NALLIHAN- Nallıhan İlçesi Çayırhan beldesinde, 3 yıldır sürdürülen kazılarda ortaya çıkan kayıp kent Juliopolis'in turizme kazandırılması projesi tanıtıldı.
Proje tanıtım toplantısına, Nallıhan Kaymakamı İsmail Altan Demirayak, Nallıhan Belediye başkanı Adnan Okur, Çayırhan Belediye Başkanı Ömer Bayrak, Beypazarı Belediye Başkanı Cengiz Özalp, Sarıyar Belediye Başkanı Halil Ünsal, Çağ Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, Beypazarı Eski Belediye başkanı İbrahim Demir, Ankara Kalkınma Ajansı genel sekreteri Asım Balcı, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Melih Arslan, müzenin Arkeologlarından Mustafa Metin, Proje ortağı Nallıhan Turizm Derneği başkanlığı ile birlikte davetliler katıldı.
AÇILAN MEZARLARDA 800 ESER BULUNDU
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen ve Juliopolis antik kentinin turizme kazandırılması projesi tanıtım toplantısında, konuşan Çayırhan Belediye Başkanı Ömer Bayrak, beldelerinde 3 yıldır sürdürülen kazılarda, 300 dolayında 5 değişik tipte mezar odasına ulaşıldığını bildirdi. Açılan mezarlarda 800 kadar esere rastlandığını ve bu eserlerin bazılarının altın, gümüş ve bronz sikkeler olup, bronz tıp aletleri ile bronz striggilisler, gümüş aynalar, bronz hokkalar, cam kaplar, ahşap taraklar, deri sandaletler, bronz ve demir kaplar ile seramik testi ve kandillerin ele geçildiğini söyledi.
KAÇAK KAZI YAPANLAR DELİK DEŞİK ETTİ
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Melih Arslan “1990 yılında kurtarma kazısı yaptıklarını ve bölgeyi sit alanı ilan ettiklerini söyledi. Kazılarda 3-5 mezar odasının açıldığını, 2009 yılında, Çayırhan belediye başkanının kazı yapılması kararına kadar kaçak kazı yapanlar tarafından delik deşik edildiğini ve umutsuz bir şekilde kurtarma kazısı başlattık” dedi.
AÇILAN MEZARLARDA HER BİREYİN AĞZINDA SİKKELER BULDUK
Kazıya başlamadan önce araştırma yaptıklarını ve aldığı bir sikkeyi araştırdığında Juliopolis sikkesi olduğunu anladıklarını belirten Melih Arslan şunları anlattı:
“Kayıtlara da baktığımda, Juliopolis'in Nallıhan ilçesi civarında olduğunu gördüm. Elimizdeki örnek sikke ile kazıya başladığımızda burası 'Juliopolis' olabilir dedim. Sonra açılan mezarlarda her bireyin ağzında sikkeler bulduk. Sikkeleri deşifre ettiğimde çoğu Juliopolis çıktı. Burası kayıp bir kenttir. Eski Sarılar köyünde kurulmuş ve eski ismi Gordiokome’dir. Bölge halklarının Homeros'un Halizonlar dediği deniz kavinden olduklarını gösteriyor.”
TARİHİ İPEK YOLU ÜZERİNDE
Nallıhan Kaymakamı, İsmail Altan Demirayak Ankara kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje tanıtımı mali destek programı kapsamında, Juliopolis nekropolü projesinin hayata geçirilmesinden memnun olduklarını bildirdi. Demirayak, tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Nallıhan ilçesinin hanları, hamamları ve camileriyle çok zengin tarihsel mirasıyla, bu gün önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Konuşmalardan sonra Juliopolis nekropolünün tanıtımı Anadolu Medeniyetleri müzesi arkeologlarından Mustafa Metin tarafından yapıldı.
KAYIP KENT "JULİOPOLİS"
Juliopolis antik kenti Ankara’nın Nallıhan İlçesi, Çayırhan Beldesi Gülşehri Mevkii’nde yer almaktadır. Kentin eski Skopas (Aladağ Çayı) üzerindeki Sarılar Köprüsü civarında olduğu ve Sarıyar baraj gölü suları altında kaldığı bilinmektedir. Kente ait bazı kalıntılar günümüzde baraj gölünün kuzey doğu kıyılarında görülebilmektedir. Kentin nekropolu ise baraj gölünün kuzey kıyısındaki kalker kayalık üzerinde yer almaktadır. Nekropolda yapılan kazılar sonucu ele geçirilen Juliopolis sikkeleri ile bu alanın Juliopolis kentinin nekropolu olduğu anlaşılmıştır.
Juliopolis antik çağlarda Bithynia Bölgesi ile Galatia Bölgesi sınırında yer almaktadır. Frig döneminden beri iskân görmüş bir köy iken, ismi Friglerin kurucu Kralı Gordios’ tan dolayı Gordioukome (Gordios’un köyü) olarak bilinmektedir. Kent Helenistik dönemde küçük bir kasaba olarak yaşamını devam ettirir. Antik kaynaklar Juliopolis’in Roma İmparatoru Augustus döneminde ( M.Ö. 27 – M.S. 14 ) kent statüsüne kavuşturulmuş olduğunu bildirmektedir. Şehir asıl önemini ise özellikle Erken Bizans çağında Konstantinopolis’ten Nikaia’ya ve oradanda Ankyra’ya uzanan ve hacıyolu olarak bilinen yol üzerinde yer almasına borçludur. Bithynia bölgesinin bu yeni kentinin ismi Kleon adında bir çete reisi tarafından Romalı Julius Ceasar’ a atfen Juliopolis olarak değiştirilmiştir.Juliopolis adı edebi eserlerde de yaygın olarak görülmektedir. Plinius (M.S. 61–112) Bithynia’ nın yöneticisi olduğu sırada (M.S.103) yazdığı mektuplarda Juliopolis’ den ” içinden geçenlerin çok, trafiğin yoğun olduğu bir sınır kasabası “ olarak bahseder. M.S. 4. ve 9. yüzyıllar arasında Juliopolis’ in Hıristiyan papazlarının imzaları düzenli olarak Bizans sinot meclisi (ruhani meclis) kayıtlarında görülür.Juliopolis 9. yüzyılda İmparator I. Basil’e ( M.S. 867–886) atfen Basilium-Basileion ismini alır ve 11. yüzyıla kadar bir şekilde varlığını sürdürür ve bu tarihten sonra edebi eserlerde ismine rastlanmamaktadır. Olasılıkla bu tarihten itibaren kent önemini yitirerek tarih sahnesinden kaybolmuştur.