
Havayolunda yolcu sayısı 5 milyarı, gelir 1 trilyon doları aşacak!
16 yaşında Türkiye’nin en genç kadın pilot adayı oldu
Mübadele çocukları Demre Belediyesi'nde ağırlandı
Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!