GAZİ MAĞUSA / KKTC -Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 1974’teki Barış Harekatı’ndan beri kapalı olan Maraş bölgesinin bir bölümü dün halkın kullanımına açıldı. Gazi Mağusa’da 46 yıldır askeri yasak bölge statüsünde olan Kapalı Maraş’ın, kamuya ait olan Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümü sivillere açıldı. KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Kapalı Maraş’ın bir kısmının belirli kurallarla 09.00-17.00 saatleri arasında halkın yaya ziyaretine açıldığını duyurdu. Duyuruda can ve mal güvenliği için ikazlara uyulması, güvenlik şeritleri dışına çıkılmaması istendi. Dr. Fazıl Küçük Stadyumu yakınında açılan kapıdan KKTC vatandaşları saat 12.00’den itibaren Kapalı Maraş’a geçmeye başladı.
KKTC’de önünümüzdeki pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle seçim yasakları uygulandığı için Kapalı Maraş’ın açılması törensiz gerçekleşti. Tarihi kararı salı günü Ankara’da açıklayan Başbakan Ersin Tatar da saat 16.00 sıralarında Kapalı Maraş’a gelerek açılan bölgeyi gezdi. Tatar seçim yasakları nedeniyle herhangi bir açıklama yapmadan bölgeden ayrıldı. Komutanlığın açıklamasında kullanıma açılan iki caddede ve sahilde fotoğraf çekmenin drone hariç serbest olacağı belirtilirken, denize girilecek alanın da Astsubay Orduevi ile Golden Sands Otel arasındaki 1 kilometrelik sahilde olacağı aktarıldı.
KKTC Başbakanı Ersin Tatar , "Ben dediğimi yaparım, Kapalı Maraş'ı açacağım dedim, açtık. Maraş, dünya turizmcilerinin gözdesi olacak" dedi. Kapalı Maraş’ı insanlığa kazandırıldıklarını söyleyen Tatar, “Çok heyecanlıyım. Bu tarihi anın mimari bir hükümetin Başbakanı olmaktan gurur duyuyorum” dedi. Başbakan Tatar’a eşi Sibel Tatar, Bakanlar ve halktan kalabalık bir topluluk da eşlik etti.
BMGK bugün kararı görüşecek
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bugün Kapalı Maraş’ın sahil şeridinin halka açma kararını kapalı oturumda ele alacak. Toplantının yerel saat ile 15.00’da yapılması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Doğu Akdeniz’in incisi Maraş’ın Ada’da hem barış ve refahın simgesi hem de KKTC ekonomisinin can damarı olacağına inancım tamdır” mesajı verdi. Milli Savunma Bakanlığı açıklamasında da Kapalı Maraş’ın bir bölümünün halkın ziyaretine açıldığı belirtilerek “Sembolik anlamı büyük olan ve 46 yıllık hasreti bitiren bu adım, KKTC’ye ve orada yaşayan kardeşlerimize hayırlı olsun” denildi
İkinci Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında Türk ordusunun kontrolü sağladığı Maraş, adayı ikiye ayıran yeşil hat üzerinde kalması nedeniyle BMGK kararıyla 1974'te boşaltıldı ve iskana kapatıldı.
O dönemde meşhur otelleri ve sahiliyle dünyanın önde gelen turizm merkezleri arasında gösterilen Maraş'ın yeniden açılması için bulunulan girişimler sonuçsuz kalmıştı. Gazimağusa şehri sınırları içinde kalan ancak girişin yasak olduğu bölge, Ada'daki taraflar arasında yapılan müzakerelerde de defalarca masaya gelmiş hatta takasta kullanılması dahi görüşülmüştü.
Hafta başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen KKTC Başbakanı Ersin Tatar, "Kendi toprağımızdan kamuya ait olan sahil ve Demokrasi Caddesi ile kıyı bölgesini halkımızın istifadesine sunmak için çalışmalarımızı başlatıyoruz. Perşembe günü sabah saatlerinde halkımızın Maraş sahilinden istifade etmesine başlayacağız" demişti.
Erdoğan da Maraş'ın açılmasına Türkiye'nin her tür desteği vereceğini ifade etmiş ve "Maraş Ada'daki çözümsüzlüğün bir parçasıdır. Kıbrıs'ın geleceğini artık hayaller yerine somut gerçekler üzerine inşa etme kararı aldık" diye konuşmuştu.
Maraş, Ada'da Türkiye'nin 1974'teki Barış Harekatı'nın ardından kuzey ile güneyi ayıran, Birleşmiş Milletler (BM) kontrolü altındaki Yeşil Hat'ın üzerinde yer alıyor. Ancak, Türkiye'nin askeri bölge ilan ettiği Maraş, Yeşil Hat üzerinde olmasına karşın BM kontrolünde olmayan iki bölgeden birisi.