HASKÖY / BULGARİSTAN -Bulgar arkeologlar, Çar Simeon'un ordusunun İstanbul seferi sırasında kamp kurduğu Bulgaristan'ın Hasköy iline bağlı Ortaköy ilçesinin Balak Dere mevkiinde 1.100 yıllık kurşundan bir muska buldu. RTI yansıma dönüşüm görüntüleme tekniği sayesine okunabilen muskanın, Kril alfabesi ile yazılmış sahibinin adı ile 11 satılık dua içerdiği anlaşıldı.
Bulgaristan'ın Hasköy İlinin, Ivaylovgrad (Ortaköy) ilçesinin Houhla köyü yakınlarındaki Balak Dere Kalesinde yapılan arkeoloji kazlarında geçtiğimiz yıl üçgen çeklinde katlanmış bir kurşun levha bulunmuştu. Levhanın üzerinde Kril alfabesi harflerinden oluşan ama okunmayacak kadar silik 4 satır vardı. Araştırmacılar levhayı dikkatlice açtıklarında, plakanın içinde Kril alfabesi ile Eski Bulgarca yazılmış yedi satır daha buldular.
Ulusal Tarih Müzesi arkelogu İvaylo Kınev, muskanın Çar Simeon dönemine tarihlendiğini açıkladı.
Kurşun muska, 10. yüzyılın ilk yarısına atfedilebilen bir kültürel katmanda keşfedilmişti. Çar Simeon I'in (893-927) iktidar yıllarına denk düşüyordu.
Arkeologlar, Bulgar hükümdarının İstanbul (Konstantinopolis) seferini anlatan tarihsel kaynakları araştırırken, muskadaki yazılarına epigrafik analizini yaparak, imla ile harf şeklllerini diğer arkeolojik bulgularla karşılaştırdı.En benzer metinler, 10. -11. yüzyılda Kırcaali ve Haskovo bölgelerinde bulunan muskalardı.
Kanev'e göre, Simeon'un Konstantinopolis seferi sırasında Balak Dere'de bir Bulgar garnizonu vardı.
Büyük Simeon lakabıyla tanınan Çar I. Simeon, Birinci Bulgaristan İmparatorluğu kralı I. Boris'in oğluydu ve 893-927 yılları arasında hüküm sürmüştü.