İstanbul'da katil bulutlardan yeni havalimanı etkilendi

olumsuz meteorolojik koşulların oluştuğu zaman dilimlerinde bu şartların sağlanması amacıyla gerekli tedbirlerin alındığına dikkat çekti.

İSTANBUL -Devlet Hava Meydanları İşletmesi yatay ve dikine şiddetli hava akımları, türbülans, düşük görüş şartları, buzlanma gibi hava aracının uçuşunu imkansız hale getiren ve pilotlar tarafından “katil bulut” olarak adlandırılan CB bulutlarının, özellikle bin 500 feet altında iniş ya da kalkış hattında hava araçlarının kaza kırımına yol açtığına dikkat çekti. İstanbul yeni hava limanına iniş yapacak olan bazı seferler olumsuz meteorolojik koşullar sebebiyle havada tur atan ve iniş yapamayan uçaklar başka havalimanlarına yönledirildi. 
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü konuyla ilgili bir açıklama yaparak,  17 Mayıs’ta İstanbul’daki havalimanlarına inmesi gereken bazı uçakların hava koşulları sebebiyle İstanbul Havalimanı’nda 468 seferden 8’inin, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise 94 seferden 2’sinin başka havalimanlarına yönlendirildiği belirtildi. Öncelik olarak uçuş, can ve mal emniyetinin sağlanması olduğu vurgulanarak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de olumsuz meteorolojik koşulların oluştuğu zaman dilimlerinde bu şartların sağlanması amacıyla gerekli tedbirlerin alındığına dikkat çekti.
DHMİ, İstanbul hava sahasında beklenen, içinde yatay ve dikine şiddetli hava akımları, türbülans, düşük görüş şartları, buzlanma gibi hava aracının uçuşunu imkansız hale getiren ve pilotlar tarafından “katil bulut” olarak adlandırılan CB bulutlarının, özellikle bin 500 feet altında iniş ya da kalkış hattında hava araçlarının kaza kırımına yol açtığına dikkati çekilen açıklamada; "Söz konusu CB bulutlarının oluştuğu tüm hava sahalarında hava trafiğinin bekletilmesi, kalkışların durdurulması ya da gerektiği durumlarda trafiklerin başka meydanlara yönlendirilmesi zorunluluk arz etmektedir. Söz konusu hava olayının yaşanacağı saatlerde sadece İstanbul Havalimanı’nda değil, tüm İstanbul hava sahasında uçuş can ve mal emniyetinin sağlanmasını teminen önlemler alınmıştır. Bu doğrultuda İstanbul Havalimanı’nda 468 seferden sadece 8’i, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise 94 seferden sadece 2’si ‘divert’ edilerek başka havalimanlarına yönlendirilmiştir. Bu süreçte kuruluşumuz personelinin özverili çalışmaları sayesinde hiçbir emniyetsizlik yaşanmamıştır.” ifadeleri kullanıldı. TMMOB İKK, oluşturduğu 3. Havalimanı Çalışma Grubu bir araştırma yaparak "Proje ekolojik ve jeolojik kriterler, zemin özellikleri, kazı ve dolgu alanları, kent bilimi ve uçuş güvenliği açısından kabul edilebilir değildir" diyerek bunu bir rapor haline getirmiş ve kamuoyuyla paylaşmıştı.

Manşetler

Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
Paris ve  Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği