İstanbul’un 7. tepesindeki tarihi binayı İBB satın aldı

Fatih Cerrahpaşa’da İstanbul’un 7. tepesinde bulunan tarihi Bulgur Palas binası, İBB tarafından satın alındı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarihi yapının kültürel amaçlı kullanılacağını açıkladı.

İSTANBUL - Fatih Cerrahpaşa’da İstanbul’un 7. tepesinde bulunan tarihi Bulgur Palas binası, İBB tarafından satın alındı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarihi yapının kültürel amaçlı kullanılacağını açıkladı.

İttihat ve Terakki Cemiyeti döneminde Bolu Milletvekili Mehmet Habib Bey'in yaptırdığı ve şatoyu andıran görüntüsü ile dikkat çeken Bulgur Palas, geçtiğimiz aylarda satışa çıkarıldı. Tarihi yapı için istenen bedel 30 milyon lira olarak açıklanmıştı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından tarihi binanın İBB tarafından satın alındığını duyurdu. İmamoğlu “İstanbul'un yedinci tepesi artık İstanbulluların. Tarihi yarımadanın 7. tepesinde yer alan, yıllardır kaderine terk edilmiş Bulgur Palas'ı İBB olarak satın aldık. Şimdi bu tarihi yapıyı tüm İstanbulluların kullanacağı bir kültür mekanına dönüştüreceğiz. Şehrimize hayırlı olsun” dedi.

BULGUR PALAS'IN TARİHÇESİ

Bulgur Palas, 2. Meşrutiyetin ilanından sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin adayı olarak 1908'de Bolu Milletvekili seçilen Mehmet Habib tarafından yaptırıldı. Mehmet Habip’in bankalara olan borçlarından dolayı Bulgur Palas’ın mülkiyeti 1926'da Osmanlı Bankasına geçti. Bir dönem Osmanlı Bankası'nın arşiv binası olarak kullanılan tarihi bina daha sonra Garanti Bankası'na devredildi.

Tarihi yapı yıllardır kaderine terk edilmiş durumdaydı. Tarihi Yarımada sınırları içindeki Bulgur Palas ve çevresini kapsayan yaklaşık 9.5 dönümlük yenileme alanının imar planı da geçtiğimiz ocak ayında İBB Meclisi'nde AKP-MHP grubunun oyları ile kabul edilmişti.

İBB Planlama Müdürlüğü, Sulukule Yenileme Projesi'nde yaşananlara dikkat çekerek burada da aynı sürecin yaşandığını belirtmiş ve “Planlama hiyerarşisine aykırı hareket ediliyor” şeklinde görüş bildirmişti

Bulgur Palas Yenileme Projesi için dikkat çeken Sulukule uyarısı

Tarihi Yarımada sınırları içindeki Bulgur Palas ve çevresini kapsayan 9.5 dönümlük yenileme alanının imar planı oy çokluğu ile kabul edildi. İBB Planlama Müdürlüğü, Sulukule Yenileme Projesi'nde yaşananlara dikkat çekerek aynı sürecin yaşandığını belirtti ve "Planlama hiyerarşisine aykırı hareket ediliyor" dedi. Ancak Cumhur İttifakı'nın çoğunlukta olduğu İBB Meclisi'nde plan onaylandı.

İBB Meclisi’nin ocak ayı oturumlarında Fatih Cerrahpaşa’daki 9.5 dönümlük alanı kapsayan Bulgur Palas Yenileme Alanı projesine ilişkin imar planı değişikliği gündeme geldi. Fatih Belediye Meclisi’nde geçen temmuz ayında oy çokluğu ile kabul edilerek gereğinin yapılması için İBB Meclisi’ne gönderilen plan değişikliği teklifini inceleyen İBB Planlama Müdürlüğü dikkat çeken tespitlerde bulundu.

“SULUKULE’DEKİ SÜREÇ İŞLİYOR”

Müdürlük incelemesinde, benzer durumdaki Sulukule Yenileme Projesi’nde yaşananlara dikkat çekilerek o dönemde hazırlanan planların mahkeme tarafından iptal edildiği hatırlatıldı.

İptal kararında yenileme avan projelerinin; koruma ve kullanma şartları ile yapılaşma sınırlarının düzenlendiği koruma amaçlı imar planlarına dayanması gerektiğine dikkat çekildiği aktarıldı.

Koruma amaçlı plan onaylanmadan önce yenileme avan projesinin onaylanması ve projeye göre uygulama yapılması nedeniyle işlemin mahkeme tarafından iptal edildiği kaydedildi. Bu teklifin de aynı süreci takip ettiği, mahkeme kararına ve planlama hiyerarşisine aykırı hareket edildiği vurgulandı.

PARK İPTAL EDİLİP KONUT ALANI İLAN EDİLDİ

Müdürlük ayrıca, “Parklar ve dinlenme alanı” ve “yaya yolu” fonksiyonlarının iptal edilerek “konut alanı” ilan edilmesini de eleştirdi.

Değişikliğin, konut alanını arttırıcı yeşil alan donatısını azaltıcı nitelik taşıdığı belirlendi. 9.50 metrelik yükseklik sınırının iptal edilerek 3 kat yani 12 metreye çıkarıldığı kaydedildi. 6.50 metre olan blok yüksekliklerinin de iptal edilip 2 kat yani 8 metre olarak arttırıldığı anlatıldı. Teklifin bu yönüyle yükseklik arttırıcı nitelikte olduğu eleştirisi getirildi.

YASAYA AYKIRI

Teklifin, parsel bazında yapı ve nüfus yoğunluğu arttırıcı nitelikte olduğu tespit edildi. Bu durumun da Resmi Gazete’de 20 Şubat 2020’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”daki, “parsel bazında nüfusu yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran plan değişikliği yapılamaz” hükmüne aykırı olduğu teklifin bu kapsamda değerlendirmesi gerektiği ifade edildi.

AKP-MHP grubunun çoğunlukta olduğu Kentsel Yenileme-İmar ve Bayındırlık komisyonlarının raporunda, uyarılara rağmen plan değişikliği ilçesinden geldiği şekliyle uygun bulundu. İBB Meclisi’nde de CHP-İYİ Parti’nin muhalefeti, AKP-MHP grubunun “evet ” oyları ile kabul edildi.

Manşetler

Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
Paris ve  Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği