İZRO'dan domuz gribi bilgisi

İzmir Rehberler Odası-İZRO her rehberin dünyayı saran domuz giribi hakkında billnmesi gerektiğini belirerek duyuru yaptı.

İZMİR- İzmir Rehberler Odası-İZRO her rehberin dünyayı saran domuz giribi hakkında bilnmesi gerektiğini belirerek Dünya Sağlık Örğütü ve Memorial Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarlar Koordinatörü Doç. Dr. Kenan Keskin"in açıklamalarını duyurdu.

İZRO"nun duyurusu şöyle:

Meksika'da turizmi bitiren ölümcül Domuz Gribi hastalığı, Türkiye'nin batısına dayandı. ABD'den sonra AB ülkeleri ve Yunanistan'da da alarm verildi. Bu tehlikeli ve bulaşıcı hastalıkla ilgili olarak, yataklı tesislerde çalışan her turizmcinin bilmesi gerekenleri, Dünya Sağlık Örgütü'nden aktarıyoruz.

Semptomları nedir?
İnsan gribiyle aynı belirtiler, yani öksürük, ani ateş, başağrısı, kas ağrıları şeklinde başlar. Ağır olanlarında zatürre, çoklu organ yetersizliği ve ölüme kadar gidebilir.

Tedavi edilebilir mi?
Meksika ve ABD'deki hastaları Tamiflu ve Relenza adlı antibiyotiklerin şu ana kadar başarıyla tedavi ettikleri görüldü.

Salgın ne kadar kötü olabilir?
Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında bir salgının başgöstermesi halinde iyimser tahminle 7.5 milyon kişinin ölebileceğine dikkat çekiyor.

Hastalık domuz etinden mi geçiyor?
Et 70 derecenin üzerinde sıcaklıkta pişirilince virüs ölüyor. Hastalık insandan insana solunum yoluyla geçiyor.

Hastalık yayılıyor
Domuz gribi salgınının merkezi Meksika'da vaka sayısı 1614'e çıktı. Bu hastalıktan öldüğüne inanılanların sayısı ise 149'u buldu. ABD'de domuz gribi teşhisi konulan 28 hastanın ölüm tehlikesi bulunmadığı açıklandı.

Avrupa'ya sıçradı
Avrupa'da doğrulanan ilk vaka olarak İspanya'ya Meksika'dan dönen 8 şüpheli hastadan birine domuz gribi teşhisi konuldu. İngiltere'de ilk kez 2 domuz gribi vakası belirlendi. Bu kişiler Glasgow yakınındaki Airdrie'deki hastanede karantina altında tedaviye alındı.

Meksika'da turizmi bitirdi
Dünyanın birçok ülkesi vatandaşlarını Meksika'ya gitmemeleri konusunda uyarıyor. İtalya Sağlık Bakanlığı, "Meksika'ya gitmeyin, zorunlu değilse ABD'ye de gitmeyin" diyence, on binlerce rezervasyon iptal edildi. Ülkede turizm bitme noktasına geldi. Çin ve Sırbistan, Amerika ülkelerinden domuz alımını durdurdu.

Dünya Sağlık Örgütü'nden tavsiyeler...
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), domuz gribi ile ilgili bilinmesi gerekenler listesi yayınladı. WHO'nun sitesinde enfeksiyon kapmış kişilere nasıl yaklaşılması gerektiği belirtiliyor...

Buna göre yapılması gerekenler şöyle;
- Enfeksiyon kapmış kişinin ayrı bir bölümde kalmasını sağlayın. Bu mümkün değilse 1 metreden fazla yaklaşmayın.
- Hasta ile ilgilenirken ağız ve burnunuzu kapatın.
- Hasta ile temastan sonra ellerinizi sabunla yıkayın.
- Hastanın kaldığı odayı havalandırın. Havalandırma için kapı ve pencereleri kullanın.

