ITB'de Bursa tanıtıldı

Bursa Valiliği ile Bursa Kültür, Turizm Tanıtma Birliği’nin ITB'de ortaklaşa kurduğu 35 metrekarelik stant ilgi odağı haline geldi.

BERLİN / ALMANYA- Bursa Valiliği ile Bursa Kültür, Turizm Tanıtma Birliği’nin dünyanın en büyük turizm fuarı olan Berlin Uluslararası Turizm Borsası Fuarı’nda (ITB) ortaklaşa kurduğu 35 metrekarelik stant ilgi odağı haline geldi.
Almanya’nın başkenti Berlin’de 5-9 Mart tarihleri arasında bu yıl 48’incisi düzenlenen uluslararası turizm-seyahat endüstrisinin en prestijli organizasyonlarından ITB Berlin-Uluslararası Turizm Borsası Fuarı’nda kurulan Bursa standı büyük ilgi gördü. Bursa’nın kendine ait zenginlikleri, termal zenginlikleri, medikal zenginlikleri, içinde barındırdığı çini ve el sanatları ile diğer zenginliklerinin tanıtıldığı özel olarak tasarlanan 35 metrekarelik stant ziyaretçilerin büyük ilgisiyle karşılaştı. Bugün itibarıyla sona erecek olan ve 400 bin kişinin ziyaret etmesinin beklendiği fuarda kurulan Bursa standını ise 200 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
5 yıl boyunca giderek artan bir ilgiyle takip edilen Bursa standında bu yıl inanç turizmiyle birlikte İznik ön plana çıkartıldı. Bursa Vali Yarımcısı Samet Ercoşkun konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Çünkü İznik Hristiyanlık alemi için çok önemli bir yer. Hristiyanlığın ilk doğuş yıllarında 7 tane konsülün 2 tanesinin yapıldığı bir şehir İznik. Ayrıca bu anlamda Hristiyanlık açısından çok önemli bir kilise görevi gören Küçük Ayasofya dediğimiz Ayasofya’nın İznik’teki varlığından bahsetmek mümkün. Dolayısıyla biz Hristiyan alemine Berlin üzerinden bir mesaj vermek istiyoruz” dedi.

Diğer bir önemli temanın kış turizmi olduğundan bahseden Samet Ercoşkun, “Kış turizminde de Uludağ, Türkiye’nin sayılı kayak merkezlerinden birisi. Dolayısıyla bu spora ilgi duyan Avrupalıları Bursa’da görmekten memnuniyet duyacağımızı ifade etmek istiyoruz” dedi.

KAR VE ATEŞ KONSEPTİ

Son 1 yıldır yeni bir konseptle Bursa’yı anlatmaya gayret ettiklerini ifade eden Vali Yardımcısı Ercoşkun, “Bu konseptimiz Kar ve Ateş. Yani kış turizmini kar simgesiyle, termal turizmini de ateş simgesiyle anlatmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla biz ikisinde de çok önemli tarihi değerleri ki termal değerlerimiz bizim çok Doğu Roma’dan başlayarak Bitinya’ya kadar uzanan çok geniş bir yelpazede termale sahip olan şehrimiz var. Örnek vermek gerekirse; Kanuni Sultan Süleyman’ın, bugünlerde dizi vesilesiyle revaçta olan Muhteşem Süleyman’ın sadece tedavisi için Bursa’da yaptırdığı bir kaplıca var. Tedavi için Bursa’ya geldiğini, Yeni Kaplıca adıyla o kaplıcadan istifade ettiğini söylemek mümkün. Kış turizmi için zaten az önce bahsettiğim gibi Uludağ bu konsepte son derece uygun. Dolayısıyla biz hem kış turizmi için, hem termal turizmin ikisinin bir arada olabileceği, inanç turizminin de harmanlanabildiği, daha doğrusu turizmin her çeşidinin yapılabildiği bir şehir olduğumuzu anlatmaya çalışıyoruz. Kar ve ateş konseptimiz de bunu ifade ediyor” dedi.

