İZMİR- İzmir Rehberler Odası-İZRO"nun 21 şubat tarihinde yapılacak olağan genel kurulunda yönetim kuruluna aday iki liste bulunuyor. Ayten Şenipek ve ekibi İzmir Rehberleri Elele Grubunun ve Nejat Tek ve ekibi İZRO Oluşum Grubu seçim duyurularını yaptılar.
İZRO Yönetim Kurulu çağdaş bir yöntemle açık politika uygulayarak bütün üyelerin gelişmelerden haberdar olabilmeleri için aday olan grupların duyurularını rehberlere ulaştırma kararı aldı.
Grupların duyuruları için aşağıdaki linklere tıklayın
İzmir Rehberleri Elele Grubu
http://www.izro.org/images/stories/aytensenipek.doc
İZRO Yeni Oluşum Grubu
http://www.izro.org/images/stories/nejattek.doc
İZRO"DAN GENEL KURUL BİLGİLENDİRME DUYURUSU ŞÖYLE
Değerli Üyelerimiz;
İzmir Turist Rehberleri Esnaf Odası'nın 12. Olağan Genel Kurul Toplantısının 1.si 15 Şubat 2010 günü saat:13.00"de İZRO Toplantı Salonunda, 2.si 21 Şubat 2010 günü saat: 14.30'da İESOB-İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Birlik Plaza 4. Kat Konferans Salonunda gerçekleştirilecektir. (İlk toplantı için 400 kişi olmadan seçimlere başlanamayacağı için daha önceki yıllarda olduğu gibi muhtemel seçimler 2.Toplantı tarihi olan; 21 Şubat 2010 tarihinde gerçekleştirilecektir.
Programınızı 21 Şubat 2010 olarak yapmanızı tavsiye ederiz) Hazırun Listeleri (Oy kullanabilecek olan üyelerin listesi) 31 Ocak 2010 tarihinde İZRO"da askıya çıkacaktır. Hergün 08.00 17.00 saatleri arasında askıdaki Hazırun Listelerinden Üyelerin isimlerini kontrol etmeleri ve var ise itirazlarını İl Seçim Kuruluna iletmeleri gerekmektedir. Hazırun listeleri 06 Şubat 2010 tarihinde saat 17.00"de askıdan indirilecektir. 06. Şubat 2010 tarihinden sonra yapılacak itirazlar geçersiz olacaktır.
Genel Kurula katılmanız, mesleğimiz ve Odamız için büyük önem taşımaktadır. Yeni Yönetim Kurulu, çalışma politikaları sizlerin oyları ve talepleri ile belirlenecektir.
Adobe PDF Formatında hazırlanmış olan; 2005 - 2010 yılları İZRO Yönetim Kurulu Çalışma Raporunu okumak ve/veya Print Out almak için linki tıklayınız: http://www.izro.org/images/stories/FAALIYETSON2.pdf
Genel Kurul, Seçme ve Seçilme konuları hakkında hatırlatma yapmak isteriz;
Genel Kurul
Madde 9- Oda organları şunlardır:
a) Genel kurul: Genel kurul toplantı tarihinden en az altı ay önce odaya kaydolmuş ve Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanından, ilgili esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşu tarafından alınacak, genel kurul toplantısına katılacaklar listesine dahil olan üyelerden oluşur. b) Yönetim kurulu: Başkan dahil olmak üzere, üye sayısı 1000'den az olan odalarda yedi, üye sayısı 1000-2000 olanlarda dokuz, 2000'den fazla olan odalarda onbir kişiden oluşur ve genel kurul üyeleri arasından dört yıl süreyle görev yapmak üzere seçilir. Aynı sayıda yedek üye seçilir.
c) Denetim kurulu: Genel kurul üyeleri arasından dört yıl süreyle görev yapmak üzere seçilecek üç kişiden oluşur. Aynı sayıda yedek üye seçilir.