DOÇ. DR. KENAN KESKİN: BİLDİĞİNİZ GRİP GİBİ BAŞLIYOR

Memorial Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarlar Koordinatörü Doç. Dr. Kenan Keskin, ölümlere yol açan "domuz gribi"nin, insan, domuz ve kuş gribi karışımından oluşan bir virüs olduğunu belirterek, "Domuz türünde hastalık yapan bir virüs. Bu virüs bazen insanlara da geçebiliyor" dedi.

Doç. Dr. Keskin, yaptığı açıklamada, dünyaya yayılmasından endişe edilen "domuz gribi"nin bilinen bir hastalık olduğunu, domuzların vücudunda çeşitli grip virüsleri bulunabildiğini söyledi.
Kuşa ait virüslerin de domuzlarda enfeksiyon yapabildiğini belirten Doç. Dr. Keskin, domuzun vücudundaki çeşitli virüslerden kaynaklanan enfeksiyonların aynı anda oluşabildiğine dikkati çekti.

Domuz gribinin insana da bulaşabildiğini anlatan Doç. Dr. Keskin, şöyle devam etti:
"İnsanda görüldüğü zaman bildiğimiz griple aynı belirtileri gösteriyor. Belirtileri, ateş, baş ağrısı, burunda akıntı, kuru öksürük, gözlerde kızarıklık gibi klasik griple aynı. Ama domuz gribi daha kolay yayılıyor ve bulaşıcı özelliği daha yüksek. 2 gün ile 1 hafta arasında kuluçka süresi var. Solunum yoluyla bulaşıyor. Virüsten korunma yöntemi de klasik griple aynı."

KORUNMA YÖNTEMİ
Doç. Dr. Kenan Keskin, domuz gribinin direk temasla da geçebildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Nasıl bildiğimiz gripten korunmak için kalabalık yerlerde bulunmamamız gerekiyorsa ya da havalandırması olan yerlerde bulunmalıysak, domuz gribinden korunmak için de özellikle domuzlarla ortak paylaşım alanlarında bulunmamak lazım.

Bizim kültürümüzde pek yok ama domuzlar arasına girmek zorundaysak maske takmak ve ortamı havalandırmak gerekir. Normal gripten korunma yöntemleri bu grip türünden korunmak için de aynen uygulanmalı."

TEDAVİSİ ZOR
Domuz gribi hastalığının tedavisinin zor olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Keskin, "Tedavisi olan bir hastalık demek doğru olmaz. Viral hastalıklardan ve iyi bir tedavi imkanımız yok. Ama klasik gripte olduğu gibi bu amaçla kullanılan ilaçlar da var" dedi.
Domuz gribinin özellikle ağır seyreden vakalarında hastanın hastaneye yatırılarak vücut gribi atlatana kadar, yaşamını devam ettirmesine yönelik destek tedavisi uygulandığını belirten Keskin, "Vücutta bir komplikasyon gelişmesi halinde, yani domuz gribinin dışında vücutta başka mikroplar ortaya çıkarsa tedavi ona göre değişir. Mesela hastada zatürre, beyin iltihabı gelişebilir, o zaman tedavi buna göre yapılır" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE OLMAZ DEMEK, DOĞRU OLMAZ"
Türkiye'de şu ana kadar domuz gribi vakasına rastlandığını duymadığını ifade eden Keskin, "Türkiye'de, hiç olmayacak demek doğru olmaz. Bilinçli olmak lazım" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü, Meksika'da ortaya çıkan ve toplam 81 kişinin ölümüne neden olduğu sanılan, ABD'de de 10 kadar vakaya rastlandığı bildirilen domuz gribinin daha çok yayılabileceği uyarısında bulunmuştu.

184'Ü ARAYIN
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom ise domuz gribine ilişkin, "Türkiye birinci derecede tehdit altında değil ama yine de dikkatli olmalıyız" dedi. Çom, stoklarda yeterince ilaç bulunduğunu da belirterek, "Herhangi bir salgın hastalık durumunda depolarımızda yeterince ilaç ve sağlık personeli için kişisel koruyucu malzemelerimiz mevcuttur" dedi.

Çor, hastalıkla ilgili bilginin Sağlık Bakanlığı'na ait 184 numaralı telefondan alınabileceğini söyledi.

Manşetler

38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası