İZMİR- İzmir Rehberler Odası-İZRO Başkanı Yalçın Ulukaya ve Genel Sekreter Esin Kargın imzasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı"nın, 5 gün içinde cevap isteyerek aceleye getirmek istediği Turist Rehberliği Kanunu Tasarısına cevap vererek Merkeziyetçi, Anayasaya aykırı, turist rehberlerini tüccar ve sanayicilerin vesayeti altına sokmayı amaçlayan tasarıdan vazgeçilmesi, yapılacak yasal düzenlemelerin daha katılımcı, kurumlar arasında eşitliği gözeten ve ayrımcılıktan uzak bir anlayışla ele alınması yolundaki görüşümüzü arz ederiz dedi.
Cevapta Turizm sezonunun başladığı ve üyelerimizin tamamına yakınının mesleklerini icra ettikleri bir dönemde bu tasarının gündeme getirilmesi ve kısa sürede görüş istenilmesi de bakanlığımızdan beklediğimiz bir yaklaşım değildirdenildi.
İZRO"nun cevap yazısı şöyle
T.C.KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
Hukuk Müşavirliği
İlgi : 03.07.2009 günlü ve B.16.0.HKM.0-303/127462 sayılı yazınız,
İlgi yazınızla, yazı ekinde gönderilen Turist Rehberliği Kanunu Tasarısı ile ilgili olarak odamız görüşünün en geç 08.07.2009 tarihine kadar Bakanlığınıza ulaştırılması istenmektedir.
1.) Söz konusu tasarının diğer meslek odaları ile meslek mensupları bilgilendirilmeksizin İstanbul Turist Rehberleri Odası Başkanı"nın görüşleri doğrultusunda hazırlandığı anılan Oda Başkanı tarafından çeşitli toplantılarda dile getirilmiş, hatta tasarının içeriği hakkında bilgi verilmiştir. Bu beyan doğru ise, Bakanlığın bu tutumu, kurumlar arasındaki eşitliğe ve idarenin tarafsızlığına gölge düşürmekte ve ayrıca 4848 sayılı Kanunun 13/m maddesine aykırılık oluşturmaktadır.
2.) Tasarı incelendiğinde, turist rehberlerinin meslek örgütlerinin varlığına son verildiği, tüm rehberlerin TOBB bünyesine alındığı görülmektedir. Tasarıda Turist Rehberliği bir serbest meslek olarak kabul edildiğine göre bu meslek mensuplarının tüccar ve sanayici örgütü içinde yer almalarının kabul edilebilir bir yanı bulunmamaktadır. Ayrıca bölgesel özellikler dikkate alınmaksızın bağımsız meslek odalarının varlığına son verilerek merkeziyetçi bir anlayışla meslek mensuplarını TOBB bünyesinde oluşacak bir Sektör Komitesine bağlamak, turizm sektörünün gerçekleriyle ve rehberlik mesleğinin özellikleriyle bağdaşmamaktadır.
3. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 135. maddesinde Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları; belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlâkını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzelkişilikleridir. denilmektedir. Hazırlanan tasarıda ise turist rehberleri başka meslek mensupları için kurulmuş bir örgütün vesayeti altına sokulmakta ve kendi örgütlerini oluşturma, yöneticilerini seçme hakları ellerinden alınmaktadır. Bu yönüyle de tasarı Anayasaya aykırıdır.
4.) Tasarıyla getirilmek istenen düzenlemeler 4848 sayılı Kanunda yapılacak değişikliklere konu olabileceği gibi pek çoğu Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak çözümlenebilecekken bu bahane ile turist rehberliğinin merkeziyetçi bir vesayet altına sokulmak istenmesini anlamak mümkün değildir.
5.) Turizm sezonunun başladığı ve üyelerimizin tamamına yakınının mesleklerini icra ettikleri bir dönemde bu tasarının gündeme getirilmesi ve kısa sürede görüş istenilmesi de bakanlığımızdan beklediğimiz bir yaklaşım değildir.
Sonuç olarak bu merkeziyetçi, Anayasaya aykırı, turist rehberlerini tüccar ve sanayicilerin vesayeti altına sokmayı amaçlayan tasarıdan vazgeçilmesi, yapılacak yasal düzenlemelerin daha katılımcı, kurumlar arasında eşitliği gözeten ve ayrımcılıktan uzak bir anlayışla ele alınması yolundaki görüşümüzü arz ederiz.
Saygılarımızla.
Yalçın ULUKAYA
Yönetim Kurulu Başkanı
Esin KARGIN
Genel Sekreter