Seçilme şartları
Madde 50- Genel kurul üyelerinin esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarına genel başkan, başkan ve yönetim, denetim, disiplin kurullarına üye olarak seçilebilmeleri için gerekli şartlar şunlardır:
a) Denetim kurulu üyeliği için en az lise, bu şartı taşıyan üye bulunmadığı takdirde sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul mezunu olmak; Konfederasyon denetim kurulu üyeliğine dışarıdan seçilecekler için dört yıllık yüksek okul mezunu ve denetim formasyonunu haiz olmak; disiplin kurulu üyeliği için en az lise mezunu olmak; yönetim kurulu üyeliği için ise en az ilkokul mezunu olmak.
b) Konfederasyon denetim kuruluna dışarıdan seçilecekler ve yeni kurulan odalar hariç, en az iki yıldır odaya kayıtlı olmak ve halen çalışıyor bulunmak.
c) (Değişik, birleştirilen (c) ve (d) bentleri: 23/1/2008 5728/573 md.) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hapis cezasına mahkûm olmamak.
Seçilme şartlarından bir veya birkaçını taşımadığı sonradan anlaşılanlar ile bu şartlardan en az birini görev süreleri içinde kaybedenlerin üyelikleri kendiliğinden sona erer. Bu durumda üyeliğin düşmesi ve en fazla oy alan yedek üyeden başlamak üzere yeni üyenin üyeliğe davetine ilişkin karar ve işlemler yönetim kurulunca yerine getirilir.
Odaya kayıt
Madde 6- Esnaf ve sanatkârların sicile kayıtları yapılmadıkça, hiçbir şekilde odaya kaydı yapılamaz. Sicile kayıt olan esnaf ve sanatkârlara ait bilgiler sicil tarafından; elektronik ortamda, iş yerlerinin bulunduğu yerdeki, iş yerleri seyyar olanların ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odasına; meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odası bulunmayanların bilgileri ise karma odaya kayıt için gönderilir. İlgili oda yönetim kurulu, bu kişilerle ilgili üyelik kararlarını ilk toplantısında alır.
Oda kuruluş yeter sayısına ulaşılamadığı için oda kurulması mümkün olmayan yerlerdeki esnaf ve sanatkârların kayıtları birlik marifetiyle tutulur. Esnaf ve sanatkârlara odalarca verilen hizmetler, ilçelerde şube açmak suretiyle birlik tarafından verilir.
Aynı iş yerinde birden fazla konuda faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar esas faaliyeti ile ilgili odaya kayıt olurlar. Ancak, üye isterse yükümlülüklerini yerine getirmek kaydıyla diğer faaliyetleriyle ilgili odalara da sicil marifetiyle kayıt yaptırabilir.
Esnaf ve sanatkârlar odasına kayıtlı olanlar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki ticaret ve sanayi odasına, ticaret odasına, sanayi odasına, deniz ticaret odasına; bu odalara kayıtlı bulunanlar ise esnaf ve sanatkârlar odasına kaydedilemezler. Sermaye şirketlerinin ortakları, başkaca esnaf ve sanatkârlık faaliyeti olmadıkça, sadece şirket ortaklığı sebebiyle hiçbir şekilde esnaf ve sanatkârlar odalarına üye kaydedilemezler.
Üyelik şartları
Madde 7- Oda üyeliği için aşağıdaki şartlar aranır:
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya yabancı devlet tabiiyetinde bulunmakla beraber Türkiye'de sanat ve ticaret yapıyor olmak.
b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak.
c) Vergi mükellefi olmak ya da vergiden muaf olmak.
d) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalara kayıtlı olmamak.
Kısaca özetlemek gerekirse; Seçim tarihinden itibaren 6 ay öncesinde veya daha önce odaya kayıt yaptıranlar seçme hakkına, 24 ay öncesinde veya daha önce kayıt yaptıranlar seçilme hakkına sahiptirler. Oda üyesi olmayanlar veya 6 aydan daha az Oda üyesi olanlar Genel Kurula katılamazlar.
Bilgilerinize.
Saygılarımızla.
İZRO
Not: Oda üyesi olmayan veya 6 aydan daha az süredir oda üyesi olan rehberler ve turizmciler, Yönetim Kurulu ve Genel Kurul Divanının izni ile konuk olarak Genel Kurula iştirak edebilirler.