İSTANBUL- ASKON Sektörlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öz 'İtalya'nın pizzası meşhur, ASKON üyelerinin de ürettiği pizza kutuları dünyaca ünlü oldu. ASKON üyesi ambalaj sektörü paydaşları İtalya'ya pizza kutusu tedarik ediyor' dedi.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Sektörlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muhammet Ali Öz, ASKON tarafından düzenlenen Pakistan-Türkiye İkili İş Görüşmeleri toplantısında açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin kağıt imalatında önemli ülkelerden olduğunu ifade eden Öz, kağıt sektörünün daha çok geri dönüşüm üzerinden ilerlediğini kaydederek şu değerlendirmede bulundu:
"Maalesef ülkemizde istediğimiz ormanlar olmadığından selüloz ve diğer ham madde yurt dışından ithal ediliyor. Ambalaj sektöründeki pek çok kağıt türü ve gazete kağıdı, bristol ve kuşe kağıt türleri yurt dışından geliyor. Biz burada bu ürünleri son tüketiciye sunulabilir hale getirip bunların ihracatını yapıyoruz.
Ambalaj kağıdı üretimi noktasında ülkemizde ciddi anlamda Avrupa'da rakipleriyle yarışacak firmalarımız var. İtalya'nın pizzası meşhur, ASKON üyelerinin de ürettiği pizza kutuları meşhur. ASKON üyesi ambalaj sektörü paydaşları Almanya, Fransa ve İngiltere'nin yanı sıra İtalya'ya pizza kutusu tedarik ediyor. 2017 yıl sonu itibarıyla Avrupa'ya 50 milyonun üzerinde pizza kutusu ihraç ettik. Bunun yarısından fazlası İtalya'ya gitti."
ASKON Basım, Yayın ve Ambalaj Sektörü Başkanı Erol Çakır ise, Türkiye'de kağıt üretimi için ham maddede dışa bağımlı yapıya dikkati çekerek, "Şu anda maalesef gazete kağıtlarının tamamını yurt dışından ithal ediyoruz. Eskiden SEKA Kağıt Fabrikamız vardı. Bunların hepsi kapandı. Şu anda oluklu mukavva ve kuşe kağıdında yerli üretim var ama gazete kağıdında tamamen dışa bağımlıyız. Türkiye'nin gazete kağıdı üretmek için potansiyeli var fakat bunu hayata geçiremiyoruz. ASKON üyeleri olarak önümüzdeki dönemde bu alanda çalışmalarımız olacak." yorumununda bulundu.
Pakistan Pencap Eyaleti Lahor Ticaret ve Endüstri Odası (LCCI) Başkanı Khamis Saeed de Pakistan'ın kağıt ve ambalaj ürünleri ihtiyacının yüzde 50'sini Çin, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerden ithal ettiğini belirterek, "Pakistan ve Türkiye arasındaki iş potansiyelinin çok daha yukarılarda olduğunu düşünüyorum. çeşitli distribütörler ve farklı iş kollarından Pakistanlı heyetimizle birlikte Türkiye pazarını tanımak için buraya geldik. Çeşitli Joint Venture'ler (Ortak Girişim) yapmak ilk önceliğimiz." dedi.