İSTANBUL- Joy Grubu'na iflasa giden süreçte kayyuma atanırken konu ile ilgili ilk duruşma Nisan ayında yapılacak. Bu arada alacaklı firmalar da davaya müdahil olmaya başladı. Bunlar arasında bankalar, tedarikçiler ve turizmciler yer alıyor. Önümüzdeki günlerde Joy Grubu'nun kayıtları üzerinde inceleme yapılacak. Yapılacak bu inceleme sonucunda şirket kurtarılabilir şeklinde bir rapor hazırlanırsa; mahkeme tarafından iflasın ertelenmesine, bu olmaz ise iflas kesinleşecek.
Şirketler birleştirildi, sermaye artırıldı
Joy Grubu Başkanı Akın Yılmaz, bu süreçten önce 36 milyon TL sermayeli JMG Turizm Ticaret Ltd. Şti"yi kurarak, merkezini Antalya"dan Ekim ayında İstanbul"a taşımıştı. Sonra da şirketin yapısı, 5 kurucu ortak ile, limited şirketten anonim şirkete dönüştürmüş, unvanı da JMG Turizm Ticaret A.Ş. olarak değiştirmişti.
Ardından gelen süreçte; Arman Turizm Ticaret ile HCI Turizm inşaat şirketleri, JMG Turizm Ticaret A.Ş"ye devredilmişti. 5 milyon TL olan şirket sermayesi de 35,9 milyon TL"ye çıkarılmıştı. Yeni sermaye yapısının 30,93 milyon TL"si JMG Turizm Ticaret A.Ş"ye devrolan 2 şirketin özvarlığından karşılandığı belirtiliyor.
Yani oluşan yeni sermayenin yapısının; 9 milyon 859 b,in 434 lirası Arman Turizm"den, 21 milyon 70 bin 566 lirası da HCI Turizm İnşaat"dan sağlanmış oldu. Aynı zamanda bu şirketlerde bu kadarlık sermaye olduğunun tespitini de mahkeme tarafından tayin edilen bilirkişiler tarafından da doğrulandığı söyleniyor.
Bu tarihten sonda şirketin merkezi bu kez de Kadıköy"den Levent"e taşınmıştı. Tüm bu operasyonlar Ekim sonu ile Şubat 2010 başı arasında gerçekleşti
Bu aşamada da iflasın ertelenmesi talebiyle mahkemeye gidilmişti. Ancak mahkeme olumlu yanıt vermeyerek konuyu kayyum sürecine götürdü.
Kurtulma planı
Bu arada JMG Turizm Ticaret A.Ş. adına açıklamalarda bulunan vekil Avukatlar, mahkemeye İhtiyati Tedbir Talepli İflasın Ertelenmesini talebi ile birlikte şirketin nasıl kurtulacağına dair bir de iyileştirme projesi sunmuşlardı.
İyileştirme projesinde, JMG Turizm'in TUI ile oda satış garantili kontratları olduğuna dikkat çekilirken önümüzdeki 2 yıllık süreçte TUI ile yapılan anlaşmaların devam etmesi durumunda şirket borçlarının 24 ay içerisinde ödenebileceği beyan edildi.
Diğer yandan kayyuma verilen Joy ile ilgili olarak dava günleri yaklaşırken aralarında Türkiye İş Bankası A.Ş., INGBANK A.Ş., Sütaş Süt Ürünleri A.Ş., Gurme Gıda A.Ş., ve Çe-Tur Çelebi Turizm ve Ticaret A.Ş., Lavanta Turizm gibi firmaların yer aldığı şirketlerin davaya müdahil oldukları da belirtiliyor.
Önümüzdeki günlerde şirketin kayıtları üzerinde inceleme yapılacak. Yapılacak bu inceleme sonucunda şirket kurtarılabilir şeklinde bir rapor hazırlanırsa; mahkeme tarafından iflasın ertelenmesine, bu olmaz ise iflas kesinleşecek.