BURSA TEMALI OTOBÜSLER BERLİN’DE BURSA’YI TANITACAK

Bu sene fuar kapsamında faaliyete geçirilen bir diğer yenilik de Bursa’nın tarihini, kültürünü, Uludağ’ını, termali ve sağlık turizmini anlatan reklamlarla giydirilen otobüsler. Konuyla ilgili olarak konuşan Ercoşkun, “Şu anda Berlin Belediyesi sınırlarında iki tane otobüs, Berlin sokaklarında dolaşıyor. Ve bu otobüslerin üzerlerinde bu bahsettiğimiz Bursa’nın zenginliklerini ifade eden görseller yerleştirilmiş durumda. 1 ay boyunca havaalanından şehir merkezine ve şehir merkezinden fuar alanına olmak üzere sürekli yolcu taşıyacak ve Bursa’mızı anlatmaya çalışacak” dedi.
12 ay boyunca turizmin her çeşidinin yapılabildiği Bursa’ya Arapların çok yoğun ilgi gösterdiğini de söyleyen Ercoşkun, Arap aleminde İstanbul’dan sonra en fazla bilinen şehrin Bursa olduğunu ifade etti. Ercoşkun, “Bu anlamda Bursa’yı anlatmaya ihtiyaç bile hissetmediğimizi söyleyebiliriz. Gelen gazeteciler Bursa için ‘dünyadaki cennet’ ifadesini kullanıyorlar. Bu Arap gazetecilerin kendi ifadesi” dedi.
Sağlık turizmi için ilgilendikleri alanlar olduğunu ifade eden Bursa Vali Yardımcısı Ercoşkun, “Yine Araplar için Kuzey Irak tarafı, Azerbaycan ve Ukrayna buralarda da kendimizi sağlık turizmini anlatmaya çalışıyoruz. Son dönemde buna Avrupa’da Hollanda’yı da ekledik. Hollanda’yla ilgili bağlantılarımız devam ediyor. Nitekim bize yansıyan rakamlardan da bu bahsettiğim yerlerden gelen yabancı hasta sayısında, Bursa’da misafir ettiğimiz yabancı hasta sayısında ciddi bir artış olduğunu söylemek mümkün” dedi.

“GURBETÇİLERİ BURSA’YA BEKLİYORUZ”

Bursa’nın termal turizmi ve sağlık turizminde önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Ercoşkun, Avrupa’daki gurbetçilerin de bu potansiyelden faydalanmasını istediklerini söyledi. Ercoşkun, “Başta Almanya ve Hollanda olmak üzere yoğun olarak gurbetçilerimizin yaşadığı ülkelerdeki vatandaşlarımızın Bursa’nın her türlü zenginliğini bir arada görerek aynı zamanda şifa kaynaklarından istifade etmesini arzu ediyoruz. Gelsinler bir yandan medikal ihtiyaçları varsa medikal tedavi görürken öbür taraftan tamamlayıcı tedavi anlamında termal imkanlardan faydalansınlar. Ve bu zaman zarfında da tedavi süresinde Bursa’nın doğal güzelliklerini, temiz havasını, Uludağ’ını ve zengin mutfağını görmeye çalışsınlar, oranın kültürel değerlerini yaşamaya çalışsınlar. Kaldıkları zaman içinde Bursa’nın o kimliğini hissetmeye çalışmaları, ondan faydalanmaya çalışmaları tedaviye olumlu anlamda mutlaka katkı sağlayacaktır ve Bursa’ya ‘İyi ki geldim’ diyeceklerdir, geldiklerine pişman olmayacaklardır. Onun için bütün Bursa’yı görmeyen vatandaşlarımızı, gurbetçilerimizi biz Bursa’ya bu anlamda davet ediyoruz. Varsa ihtiyaçları tedavi olmaya davet ediyoruz. Ve bununla beraber de Bursa çok önemli bir inanç merkezidir. Bursa’da yaşamış olan veli insanların, evliyaların orada geldiklerinde çok önemli merkezlerini göreceklerdir. Emir Sultan’ından Üftade Hazretleri’ne kadar önemli zatların orada manevi mekanlarını ziyaret edecekler ve onlardan da manevi anlamda istifade edeceklerdir diyoruz. Bütün hepsinin harmanlandığı bu güzel şehre, Bursa’ya biz bütün gurbetçilerimizi bekliyoruz” diye konuştu.
Bursa standına gelen ziyaretçilere kestane şekeri, havlu, İznik çinileri gibi Bursa’ya özgü tatlar ve ürünler hediye olarak veriliyor.

Manşetler

TIF 2024’te turizmde hamle yılı: 2026 konuşulacak
Türkiye'de 7 günlük golf harcaması: 1.500-3 bin sterlin
Yörükler, UNESCO listesindeki Xanthos'ta bir araya geldi
Hasipoğlu ve Savaşan Asya Siyasi Partiler Konferansı’nda
'Dünyanın en güzel koyu'na marina izni!
Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak